Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου


Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη.
Θέμα του 2016: Παγκόσμιο χειροκρότημα. Δίνει στους εθελοντές ένα χέρι.


1791: Πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart). Έχει πάνω από 600 έργα και με το μουσικό του στυλ, ήταν και είναι ο πιο δημοφιλής κλασσικός. Το πρώτο του έργο το συνέθεσε σε ηλικία πέντε ναι 5 ετών.
Requiem.
Κοντσέρτο για πιάνο Νο.21.
Eine kleine Nachtmusik.
Συμφωνία Νο.40.
Οι γάμοι του Φίγκαρο.


1831: Αρχίζει τις εργασίες της η **Ε’ Εθνοσυνέλευση του Άργους (αναφέρεται σαν «εν Άργει και εν Ναυπλίω»). Την 8η Δεκεμβρίου δέχεται την παραίτηση του Θ. Κολοκοτρώνη από μέλους της προσωρινής τριμελούς Διοικητικής Επιτροπής και διορίζει τον μέχρι τότε πρόεδρό της Αυγουστίνο Καποδίστρια, πρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης της Ελλάδας. Το τρίτο μέλος της επιτροπής, Ι. Κωλέττης, κάνει την δικιά του Εθνοσυνέλευση, στο Άργος*, την δικιά του κυβέρνηση (κυβέρνηση Περαχώρας), οδηγώντας για άλλη μια φορά το Έθνος σε εμφύλιο πόλεμο (Β’ Εμφύλιος Πόλεμος). Η Ε’ Εθνοσυνέλευση την 15η Μαρτίου ψηφίζει το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος«, ή «Ηγεμονικόν» όπως ονομάστηκε, αφού όριζε σαν πολίτευμα της Ελλάδας την κληρονομική κοινοβουλευτική Ηγεμονία.


1831: *Ο Ιωάννης Κωλέττης μαζεύοντας τους αντικαποδιστριακούς Γαλλόφιλους και κάποιους από τους Αγγλόφιλους πραγματοποιεί την Δ’ κατ’ επανάληψιν Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση στο Άργος. Δίνουν αυτή την ονομασία στην «Εθνοσυνέλευσή» τους για να ακυρώσουν την Δ’ Εθνοσυνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί επί Καποδίστρια ακυρώνοντας έτσι όλες τις αποφάσεις της και τις εγκρίσεις των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καποδίστρια. Δεν ήταν αυτό όμως που ενδιέφερε πρώτιστα τον Κωλέττη, ίσως και να μην συνειδητοποίησε αυτή την διάσταση της ακύρωσης. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να βγάλει άκυρους (διαφιλονικούμενους) τους εκπροσώπους της Ε’ Εθνοσυνέλευσης** ως απόρροια έγκρισης από παράνομη Γερουσία. Την 10 Δεκεμβρίου η ψευδοσυνέλευση θα κηρύξει έκπτωτον  τον Α. Καποδίστρια, θα αποδεχθεί την παραίτηση που υπέβαλε ο Θ. Κολοκοτρώνης στην κανονική συνέλευση και θα ορίσει αντικαταστάτες τους Γεώργιο Κουντουριώτη και Ανδρέα Ζαΐμη. Θα ορίσει πρόεδρο της δικιάς τους τριμερούς τον Ι. Κωλέττη, προκαλώντας Εθνικό διχασμό.  Την 18η Μαρτίου τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει θα εισβάλουν από την Στερεά Ελλάδα στην Πελοπόνησο για να ελευθερώσουν τους γνήσιους πληρεξούσιους και να εκδιώξουν τους παράνομους όπως περιγράφεται στα πρακτικά της. Ο Β’ εμφύλιος πόλεμος ήταν γεγονός.


1870: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Αλέξανδρος Δουμάς πατέρας, Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, ιστορικός. («Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Ο Κόμης Μοντεχρήστος»). Φανατικός φιλέλληνας, έγραψε το «Κανάρης» με εξώφυλλο την φωτογραφία αριστερά και τα έσοδα (περίπου 1.500.000 γαλλικά φράγκα) τα έδωσε για τον αγώνα. Συμμετείχε σε πολλές φιλελληνικές οργανώσεις. Το 1859 ήρθε στην Αθήνα για να υπερασπιστεί τον φίλο του Αλέξανδρο Σούτσο που κατηγορούνταν για εξύβριση του Όθωνα.

Αρκετά έργα του έχει το project Gutenberg σε διάφορες γλώσσες, εκτός από Ελληνικά.


1920: Δημοψήφισμα για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα. Γίνεται με αντιβασιλέα την μητέρα του Κωνσταντίνου Όλγα, τον Βενιζέλο αυτοεξόριστο στο Παρίσι και κυβέρνηση την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση». Με αποχή των Βενιζελικών ψηφίζεται η επιστροφή με 98%. Οι μέχρι τότε συμμαχικές μεγάλες δυνάμεις είχαν προειδοποιήσει ότι τυχόν επιστροφή του Κωνσταντίνου θα σήμαινε εχθρική πράξη της Ελλάδας απέναντί τους. Ο δρόμος για την Μικρασιατική Καταστροφή έχει ανοίξει.


1926: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Κλωντ Μονέ. Συνδεδεμένος με στενή φιλία με τους Ρενουάρ, Μπαζίλ και Σίσλεϋ, δημιούργησαν το κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Το πόσο τον επηρέασε αυτή η παρέα φαίνεται και από το ότι τους έχει αποτυπώσει σε πολλούς πίνακές του.


1940: Σκοτώνεται έξω από την Πρεμετή ο ηρωικός αντισυνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής. Ο Εβραϊκής καταγωγής 47χρονος αξιωματικός έλαβε μέρος σε όλους τους πολέμους που διεξήγαγε η Ελλάδα από το 1912 μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Η ηρωική του φύση είχε εκδηλωθεί από τον καιρό της αιχμαλωσίας του που αρνήθηκε να εγκαταλείψει τους συντρόφους του, όταν λόγω θρησκεύματος του δόθηκε η ευκαιρία από τους Τούρκους. Σαν διοικητής του αποσπάσματος Αώου, απέκρουσε με επιτυχία, εμψυχώνοντας την μονάδα του έφιππος στην πρώτη γραμμή, τις επιθέσεις των Ιταλών σ΄αυτόν τον ευαίσθητο τομέα του μετώπου Ελαίας – Καλαμά. Με την αντεπίθεση των Ελλήνων διατάχθηκε να καταλάβει την Πρεμετή. Διέλυσε κάθε αντίσταση των Ιταλών και προωθούνταν προς την πόλη, όταν Ιταλικά αεροπλάνα καλύπτοντας την υποχώρηση των συμπατριωτών τους τον θέρισαν πάνω στ’ άλογό του. Η πατρίδα τον τίμησε απονέμοντας του τον βαθμό του Συνταγματάρχη μετά θάνατον και με προτομές του τόσο στον τόπο που αγωνίστηκε (Μουσείο Πολέμου 1940-41. Καλπάκι), όσο και στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Υπάρχουν αρκετές άλλες στην Χαλκίδα και στην Θεσσαλονίκη που έχει τοποθετήσει η Εβραϊκή κοινότητα.


1969: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, σύζυγος του πρίγκηπα Ανδρέα, μητέρα του Φίλιππου και πεθερά της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Κωφάλαλη εκ γενετής είχε μάθει μέχρι να παντρευτεί, στα 18 της, άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά. Μετά το γάμο έμαθε και Ελληνικά. Όποιος της μιλούσε κοιτώντας την (αρκεί να έβλεπε το στόμα του) δεν καταλάβαινε το πρόβλημά της. Η Αλίκη είχε βαφτιστεί Ορθόδοξη το 1928, ενώ από το 1922 είχε απομακρυνθεί από τον σύζυγό της. Γύρισε στην Ελλάδα το 1938 και ασχολήθηκε με αγαθοεργίες. Είχε παραμείνει στη χώρα κατά την διάρκεια της κατοχής, αρνούμενη να ακολουθήσει την Βασιλική οικογένεια. Συμμετείχε εθελοντικά σε συσσίτια, έκρυβε Εβραίους στο σπίτι της, ενώ άρχισε πλέον να φορά την μοναχική στολή. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, αν και ήδη αδύνατη, είχε χάσει 26 κιλά αρνούμενη να φάει και από τα συσσίτια στα οποία συμμετείχε. Με το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, το Μπάκιγχαμ φρόντισε για την μεταφορά της στα ανάκτορα όπου πέθανε, ανάμεσα στα εγγόνια της, που είχε την φροντίδα τους.


2013: Πεθαίνει ο Νέλσον Μαντέλα σε ηλικία 95 ετών (Γεν. 19.07.1918). Ο άνθρωπος σύμβολο των αντιρατσιστικών αγώνων όλου του κόσμου. Πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στη φυλακή (1927-1990) για τις ιδέες του, χωρίς αυτό να του σταθεί εμπόδιο στον αγώνα του για ισότητα. Του απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης το 1993 και ήταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά την λήξη του απαρτχάιντ, που ήταν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων.


←4 Δεκεμβρίου

6 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s