Σαν σήμερα 6 Δεκεμβρίου

343: Εκδημεί σε ηλικία 73 ετών ο Αγ. Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων (σημερινό Ντεμρέ) της Λυκίας. Λατρεύεται σαν Άγιος απ’ όλα τα δόγματα της Χριστιανικής Εκκλησίας. Λόγω των πολλών θαυμάτων του είναι προστάτης κατά κύριο λόγο των ναυτικών. Ήταν προστάτης της Βαραγγιανής Φρουράς (η προσωπική φρουρά των Βυζαντινών αυτοκρατόρων). Επειδή πιστεύεται ότι αφήνει κρυφά χρήματα στα παπούτσια όσων τα βγάζουν έξω, θεωρείται προστάτης των ενεχυροδανειστών. Είναι επίσης προστάτης των εμπόρων, των μετανοημένων κλεφτών, των τοξοβόλων και των μαθητών.


1892: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Werner von Siemens. Εφευρέτης και βιομήχανος. Είχε την τάση περισσότερο να τελειοποιεί εφευρέσεις άλλων παρά να παράγει δικές του. H πρώτη σημαντική εφεύρεσή του ήταν το πρώτο έτοιμο για εμπορική χρήση τηλέτυπο ή telex που κατάργησε στην πράξη τον κώδικα morse στην τηλεγραφία.
Με αυτή την εφεύρεση δημιούργησε το 1847 την Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske. Επίσης κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρικό ασανσέρ το 1880. Το χειροκίνητο το είχε εφεύρει ο Αρχιμήδης το 236 πΧ. Είναι ο εφευρέτης των τρόλεϊ , που παρουσίασε για πρώτη φορά το 1882.


1897: Η Ελλάδα επικυρώνει τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, που είχε υπογραφεί δυο ημέρες πριν. Μαζί με αυτή επικυρώνει:
1) Τα δυο πρωτόκολλα που την συνοδεύουν περί τελωνείων, εμπορίας και ναυτιλίας.
2) Όλες τις προσωρινές συμφωνίες από 18 Σεπτεμβρίου και μετά, όπως και τις νέες οριοθετήσεις των συνόρων.


1903: Παραιτείται η κυβέρνηση ανοχής υπό τον Δ. Ράλλη, που δεν ζήτησε ούτε πήρε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Γεώργιος αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Γ. Θεοτόκη. Η βουλή ξαναρχίζει τις συνεδριάσεις της μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές της και συνεχόμενη υποχρεωτική 40ήμερη αναστολή λειτουργίας της. Θα καταψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 1904 μετά από πρόταση μομφής του Θ. Δηλιγιάννη στον οποίο και θα ανατεθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Ο τελευταίος θα προκηρύξει εκλογές την για την 20η Φεβρουαρίου 1905, στις οποίες θα βγει νικητής με διαφορά.


1915: Εκλογές με νικητή τον αυλικό τραπεζίτη Στέφανο Σκουλούδη. Ήταν ήδη πρωθυπουργός μειοψηφίας με έγκριση του Κωνσταντίνου. Το κόμμα του Ελ. Βενιζέλου δεν συμμετείχε γιατί ήταν παράνομες και στην ουσία καταργούσαν το Σύνταγμα. Η αποχή έφτασε το 69%. Έτσι παραμένει στην εξουσία  η διορισμένη από τον βασιλιά κυβέρνηση. Τον Σκουλούδη στήριξε ο κομματικός μηχανισμός των “Ιαπώνων” και το νεοσύστατο Λαϊκό Κόμμα που είχε συστήσει η ομάδα του Δημητρίου Γούναρη, υποκαθιστώντας το μέχρι τότε Κόμμα των Εθνικοφρόνων.
(Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο. Το νέο άρχισε να ισχύει από 01/03/1923). Με το νέο ήταν 19/12.


1917: Η μεγαλύτερη έκρηξη στο κόσμο, με συμβατικά εκρηκτικά, αφήνει πίσω της 1950 νεκρούς, 9.000 τραυματίες, 6.000 άστεγους, ενώ κατέστρεψε τελείως πάνω από 12.000 οικοδομές. Προκλήθηκε από σύγκρουση, με σχεδόν μηδενική ταχύτητα, δυο εμπορικών πλοίων στο Χάλιφαξ του Καναδά. Το ένα ήταν άδειο (Imo), ενώ το άλλο (Mont Blanc) ήταν φορτωμένο με πάνω από 3.000 τόνους TNT, πικρικό οξύ, βενζόλιο και νιτροσελουλόζη. Ο αριθμός των θυμάτων παρέμεινε αρκετά μικρός σε σχέση με την καταστροφή, χάρη στην αυτοθυσία του υπεύθυνου του σιδηροδρομικού σταθμού, που πρόλαβε πριν σκοτωθεί να στείλει σήμα προς όλα τα τραίνα που πλησίαζαν εκείνη την ώρα τον σιδηροδρομικό σταθμό του Χάλιφαξ να σταματήσουν εκεί που βρισκόταν γιατί θα γινόταν μια μεγάλη έκρηξη. Το ένα μόνο απ΄ αυτά είχε 300 επιβάτες.


1920: Μετά το δημοψήφισμα της προηγούμενης ημέρας επιστρέφει ο Κωνσταντίνος (Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο ήταν 19.12). Απευθύνει διάγγελμα στον Ελληνικό λαό εννοείται, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι η δήλωση πίστης προς της συμμαχικές δυνάμεις και η υπενθύμιση ότι ο γιος του και διάδοχος Γεώργιος, όπως και η κόρη του Ελένη αρραβωνιάστηκαν με μέλη της βασιλικής Ρουμανικής οικογένειας. Όπως αποδείχθηκε αυτές οι δηλώσεις, όπως και οι αρραβώνες, δεν έπεισαν τις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά και ανειλικρινείς ήταν, μια και δεν τήρησε την Συνθήκη των Σεβρών συνεχίζοντας τον επεκτατικό πόλεμο προς ανατολάς. Η αντίδραση των συμμάχων που είχαν εκδηλώσει δημόσια  την αντίθεσή τους με την επάνοδο του βασιλιά  στην Ελλάδα ήταν άμεση. Ανακάλεσαν τους πρεσβευτές των χωρών τους στην Αθήνα, αντικαθιστώντας τους με επιτετραμμένους. Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η Μικρασιατική καταστροφή. Η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός διαχρονικά. Αυτή σηματοδότησε και το τέλος της δεύτερης θητείας του σαν βασιλιάς της Ελλάδας.


1922: Το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζει την Ιρλανδία σαν ανεξάρτητο κράτος – μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Είναι σε εφαρμογή της Συνθήκης που υπογράφηκε στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας (Αγγλοϊρλανδική Συνθήκη) ακριβώς ένα χρόνο πριν. Δυο μέρες μετά (08/12/1922) η Βόρεια Ιρλανδία θα ζητήσει την μη συμμετοχή της στο νέο αυτό κράτος για θρησκευτικούς λόγους. Ο IRA θα μοιραστεί στα δυο. Σ’ αυτούς που υποστήριζαν την ανεξαρτησία με τους όρους που είχαν τεθεί (και έγιναν ο πρώτος τακτικός στρατός της χώρας) και σ’ αυτούς που ήθελαν μια ενιαία εντελώς ανεξάρτητη από την Μ. Βρετανία χώρα (που ονομάστηκαν άτακτοι). Ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος που κράτησε ένα χρόνο. Οι άτακτοι συνθηκολόγησαν μετά από επανειλημμένες ήττες τους αλλά δεν διαλύθηκαν. Ο IRA συνέχισε την δράση του μέχρι το 2005 που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δήλωνε τον τερματισμό κάθε ένοπλης ενέργειας και πως στο μέλλον θα προσπαθούσε να επιτύχει τους στόχους του μόνο με πολιτικά μέσα.


1940: Ο Ελληνικός στρατός μπαίνει στους Άγιους Σαράντα, απελευθερώνοντάς τους για άλλη μια φορά. Τους βρίσκει καμένους, βομβαρδισμένους και λεηλατημένους. Οι Ιταλοί έχοντας καταλάβει ότι αυτή θα ήταν η επόμενη κίνηση των Ελλήνων μετά την κατάληψη του Πόγραδετς αποφασίζουν να υποχωρήσουν προς βορρά. Στόχοι τους να καταλάβουν περισσότερο φυσικά οχυρές θέσεις, χωρίς τον κίνδυνο να περικυκλωθούν, να προστατέψουν το λιμάνι της Αυλώνας και να  επιμηκύνουν την ήδη προβληματική γραμμή ανεφοδιασμού των Ελλήνων.


1941: Ένα Αγγλικό υποβρύχιο, το Perseus, χτυπάει σε νάρκη και βυθίζεται σε βάθος 82 μέτρων ανοικτά της Κεφαλονιάς. Την επόμενη μέρα ψαράδες της Κεφαλονιάς εντοπίζουν στην ακτή αναίσθητο ένα ναυτικό, τον John Capes, που όταν συνέρχεται ισχυρίζεται ότι ήταν μέσα στο υποβρύχιο και όταν αυτό βυθίστηκε διέφυγε μέσα από εφεδρική θύρα διαφυγής στο μηχανοστάσιο, που χρειάστηκε αρκετή δουλειά με εργαλεία και ότι άλλο του φάνηκε χρήσιμο εκείνη τη στιγμή, για να ανοίξει την μισοκατεστραμμένη καταπακτή του, βγήκε στην επιφάνεια και μετά κολύμβησε μέχρι την ακτή (8km) που τον βρήκαν. Κανείς δεν πιστεύει τον «παραμυθά» όπως του έμεινε το παρατσούκλι μέχρι και τον θάνατό του το 1985. Τον φιλοξενούν για 18 μήνες στο νησί, αλλάζοντάς του αρκετές φορές κρησφύγετο για να μην τον βρουν οι κατοχικές αρχές, μέχρι που βρίσκεται ένα καΐκι να τον μεταφέρει στην Τουρκία. Το 1997 ο Κώστας Θωκταρίδης εντοπίζει το ναυάγιο και με μια σειρά καταδύσεων ανακαλύπτει και φωτογραφίζει όλες τις λεπτομέρειες της διαφυγής, όπως τις είχε περιγράψει ο Capes.


1944: Δεκεμβριανά: Η επίθεση του ΕΛΑΣ στο σύνταγμα χωροφυλακής στο στρατόπεδο Μακρυγιάννη. Η αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης της 3ης Δεκεμβρίου, σηματοδότησε μια σειρά πολεμικών ενεργειών με θέατρο επιχειρήσεων την Αθήνα και τον Πειραιά. Την επομένη της διαδήλωσης δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν στο Θησείο κατά ανδρών της Ομάδας Χ. Μέχρι την επόμενη μέρα κατέλαβαν όλο τον Πειραιά. Τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου επιτέθηκαν στου Μακρυγιάννη. Πολιόρκησαν το σύνταγμα για τέσσερις μέρες μέχρι που επενέβησαν οι Άγγλοι και τους διέσωσαν. Ήταν η μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε κατά την διάρκεια αυτών των συγκρούσεων. Τα πολεμικά επεισόδια των Δεκεμβριανών στην Αθήνα συνεχίστηκαν μέχρι την 5 Ιανουαρίου και στον Πειραιά μέχρι την 7. Επίσημα τερματίστηκαν με την Συνθήκη της Βάρκιζας την 12 Φεβρουαρίου. Η παρέμβαση των Βρετανικών δυνάμεων στις μάχες, ήταν αυτή που καθόρισε τον νικητή.


2008: Δολοφονείται αναίτια και δημόσια από αστυνομικό ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ετών 15. Η ενέργεια αυτή προκαλεί εκτεταμένα επεισόδια σε κάθε επέτειο της δολοφονίας του. Ο δολοφόνος του, ειδικός φρουρός σε υπηρεσία εκείνη την ώρα, Επ. Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια που εκτίει μέχρι σήμερα.


←5 Δεκεμβρίου

7 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.