Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου

Διεθνής ημέρα πολιτικής αεροπορίας.
Είναι η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για την ίδρυση του ICAO από 52 χώρες. Σήμερα έχει 193 μέλη.


43 π.Χ.: Δολοφονείται σε ηλικία 63 ετών ο Κικέρων. Ρωμαίος φιλόσοφος, ρήτορας, πολιτικός, συγγραφέας, του οποίου η επίδραση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας φτάνει μέχρι τον 19Ο αιώνα. Αν και δεν ανήκε στους συνωμότες που οργάνωσαν την δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα, ούτε είχε λάβει γνώση για τις προθέσεις τους, θεωρήθηκε λόγω πολιτικών πεποιθήσεων συνένοχος και μπήκε στη λίστα των υπό εκκαθάριση. Τον πρόλαβαν ενώ προσπαθούσε να διαφύγει και τον αποκεφάλισαν. Αρκετά έργα του υπάρχουν στην Ανέμη.
Να είσαι παρά να φαίνεσαι.
Esse quam videri.


1826: Ο Γ. Καραϊσκάκης με ενέδρα έξω από το Τουρκοχώρι Ελάτειας κατατροπώνει πεντακόσιους Τούρκους ιππείς και αποκομίζει λεία 1.000 ζώα (από τα 2.000) φορτωμένα με προμήθειες. Η εφοδιοπομπή είχε ξεκινήσει από το Ζητούνι (Λαμία) με προορισμό το στρατόπεδο του Κιουταχή στην Αθήνα που πολιορκούσε την Ακρόπολη. Είχε ήδη (από την 24η Νοεμβρίου) αποκλείσει τον εφοδιασμό του από την Αράχωβα, που κατέλαβε μετά από 7ήμερη μάχη. Η νίκες αυτές ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη της πολιορκίας της Ακρόπολης από τον Κιουταχή.1888: Ο John Dunlop πατεντάρει εφεύρεση για λάστιχα ποδηλάτου φουσκωμένα με αέρα. Μέχρι τότε όλα τα λάστιχα των τροχοφόρων ήταν συμπαγή. Δυο χρόνια αργότερα ενημερώνεται ότι η πατέντα του είναι άκυρη γιατί ο Robert William Thomson είχε πάρει, για το ίδιο θέμα, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το 1846. Παρά τη νομική αδυναμία αυτός εκείνη τη χρονιά, το 1890, αρχίζει την εμπορική παραγωγή τους στο Μπέλφαστ. Τα φουσκωτά λάστιχα ήταν γεγονός.


1904: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με την Εθνική Τράπεζα της Γερμανίας ιδρύουν την Τράπεζα Ανατολής με έδρα την Αθήνα. Το κεφάλαιό της είναι 10.000.000 χρυσά φράγκα κατανεμημένο σε 20.000 ανώνυμες μετοχές αξίας 500 χρυσών φράγκων η μία. Οι δύο συμβαλλόμενες Εθνικές Τράπεζες (Ελλάδας και Γερμανίας) έχουν από 10.000 μετοχές. Μέσα σ΄ ένα χρόνο (το 1905) η Τράπεζα ίδρυσε υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Ζαγαζίκ, Μοναστήρι, Μυτιλήνη, Σέρρες, Πέργαμο, Μαγνησία, Κωνσταντινούπολη και Αμβούργο.


1909: Ο Βελγοαμερικανός χημικός Leo H. Baekeland παίρνει το US942699 A δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του: Τον βακελίτη. Ο συνδυασμός της υψηλής αντίστασης του στο ρεύμα, με την μηχανική, θερμική και χημική αντοχή του, το έκαναν να είναι το υλικό που συνέβαλε αποφασιστικά στην βιομηχανική επανάσταση, ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εφαρμογές του αριθμούν αρκετά εκατομμύρια, με πρωταγωνιστές τηλέφωνα, μονώσεις καλωδίων, μονώσεις και λαβές όπλων, ραδιόφωνα, ντιστριμπιτέρ κλπ. Η πρώτη εφαρμογή του ήταν οι μπίλιες του μπιλιάρδου, που μέχρι τότε φτιαχνόταν από ελεφαντόδοντο.


1912: Ο Ελληνικός Στρατός ελευθερώνει την Κορυτσά από τους Τούρκους. Μετά την κατάληψη της Φλώρινας, η 3η, 4η και 6η μεραρχία κινήθηκαν δυτικά για να αποκόψουν τον Τουρκικό στρατό που βρισκόταν στην Αλβανία, ώστε να μην κατέβει νότια για να ενισχύσει την άμυνα των Ιωαννίνων. Απέτυχαν μια και η κύρια δύναμη, 40.000 περίπου ανδρών, διέφυγε προς Γιάννενα. Απέμειναν 10.000-14.000 στην περιοχή της Κορυτσάς. Μετά από τριήμερη μάχη η 3η Μεραρχία έμπαινε στην πόλη. Το 1914 θα παραχωρηθεί στην Αλβανία μαζί με όλη την Βόρειο Ήπειρο σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας.


1929: Γεννιέται ο Νοάμ Τσόμσκυ. Αμερικανοεβραίος γλωσσολόγος, διανοητής, συγγραφέας με πάνω από 100 βιβλία και ακτιβιστής. Κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ τον συνέλαβαν αμέτρητες φορές σε διαδηλώσεις και πορείες. Το MIT στο οποίο εργάζεται αρνήθηκε να τον απολύσει με την δικαιολογία της μοναδικότητάς του στην γλωσσολογία.


1941: Pearl Harbor. Οι Ιάπωνες βλέποντας ότι η Αμερική δεν θα αργούσε να μπει στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτέθηκαν στη βάση της στη Hawaii και την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά. Η απροειδοποίητη (χωρίς την κήρυξη πολέμου), αιφνιδιαστική επίθεση στην ισχυρότερη ναυτική βάση του αντίπαλου ήταν προσφιλής τακτική της Ιαπωνίας και είχε αποφέρει καρπούς στο παρελθόν. Μ΄αυτό το τρόπο εξουδετέρωσαν ολοκληρωτικά την Αμερικανική ναυτική δύναμη του Ειρηνικού για έξι μήνες προκειμένου να καταλάβουν περιοχές (κυρίως νησιά) που ήταν στρατηγικοί τους στόχοι. Αρχιτέκτονας της νίκης ο ναύαρχος του Ιαπωνικού Στόλου Ισορόκου Γιαμαμότο.


1944: Υπογράφεται στο Σικάγο από 52 χώρες η Σύμβαση της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπλοΐας (Ονομάζεται και Σύμβαση του Σικάγου). Μ’ αυτήν αποφασίζεται η ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπλοΐας (ICAO International Civil Aviation Organization). Ο Οργανισμός άρχισε να λειτουργεί την 4η Απριλίου 1947. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έγινε ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ. Αρμοδιότητά του είναι να θέτει του κανόνες της Αεροναυτιλίας (Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο) και τα στάνταρ ασφαλείας της Αεροπλοΐας (αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, αεροσκάφη). Σήμερα τα μέλη του είναι 193 και έχει έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά.
Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του ICAO. Επικύρωσε την Σύμβαση και έγινε μέλος του με τους Νόμους 209, 210, 211 και 212 την 28.02.1947


1965: Με ειδικές τελετές σε Ρώμη και Κωνσταντινούπολη γίνεται ταυτόχρονη άρση των αναθεμάτων μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Με κείμενο που υπογράφουν από κοινού οι τότε προκαθήμενοι των δυο Εκκλησιών Πατριάρχης Αθηναγόρας και Πάπας Παύλος ΣΤ΄, αίρεται το σχίσμα και η ακοινωνησία των δυο Εκκλησιών. Παρά την τυπική Ένωση των δυο Εκκλησιών, οι διαφορές, όχι μόνο στο λειτουργικό, τυπικό κλπ αλλά στην ουσία της λατρείας, τον τρόπο αντίληψης του θείου είναι μεγάλες. Αυτά που δημιούργησαν την όξυνση η οποία οδήγησε στα αναθέματα δεν εξέλειπαν και δεν γίνεται να εξαλειφθούν. Όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, αγνοώντας τις αιτίες δεν γίνεται και δεν θα υπάρξει πραγματική Ένωση των δυο Εκκλησιών. Το μόνο που έχουν πετύχει και δεν είναι λίγο, είναι η σύμπνοια και συνεργασία σε αρκετά θέματα και η από κοινού αντιμετώπιση αρκετών παγκόσμιων προβλημάτων.


1966: Το «Ηράκλειο» (επιβατηγό / οχηματαγωγό για την Ελλάδα, μετασκευασμένο Αγγλικό δεξαμενόπλοιο) αποπλέει με δυο ώρες καθυστέρηση εξ’ αιτίας των αντιρρήσεων του λιμενάρχη λόγω του υπέρβαρου του πλοίου.
Μέσα σε συνθήκες σφοδρής θαλασσοταραχής (8-9 μποφόρ) βυθίζεται έξω από τη βραχονησίδα Φαλκονέρα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα μετά από πρόσκρουση του 25τονου φορτηγού ψυγείου (που ήταν και η αιτία της καθυστέρησης) στη μπουκαπόρτα του πλοίου. 247 (ο επίσημος αριθμός) άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 46 διασώζονται. Σύμφωνα με μαρτυρίες του πληρώματος αλλά και άλλων δεν προσμετρήθηκαν οι φαντάροι που βρισκόταν στο πλοίο (δεν έβγαζαν εισητήριο). Το πιο συνταρακτικό ήταν οι Ρομά λαθρεπιβάτες. Τουλάχιστον 150 ήταν στα αμπάρια του. Το πλοίο ανήκε στην «Typaldos Lines» των αδελφών Σπύρου και Χαράλαμπου Τυπάλδου.Η βύθισή του οφείλεται σε σωρεία λαθών, παραλείψεων, κακοτεχνιών, ελείψεων. Αυτά αναδείχθηκαν στην δίκη που παρπαέμφθηκε δειγματολόγιο των υπευθύνων για το ναυάγιο η οποία άρχισε 20 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε την 21η Μαρτίου 1968. Οι καταδίκες, όσων καταδικάστηκαν, ήταν ποινές χάδια.


1972: Εκτοξεύεται στις 12:30 (EST) ή 7:30 πμ ώρα Ελλάδος το Απόλλων 17. Ήταν η τελευταία αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη (6 από την πρώτη το 1969) και η τελευταία αποστολή του προγράμματος Απόλλων. Κατά την διάρκεια της 3ήμερης παραμονής τους στη Σελήνη χρησιμοποιήθηκε διαστημικό όχημα (LRV) για την μετακίνηση τους, προκειμένου να τοποθετήσουν επιστημονικά όργανα και να συλλέξουν δείγματα του εδάφους.


1974: Επιστρέφει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην Κύπρο μετά το (υποκινούμενο και οργανωμένο από την Ελλάδα) πραξικόπημα (15 Ιουλίου 1974) του Σαμψών και την τούρκικη εισβολή (20 Ιουλίου 1974). Η επιστροφή δεν ήταν εύκολη. Υπήρξαν λυσσαλέες αντιδράσεις τόσο από παράγοντες του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Στο εσωτερικό δολοφονήθηκαν άγρια οπαδοί του Μακάριου (απόπειρα δολοφονίας του Βάσου Λυσαρίδη, δολοφονίες των Δώρου Λοΐζου, Δημοσθένη Γεωργίου, Ηλία Πηλαβά), ενώ στο εξωτερικό η προστάτιδα και σύμμαχος Ελλάδα (βλέπε Κωνσταντίνος Καραμανλής) έδειχνε απερίφραστα την δυσαρέσκειά της. Πριν την επιστροφή του στην Κύπρο είχε περάσει από την Ελλάδα (29 Νοεμβρίου). Είχε επαφές τόσο με τον πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης, όσο και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Επίσης ήταν προγραμματισμένο την ημέρα της άφιξης να εκφωνήσει λόγο στην πλατεία Συντάγματος στο συγκεντρωμένο πλήθος. Πριν την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός είχε δώσει τηλεφωνικά εντολή σε μέλος της συντονιστικής επιτροπής της εκδήλωσης: «Πληροφορούμαι ότι εγκαταστήσατε μεγάφωνα στην Πλατεία Συντάγματος και ετοιμάζετε υποδοχή. Να σταματήσετε αμέσως. Δεν είμαστε για πανηγύρια». Κατά την άφιξή του στην Αθήνα τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο όλη η πολιτική ηγεσία. Ο Κ. Καραμανλής τον συνόδευσε μέχρι το ξενοδοχείο Μ. Βρετανία και έφυγε αμέσως. Οι αστυνομικοί είχαν εντολές και να κρατήσουν το πλήθος σε μεγάλη απόσταση από τον εξώστη αλλά και να προβούν σε ενέργειες (ξυλοδαρμοί και τραμπουκισμοί) εις βάρος των συγκεντρωμένων σε σημεία που δεν θα ήταν εύκολο να γίνουν στόχος των δημοσιογράφων. Ο χωροφύλακας Χρήστος Αλαμάνος, με πολιτικά στην Πανεπιστημίου, πέταγε προκηρύξεις που το μόνο που έγραφαν ήταν «Θάνατος στον Μακάριο». Όταν το εξαγριωμένο πλήθος τον περικύκλωσε τράβηξε μαχαίρι. Παρ’ όλα αυτά δεν απέφυγε το λιντσάρισμα. Γλίτωσε από τα χειρότερα με επέμβαση των συναδέλφων του. Στην Κύπρο η υποδοχή του ήταν αποθεωτική παύοντας τις κάθε είδους εσωτερικές αντιδράσεις.


←6 Δεκεμβρίου

8 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.