Σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου

1831: Η Ε’ Εθνοσυνέλευση ανακηρύσσει παμψηφεί προσωρινό κυβερνήτη της Ελλάδας τον μέχρι τότε πρόεδρο της προσωρινής τριμελούς Διοικητικής Επιτροπής Αυγουστίνο Καποδίστρια. Το ένα από τα δυο μέλη, ο Θ. Κολοκοτρώνης, έχει παραιτηθεί την ίδια μέρα και συμμετέχει στην Εθνοσυνέλευση σαν αντιπρόσωπος της Καρύταινας. Το άλλο μέλος, ο Ι. Κωλέττης, έχει στήσει την δικιά του «Εθνοσυνέλευση«, η οποία την 10η Δεκεμβρίου θα τον ανακηρύξει αρχηγό κράτους.


1837: Δημοσιεύεται ο Νόμος “Περί απογραφής”. Είναι για την στρατολογία, προκειμένου το Ελληνικό Κράτος να αποκτήσει Εθνικό Στρατό που μέχρι τότε δεν υπήρχε. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας ήταν των καπεταναίων, ενός μικρού τακτικού στρατού, που απαρτίζονταν από εθελοντές και φιλέλληνες και κάποιους ελάχιστους της Βαυαρικής φρουράς του βασιλιά Όθωνα. Όπως αναφέρεται και στο Νόμο θα αποτελούνταν από εθελοντές και κληρωτούς. Ο όρος κληρωτός που υπάρχει μέχρι σήμερα δημιουργήθηκε απ’ αυτόν τον Νόμο. Ο κάθε Δήμος βάσει του πληθυσμού του όφειλε να συνεισφέρει τον αναλογούντα αριθμό ανδρών για τον στρατό. Οι εθελοντές που θα παρουσιάζονταν στον Δήμο θα αφαιρούνταν από το σύνολο της εισφοράς. Οι υπόλοιποι (ηλικίας 18-24 ετών και για την πρώτη φορά 18-30) θα ήταν αυτοί που θα κληρώνονταν με λαχνό από την κληρωτίδα (Άρθρο 5). Η θητεία ήταν τετραετής, ενώ όσοι είχαν λεφτά μπορούσαν να ορίσουν αντικαταστάτη τους που θα υπηρετούσε γι’ αυτούς τη θητεία (Άρθρο 11). Στην κληρωτίδα δεν έμπαιναν οι ιερείς, ιατροί, διδάσκαλοι, όσοι είχαν σωματικά η πνευματικά ελαττώματα, οι πρωτότοκοι ή μόνοι γιοί οικογενειών χωρίς πατέρα, οι έγγαμοι, οι χήροι με παιδιά, όσοι φοιτούσαν στο Γυμνάσιο, στο Πανεπιστήμιο, ή στο Διδασκαλείο και όσοι είχαν υπηρετήσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στον μέχρι τότε στρατό.


1864: Πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών ο George Boole, Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος. Είναι ο ιδρυτής της επιστήμης των υπολογιστών. Έγραψε τους Νόμους της Σκέψης και δημιούργησε την άλγεβρα Boole που υπολογίζει τις αληθείς ή ψευδείς τιμές, πράξεων, για το 0 και το 1. Όλοι οι υπολογιστές που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα λειτουργούν με τα μαθηματικά της άλγεβρας Boole. Oι αριθμοί που μπορούν να δεχθούν και να υπολογίσουν είναι το 0 και το 1, που τους δίδονται σαν δυο διαφορετικές τιμές τάσης ρεύματος (πάντα η ίδια ψηλότερη και πάντα η ίδια χαμηλότερη). Ονομάζονται bits ή δυαδικοί αριθμοί. Πράξεις με την άλγεβρα Boole μπορούν να γίνουν online στο site Wofram Alfa. Προς το παρόν δεν υπάρχει άλλο. Έχει και παραδείγματα.


1905: Παραιτείται η κυβέρνηση σχετικής πλειοψηφίας του Δ. Ράλλη, λόγω καταψήφισης του υποψηφίου προέδρου της Βουλής που είχε προτείνει, πράγμα που ισοδυναμούσε με πρόταση δυσπιστίας. Την διαδέχθηκε κυβέρνηση πλειοψηφίας πάλι, λόγω μετακίνησης βουλευτών, από τον έναν συμπέθερο στον άλλο (η κόρη του Γ. Θεοτόκη Ζαΐρα είχε παντρευτεί τον γιο του Δ. Ράλλη Ιωάννη) υπό τον Γ. Θεοτόκη. Θα προκηρύξει εκλογές την 26 Μαρτίου 1906, από τις οποίες θα βγει θριαμβευτής. Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1909, που παραιτήθηκε σε συνεννόηση με τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο που σκόπευε να κάνει κίνημα. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δεν ήθελε να ανατρέψει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αυτή ήταν η τελευταία θητεία του Γ. Θεοτόκη σαν πρωθυπουργός. Ο βασιλιάς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Δ. Ράλλη, που ονομάστηκε «κυβέρνηση θερινών διακοπών».


1911: Γεννιέται ο ποιητής και στιχουργός Νίκος Γκάτσος (†12/05/1992, 80 ετών). Στίχους του έχουν μελοποιήσει όλοι οι γνωστοί μεταπολεμικοί συνθέτες.

Κεμάλ.
Η Ενδεκάτη Εντολή.
Έβαλε ο Θεός σημάδι.
Δροσουλίτες.
Μαννούλα μου.
Μυρτιά.
Σπίτι μου σπιτάκι μου.
Το δύχτι.
Νυν και Αεί.
Το πρακτορείο.


1912: Οι ατμομυοδρόμωνες Αχελώος, Ευρώτας και Πηνειός ( Αδελφά πλοία, οι τρεις από του τέσσερις ποταμούς του Π/Ν.) κανονιοβολούν την πόλη των Αγ. Σαράντα. Μετά τον σύντομης διάρκειας κανονιοβολισμό (περισσότερο ήταν προειδοποιητικός – εκφοβιστικός), αποβιβάζεται το 1ο Σύνταγμα Πεζικού με διοικητή τον Γεώργιο Μέξα και καταλαμβάνει την πόλη(1). Ήταν η κατάληξη μιας αποτυχημένης (απαγορευμένης το πιο σωστό) επιχείρησης για τους Έλληνες κατά την διάρκεια του Α΄Βαλκανικού Πολέμου. Μετά την κατάληψη της Χειμάρας από το αποβατικό απόσπασμα του Σπύρου Σπυρομήλιου η Ελλάδα θέλησε (Σκέψεις του Ελ. Βενιζέλου που προέβλεπε ότι η Τουρκία θα ζητούσε σύντομα συνθηκολόγηση. Έτσι θέλησε να την προκαταλάβει ελευθερώνοντας την Β. Ήπειρο) να καταλάβει την Αυλώνα. Οι ατμομυοδρόμωνες έφτασαν στο νησί Σάσων στην είσοδο του κόλπου της Αυλώνας που ανήκε στα Επτάνησα, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με την Συνθήκη του Λονδίνου το 1864. Αποβίβασαν άγημα 10 αντρών(2). Εξήγησαν στους κατοίκους του ότι αν αυτοί οι δέκα πάθαιναν κάτι  θα έπαυε να υπάρχει νησί και η πόλη της Αυλώνας. Η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία βλέποντας τις κινήσεις του στόλου κατάλαβαν τι σκόπευε να κάνει (δεν ήταν και δύσκολο) και πρόλαβαν με τηλεγράφημα την απόβαση στην Αυλώνα για την οποία είχαν άλλα σχέδια και βλέψεις(3). Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες ο στόλος κινήθηκε νοτιότερα της Χειμάρας και αποβίβασε το Σύνταγμα στους Αγ. Σαράντα.
(1) Η Ημερομηνία της εφημερίδας είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα.
(2) Το άγημα των δέκα ανδρών παρέμεινε στο νησί Σάσων μέχρι την υποχρεωτική παραχώρησή του από την Ελλάδα στην νεοσύστατη Αλβανία τον Ιούνιο του 1914.
(3) Η Αλβανία κήρυξε την ανεξαρτησία της, μετά από έγκριση των δυο χωρών, από την πόλη της Αυλώνας την 11η Δεκεμβρίου (28 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο).


1940: Ο Ελληνικός Στρατός μπαίνει στο Αργυρόκαστρο που έχουν εγκαταλείψει οι Ιταλοί από το βράδυ 5 προς 6 Δεκεμβρίου. Πρώτο μπαίνει το ΙΙ/42 Τάγμα Πεζικού. Λίγο αργότερα μπαίνουν τμήματα της ΙV Μεραρχίας (Μεραρχία Πελοποννήσου). Βρίσκουν άνετα καταλύματα στο τεράστιο στρατόπεδο, κτισμένο για τις ανάγκες της 11ης Στρατιάς των Ιταλών, που είχε εκεί το στρατηγείο της. Οι Ιταλοί έχουν συμπτυχθεί 10 χλμ. ΒΔ του Αργυροκάστρου στην αντίπερα όχθη του ποταμού Βελίτσα και έχουν ανατινάξει την γέφυρα από τον φόβο της καταδίωξης. Την επομένη οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου κάνουν από κοινού δοξολογία.


1969 – Ένα Douglas DC-6 της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά – Αθήνα συντρίβεται στην Κερατέα Αττικής. 85 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος νεκροί. Είναι 20:49 Το 1966 την ίδια μέρα, ώρα 02:00 είχε βυθιστεί το «Ηράκλειο» και αυτό προερχόμενο από Χανιά. Μετά το δεύτερο περιστατικό η 8η Δεκεμβρίου έχει χαρακτηριστεί σαν αποφράδα ημέρα για τα Χανιά.


1971: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Άλκης Θρύλος. Ήταν το ψευδώνυμο της συγγραφέα, κριτικού και φεμινίστριας Ελένης Ουράνη. Σύζυγος του συγγραφέα Κώστα Ουράνη. Με την διαθήκη της άφησε την τεράστια περιουσία της στην Ακαδημία Αθηνών για την δημιουργία ιδρύματος με σκοπό την παροχή οικονομικής βοήθειας στην εθνική και διεθνή καλλιέργεια των Ελληνικών γραμμάτων.


1974: Δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το Πολιτειακό (Βασιλευομένη ή Αβασίλευτη Δημοκρατία), από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με σύμφωνο όλο τον πολιτικό κόσμο. Το 69,2% ψηφίζει υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Στο δημοψήφισμα δεν έδωσαν τον τίτλο «Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» που ήταν ο σωστός (βλέπε Σύνταγμα της Έλλάδος), αντί του «Αβασίλευτη Δημοκρατία» για να κερδίσουν πόντους οι Βασιλικοί. Παρ’ όλ’ αυτά… Με βάση αυτό το δημοψήφισμα πήρε την οριστική μορφή του το σημερινό Πολίτευμα της χώρας στο Σύνταγμα του 1975: «Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία».


1980: Ο Άγγλος μουσικός και ακτιβιστής Τζον Λένον δολοφονείται σε ηλικία 40 ετών έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν μέλος των Beatles. Μετά την διάλυση του συγκροτήματος έδωσε έμφαση στην ακτιβιστική υποστήριξη της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από τα δικά του άλμπουμ αλλά και κάποιες θεατρινίστικες ενέργειες με την σύντροφό του Γιόκο Όνο.
Imagine.
Happy Xmas (War Is Over).


1991 – Οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας υπογράφουν τις Συμφωνίες της Μπιαλοβιέζα (περιοχή της Μπιαλοβιέσκαγια στην Λευκορωσία). Ήταν τα τρία από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. Το τέταρτο, η Υπερκαυκασία δεν υπήρχε πια (είχε χωριστεί σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία). Με αυτές συμφωνούν στη διάλυση της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ίδρυση 1922) και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ. Το Ανώτατο Σοβιέτ τις ενέκρινε την 12/12/1991 δίνοντας και τυπικά τέλος στην Σοβιετική Ένωση. Την 21η Δεκεμβρίου στην πόλη Άλμα-Άτα του Καζακστάν συνυπέγραψαν τις συμφωνίες Αρμενία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Μολδαβία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν. Το 1993 εντάχθηκε στην ΚΑΚ η Γεωργία. Δεν συμμετέχουν στην ΚΑΚ οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Λετονίας, Λιθουανίας. Ουκρανίας και της Εσθονίας.


←7 Δεκεμβρίου

9 Δεκεμβρίου→

This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.