Σαν σήμερα 9 Δεκεμβρίου

Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς.


Διεθνής ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της γενοκτονίας και πρόληψης αυτού του εγκλήματος.
Καλά τα λέει στα γενικά κι αόριστα ο ΟΗΕ. Πως χωρίς μνήμη να υπάρξει γνώση; Που είναι τα κράτη που διέπραξαν γενοκτονίες και που οι λαοί που τις υπέστησαν; Αν δεν υπάρχει γεγονός, δεν υπάρχει έγκλημα και η γενοκτονία γίνεται παραμύθι για μικρά παιδιά και τα θύματα περίγελος αυτών που εγκλημάτησαν.


638: Εκδημεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Σέργιος Α΄. Σύριος στην καταγωγή, χωρίς να είναι ούτε κατά προσέγγιση γνωστή η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής του. Στα εκκλησιαστικά θέλησε να συμβιβαστεί με τους αντίπαλους της Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος υιοθετώντας μετριοπαθείς θέσεις για τον μονοφυσιτισμό. Στα πολιτικά υπήρξε ο πιο πολύτιμος συνεργάτης του αυτοκράτορα Ηράκλειου συντελώντας άμεσα και καθοριστικά στις επιτυχίες του Είχε χρηματοδοτήσει με τα εισοδήματα και τα τιμαλφή της Εκκλησίας την εκστρατεία κατά των Περσών. Το έκανε γιατί όταν οι Πέρσες κατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα είχαν πάρει σαν λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Στην συνδυασμένη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από Άβαρους, Πέρσες και Σλαβικά φύλα τον Αύγουστο του 626, ενώ ο αυτοκράτορας έλειπε σε εκστρατεία, ανέλαβε αυτός την πολιτική ηγεσία. Εμψύχωσε λαό και στρατό και με μικρή εύνοια της τύχης (κατά την διάρκεια της πολιορκίας ξέσπασε καταιγίδα που κατέστρεψε τα εχθρικά πλοιάρια). Με την λύση της πολιορκίας ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος.


1641: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών ο Φλαμανδός ζωγράφος Anthony van Dyck. Μπαρόκ οι πίνακές του, δημιούργησε σχολή με την χαλαρή κομψότητα της Αγγλικής αυλής που κράτησε για  150 χρόνια.


1814: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Joseph Bramah. Άγγλος κλειδαράς και εφευρέτης. Η γνωστότερη εφεύρεσή του είναι η υδραυλική πρέσα. Το πεδία εφαρμογών της στη καθημερινή ζωή είναι τεράστιο. Από τα φρένα των αυτοκινήτων, τα διάφορα σκαπτικά μηχανήματα, ασανσέρ εμπορευμάτων μικρών αποστάσεων. Στην βιομηχανία η χρήση της είναι ευρύτατη, από διαμόρφωση μετάλλων, πλαστικών, έως τρυπήματα, σφύρες, εκτυπώσεις κλπ. Εφεύρε επίσης δικό του μηχανισμό στα καζανάκια από τις τουαλέτες, που δεν καταστρεφόταν όταν πάγωνε το νερό. Πολλά από τα καζανάκια που κατασκεύασε τότε, λειτουργούν μέχρι σήμερα. Είχε κατασκευάσει κλειδαριές που τις είχε επικηρύξει: Όποιος μπορούσε να την παραβιάσει θα έπαιρνε 200 λίρες. Η αμοιβή, άντεξε σχεδόν 70 χρόνια, μέχρι την έκθεση του Λονδίνου το 1851, που ένας άλλος κλειδαράς κατάφερε να την παραβιάσει. Άλλες εφευρέσεις του ήταν ένας τύπος τόρνου, εκτυπωτικό τραπεζογραμματίων (χαρτονομισμάτων), που τους έδινε και αρίθμηση. Επίσης εφεύρε τον τρόπο δημιουργίας «προφίλ» στα μέταλλα, με πρώτη του εφαρμογή τους σωλήνες μολύβδου.


1859: Γεννιέται ο Γεώργιος Δροσίνης (†03.01.1951, 91 ετών). Μαζί με το Κωστή Παλαμά και το Νίκο Καμπά ήταν οι ανανεωτές των Ελληνικών γραμμάτων και βέβαια δημοτικιστές. Το έργο που άφησε (ποιητικό και πεζογραφήματα) είναι τεράστιο.
Αυτό που ξέρουν πολύ λίγοι είναι ότι μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα ίδρυσαν τον Οίκο Τυφλών. Ίδρυσαν την «Σεβαστουπόλεια Εργατική Σχολή» πείθοντας τους Εθνικούς Ευεργέτες Κωνσταντίνο Σεβαστόπουλο και Μαρίνο Κοριαλένιο να αφήσουν μεγάλα ποσά στις διαθήκες τους . Όταν είχε επισκεφθεί τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για να ζητήσει τη βοήθεια του για τον Οίκο Τυφλών, είχε εισπράξει την απάντηση: «Εμείς δεν μπορούμε να φροντίσουμε τους ανοικτομάτηδες και θέλεις να φροντίσουμε τους τυφλούς;».

Δε θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα
Σε ξένα αναστυλώματα δεμένο.
Ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο.
Μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν’ ανεβαίνω.

Δε θέλω του γυαλιού το λαμπροφέγγισμα,
Που δείχνεται άστρο με του ήλιου τη χάρη.
Θέλω να δίνω φως από τη φλόγα μου,
Κι ας είμαι κι ένα ταπεινό λυχνάρι.


1868: Γεννιέται ο Γερμανός χημικός Fritz Haber (†29.01.1954, 85 ετών). Πήρε Nobel χημείας το 1918 για την εφεύρεση εμπορικά εκμεταλλεύσιμης παραγωγής αμμωνίας, που είναι χρήσιμη στην κατασκευή λιπασμάτων και εκρηκτικών. Η συμβολή της στην δημιουργία λιπασμάτων θεωρείται καθοριστική για την επαρκή διατροφή της ανθρωπότητας σήμερα. Επίσης είναι ο πατέρας του χημικού πολέμου, αναπτύσσοντας πρώτος το χλώριο και άλλα χημικά αέρια σαν όπλα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.


1898: Ο πρίγκηπας Γεώργιος αποβιβάζεται από την Γαλλική ναυαρχίδα Μπιζώ στην Σούδα προκειμένου να αναλάβει την Ύπατη Αρμοστεία της ανεξάρτητης πλέον Κρήτης σύμφωνα με απόφαση των μεγάλων δυνάμεων. Την Μπιζώ ακολουθούσαν τιμητικά οι ναυαρχίδες και των άλλων τριών (εκτός της Γαλλίας) προστάτιδων δυνάμεων: Ιταλίας, Αγγλίας, Ρωσίας. Η απόφαση για το πρόσωπο ήταν μονόδρομος γιατί δεν υπήρχε άλλη υποψηφιότητα ούτε πρόταση. Η καθυστέρηση για την εγκατάστασή του 11 μήνες μετά την επιλογή του οφειλόταν στην Γερμανία και την Αυστρία που έβαζαν κάθε είδους πρόσκομμα (μέχρι που αποχώρησαν), παίζοντας το χαρτί της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο πρίγκηπας Γεώργιος παρέμεινε σ΄ αυτή την θέση μέχρι την πλήρη ρήξη του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τους υπόλοιπους επαναστάτες του Θέρισου. Τον αντικατέστησε στην ηγεσία της Κρητικής Πολιτείας, όπως ήταν το επίσημο όνομα της ανεξάρτητης Κρήτης,  το 1906 ο Αλέξανδρος Ζαΐμης που παρέμεινε σ΄αυτή την θέση μέχρι την διακήρυξη το 1908 από τον Κρητικό λαό της ένωσής του με την Ελλάδα.1908: Γεννιέται η μεγάλη κυρία της πληροφορικής. Η Αμερικανίδα Grays Hopper (†1/1/1992, 83 ετών). Είναι αυτή που εφεύρε τον πρώτο compiler. Επίσης ήταν αυτή που πρότεινε στη σύσκεψη του CODASYL να δημιουργηθεί γλώσσα προγραμματισμού που να μην εξαρτάται από τον τύπο του μηχανήματος. Το συνέδριο δέχθηκε την εισήγηση και έτσι άρχισε η ανάπτυξη της γλώσσας COBOL.  Καθιέρωσε τον όρο debug για την εκσφαλμάτωση των προγραμμάτων. Από το 1943 είχε καταταχθεί σαν εθελόντρια στο Αμερικανικό Ναυτικό που και αυτό την απασχολούσε σε θέσεις πληροφορικής. Αποχώρησε με τον τιμητικό βαθμό του αντιναυάρχου.


1929: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαs Παύλος Κουντουριώτης, με επιστολή του ζητάει από τον πρωθυπουργό να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας. Θα τον διαδεχθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.


1963: Ο Κ. Καραμανλής φεύγει κρυφά από την Ελλάδα, γιατί κινδυνεύει η ζωή του, με το αναγραφόμενο ψευδώνυμο στο διαβατήριο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης*. Προορισμός το Παρίσι. Τον συνοδεύει η σύζυγός του Αμαλία το γένος Κανελλόπουλου ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Οι λόγοι που έφυγε δεν είναι πολιτικοί. Η Αμαλία παίρνει αργότερα διαζύγιο από τον κ. Καραμανλή και γίνεται συγγραφέας, με το επώνυμο του δεύτερου συζύγου της Μεγαπάνου. Ο Κ. Καραμανλής θα παραμείνει εκεί μέχρι και την ημέρα της μεταπολίτευσης, που θα επιστρέψει στην Ελλάδα με το Γαλλικό προεδρικό αεροπλάνο για να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.
*Λέγεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα και το διαβατήριο του τα παρέδωσαν οι Ευάγγελος Μάλλιος και Πέτρος Μπάμπαλης.


1968: Είναι η ημέρα που ονομάστηκε στην πληροφορική «η μητέρα όλων των demos». Ήταν η μέρα που καθόρισε το μέλλον της αλληλεπίδρασης χρηστών και πληροφορικών συστημάτων. Ο Douglas Engelbart, στο Σαν Φρανσίσκο, με μια 90λεπτη παρουσίαση σε ένα κοινό από χίλιους περίπου πληροφορικάριους, κάνει επίδειξη (demo από το αγγλικό demonstration) για πρώτη φορά: Των εφευρέσεών του, του ποντικιού, του NLS (oN-Line-System, συνδυασμός hardware, λειτουργικού συστήματος και software) και των εφευρέσεων της ερευνητικής ομάδας του στην Xerox. Γραφικό περιβάλλον εργασίας (μέχρι τότε όλοι οι υπολογιστές υποστήριζαν μόνο κείμενο), πολλαπλά παράθυρα, δυναμικούς δεσμούς μεταξύ αρχείων, hypertext [κείμενο με link (παραπομπή) σε άλλο αρχείο], επεξεργασία κειμένου, έλεγχο αναθεωρήσεων, διασύνδεση υπολογιστών, video conference. Οι εφευρέσεις αυτές οδήγησαν την Apple την δεκαετία του 1980 και την Microsoft την δεκαετία του 1990 στην καθιέρωση του γνωστού γραφικού περιβάλλοντος που υπάρχει μέχρι σήμερα στα λειτουργικά τους συστήματα, αλλά και όλους τους κατασκευαστές hardware και software να παράγουν προϊόντα που να υποστηρίζουν όλες αυτές τις εφευρέσεις. Παρουσίασε επίσης το πληκτρολόγιο χορδής, που μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν στην τηλεγραφία, με πέντε πλήκτρα, τροποποιημένο για χρήση σε υπολογιστή. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν πληκτρολόγιο Braille, στενογραφικό πληκτρολόγιο κλπ, που από το 2012 κυκλοφορεί και σε γάντι.


1970: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Αρτέμ Μικογιάν, Ρωσοαρμένιος σχεδιαστής αεροσκαφών. Μαζί με τον Μιχαήλ Γκιούρεβιτς σχεδίασαν πολλά μοντέλα πολεμικών αεροπλάνων της Ρωσίας. Σήμερα όλα τα μαχητικά αεροσκάφη έχουν στο όνομα τους τα αρχικά των επωνύμων τους: MiG (στα Ρωσικά МиГ).


←8 Δεκεμβρίου

10 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.