Σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου


Διεθνής ημέρα των βουνών.
Θέμα του 2019: Τα βουνά έχουν σημασία για τη νεολαία..


711: Δολοφονείται σε ηλικία 42 ετών, από τον διάδοχό του Φιλιππικό ή Βαρδάνη, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός Β΄ ο Ρινότμητος. Είχε γίνει δυο φορές αυτοκράτορας. Την πρώτη (685-695) είχε διαδεχθεί τον πατέρα του (; είχε γεννηθεί όταν ο πατέρας του είχε ηλικία 16 ετών) Κωνσταντίνο Δ΄. Τον είχε διαδεχθεί ο Λεόντιος που τον είχε ακρωτηριάσει (του είχε κόψει τη μύτη) και τον είχε εξορίσει στην Χερσώνα. Τον Λεόντιο είχε ανατρέψει ο Τιβέριος Γ΄. Αυτόν είχε διαδεχθεί κατά την δεύτερη περίοδο της βασιλείας του (705-711). Ο Ιουστινιανός στην δεύτερη περίοδο της βασιλείας του παρουσίασε σαφή δείγματα παράνοιας. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν του ανακοινώθηκε πως η εκστρατευτική δύναμη, 70.000 ανδρών, της Χερσώνας, είχε πνιγεί κατά την διάρκεια σφοδρής θαλασσοταραχής στην Μαύρη Θάλασσα, αυτός είχε ξεσπάσει σε γέλια.


969: Δολοφονείται σε ηλικία 57 ετών, από τον εραστή της γυναίκας του Θεοφανώς, ο Νικηφόρος Φωκάς. Ο ίδιος την είχε παντρευτεί μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα Ρωμανού Β’. Ο Φωκάς σαν στρατηγός απελευθέρωσε την Κρήτη από τους Σαρακινούς, πριν γίνει αυτοκράτορας. Μετά την ενθρόνισή του στράφηκε εναντίων των Αράβων στην Κιλικία και την Συρία, φτάνοντας τα ανατολικά σύνορα του Βυζαντίου πέρα από τον Ευφράτη, ενώ ανακατέλαβε την Κύπρο. Ανακατέλαβε όλα τα φρούρια στα σύνορα με την Βουλγαρία και σταθεροποίησε τις κτίσεις του Βυζαντίου στη Νότια Ιταλία και Σικελία. Δολοφόνος του ήταν ο διάδοχός του Ιωάννης Τσιμισκής. Τάφηκε με τιμές Αγίου στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Στον μαρμάρινο τάφο του υπήρχε η επιγραφή: «Ώ πλην γυναικός τα δ’ άλλα Νικηφόρος» (εκτός από μια γυναίκα στα άλλα Νικηφόρος).


1282: Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος. Ο ιδρυτής της δυναστείας των Παλαιολόγων. Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Νέας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Λατίνους που την απελευθέρωσε μετά από 57 χρόνια κατοχής. Διαδέχθηκε τον Θεόδωρο Β’ Λάσκαρη, αυτοκράτορα της Νίκαιας του οποίου τον ανήλικο γιο και χρισμένο διάδοχο Ιωάννη Δ’ Λάσκαρη, τύφλωσε και έκλεισε σε μοναστήρι. Έφερε σε πέρας πολλούς νικηφόρους πολέμους. Η πρώτη του εκστρατεία εναντίον των ενωμένων δυνάμεων του Δεσποτάτου της Ηπείρου, των Βλάχων, του πρίγκηπα της Αχαΐας Βιλεαρδουίνου, του βασιλείου της Σικελίας κρίθηκε στη μάχη της Πελαγονίας με συντριπτική ήττα των «συμμαχικών δυνάμεων» που απειλούσαν την Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη αποφασιστική μάχη ήταν πάλι με το Δεσποτάτο της Ηπείρου και το βασίλειο της Σικελίας μετά από 22 χρόνια από την πρώτη. Στη μάχη του Βερατίου (σημερινό Μπεράτι Αλβανίας) ο Βυζαντινός στρατός καταστρέφει για άλλη μια φορά τους «συμμάχους». Εκτός από τις στρατιωτικές επιτυχίες κατάφερε με διπλωματικές μεθόδους, υποσχέσεις, δωροδοκίες να ουδετεροποιήσει τους περισσότερους δυτικούς ηγεμόνες στο θέμα της ανακατάληψης της Πόλης. «Εξουδετέρωσε» τον διεκδικητή του θρόνου και αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Ιωάννη Α’ Μέγα Κομνηνό, παντρεύοντάς τον με την τρίτη κόρη του Ευδοκία. Μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η υπογραφή της ένωσης των δυο εκκλησιών (Καθολικής και Ορθοδόξου). Κενό γράμμα αλλά που είχε το ποθούμενο αποτέλεσμα. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Ανδρόνικος Β’, που κατέστρεψε όσα είχε πετύχει ο πατέρας του.


1843: Γεννιέται ο Γερμανός μικροβιολόγος Ρόμπερτ Κωχ (†27/05/1910, 67 ετών). Ανακάλυψε το βάκιλο του άνθρακα, το βάκιλο του Κωχ (φυματίωση)* και το μικρόβιο της χολέρας, σώζοντας εκατομμύρια ανθρώπους από σίγουρο θάνατο. Του απονεμήθηκε το βραβείο Nobel ιατρικής το 1905. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης την ημέρα που ο Κωχ ανακοίνωσε την ανακάλυψη του βάκιλου της φυματίωσης (24 Μαρτίου). Μαζί με τον Λουί Παστέρ διεκδικούν ομότιμα το τίτλο «Πατέρας της Βακτηριολογίας».
* Το φάρμακο για την φυματίωση (στρεπτομυκίνη) το ανακάλυψε ο Albert Schatz το 1943.


1946: Δημιουργείται από τον ΟΗΕ η UNICEF. Ο Διεθνής Οργανισμός που ασχολείται με την προστασία των παιδιών του κόσμου.


1978: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Γαλλοαμερικανός βιοχημικός Vincent du Vigneaud κάτοχος βραβείου Nobel το 1955 για την ανακάλυψη της ωκυτοκίνης. Η ανθρώπινη αυτή ορμόνη που εκκρίνεται κατά την διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού, βοήθησε με την εξωτερική χορήγησή της πολλές γυναίκες να γεννήσουν φυσιολογικά. Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκονται όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητές της, αλλά και πονηρές, όπως η αύξηση της οικειότητας και της ερωτικής διάθεσης. Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την επίδρασή της στη μείωση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, στην απαιτούμενη ποσότητα, στη μείωση της ένταση του συνδρόμου στέρησης και στην βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς και ψυχολογικών συμπτωμάτων .


1994: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν διατάζει επίθεση κατά της Τσετσενίας. Ήταν ημιαυτόνομη περιοχή μέσα στα όρια του Ρωσικού κράτους. Με την ίδρυση του κόμματος «Πανεθνικό Κογκρέσο του Λαού της Τσετσενίας», που με τη σειρά του έφτιαξε παραστρατιωτική οργάνωση, άρχισαν επιθέσεις κατά Ρωσικών στόχων στην Τσετσενία, με αποκορύφωμα την δολοφονία με εκπαραθύρωση του εκπρόσωπου, στο Γκρόζνυ, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Vitaly Kutsenko. Η επίθεση ονομάστηκε Πρώτος Τσετσενικός Πόλεμος και κράτησε μέχρι το 1997 που υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης. Το 1999 επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες εξαιτίας εισβολής Τσετσένων αυτονομιστών στην Ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν. Τελείωσε το 2009 με ολοκληρωτική κατάληψη της Τσετσενίας και κατάργηση κάθε αυτονομίας. Σήμερα παραμένουν στα βουνά λιγότεροι από 500 αυτονομιστές αντάρτες, χωρίς κάποια αυτονομιστική ή τρομοκρατική δραστηριότητα.


Kioto1997: Υπογράφεται, από τις χώρες που αρχικά συμμετέχουν, το πολύπαθο πρωτόκολλο του Κιότο. Είναι μια διεθνής συμφωνία για αμοιβαία μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Μέχρι σήμερα το υπέγραψαν όλες οι χώρες του κόσμου εκτός από τις ΗΠΑ. Πολλές βέβαια είναι αυτές που ενώ το υπέγραψαν δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα. Μεταξύ αυτών μαντέψτε ποιος, η Ελλάδα μας. Αν θέλετε να συμβάλετε σε αυτή τη μείωση με έργα και όχι με λόγια, υπάρχει εύκολος τρόπος. Εσείς θα βγείτε ωφελημένοι, όχι μόνο οικολογικά αλλά και οικονομικά.


←10 Δεκεμβρίου

12 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.