Σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου

1849: Παραιτείται η κυβέρνηση του Κ. Κανάρη. Ο Όθων δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Α. Κριεζή. Η «αυλική κυβέρνηση» όπως ονομάστηκε διατηρήθηκε, μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις, μέχρι και το 1854. Κατά τη διάρκειά της ο Όθων προήδρευε πολλών υπουργικών συμβουλίων. Οι «θρίαμβοι» στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1850 και του 1853 ήλθαν αυτή τη φορά, εκτός από τη χρήση του κλασσικού όργιου βίας και νοθείας που χαρακτήριζε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις επί Όθωνα, με «εξόριστους» όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Όθων διόρισε πρεσβευτές: τον Αλ. Μαυροκορδάτο στο Παρίσι, τον Σπ. Τρικούπη στο Λονδίνο και τον Ανδ. Μεταξά στην Κωνσταντινούπολη. Την κυβέρνηση «παραίτησαν» οι μεγάλες δυνάμεις που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής, με σκοπό να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στον Κριμαϊκό πόλεμο. Την διαδέχθηκε η «κατοχική κυβέρνηση» του αγγλόφιλου Αλ. Μαυροκορδάτου.


1868: Με Διάταγμα δημιουργείται η Ανακτορική Φρουρά (σημερινή Προεδρική Φρουρά) με την ονομασία Άγημα (Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο, με το νέο ήταν 24.12.1868). Η δύναμη του Αγήματος ήταν 347 άνδρες και 105 άλογα. Εκτός αυτών υπήρχαν άλλοι 50 προσκωλυόμενοι για τις αγγαρείες, την καθαριότητα του στρατώνα και βοηθητικές εργασίες. Το Άγημα έπαιρνε διαταγές μόνο από τον βασιλιά. Μεταξύ των άλλων προσόντων τους έπρεπε να είναι ψηλοί. Πάνω από 1.64 όπως όριζε το διάταγμα. Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι τότε το μέσο ύψος των ανδρών στην Ελλάδα ήταν 1.60.


1901: Πρώτη ασύρματη υπερατλαντική τηλεγραφική μετάδοση  από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι. Η απόσταση ήταν 3,500 Km (Από το νησί των Ανατολικών Ακτών του Καναδά Newfoundland στην Κορνουάλη της Αγγλίας) και η κεραία (152,4 m) σηκώθηκε με αετό. Το πρώτο γράμμα που μεταδόθηκε ήταν το S (τρεις τελείες στον κώδικα Mors).


1916: Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος Α΄ καλεί τους πολίτες να αναθεματήσουν τον σατανά της πολιτικής (Βενιζέλο) και μαζεύει το κόσμο στην πλατεία του Άρεως να ρίξουν με πέτρες το ανάθεμα (Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο με το νέο είναι 25/12). Η ιδέα ήταν του διορισμένου πρωθυπουργού Σπυρίδωνος Λάμπρου. Με αυτό το τρόπο δείχνουν στους συμμάχους, που είχαν επέμβει στα επεισόδια, ότι δεν φταίνε αυτοί για τα γεγονότα σε βάρος των βενιζελικών (Νοεμβριανά), αλλά ήταν η φυσική αντίδραση του κόσμου. Ο πρώτος στόχος τους όμως ήταν να δημιουργήσουν εθνικό διχασμό, να οξυνθούν τα μίση και τα πάθη ώστε να γίνει αδύνατη η επάνοδος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα. Ο τελευταίος είχε σχηματίσει κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη.


1935: Ξεκινάει το «Lebensborn». Είναι πρόγραμμα των Ναζί για επιλεκτική αναπαραγωγή του είδους τους, ώστε η Άρια φυλή να γίνει ακόμη καλύτερη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δημιουργήθηκαν εκτροφεία επιλεγμένων παιδιών που προέρχονταν και από άλλες χώρες για εμπλουτισμό της φυλής. Ήταν ένα συμπληρωματικό μέτρο του προγράμματος «Eugenics» (ευγονικής).


1969: Ενώ συζητείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από πρόταση 12, από τα 14 που ήταν συνολικά τότε, μελών του η αναστολή συμμετοχής της Ελλάδας σ’ αυτό, ο Παναγιώτης Πιπινέλης υπουργός εξωτερικών της χούντας που συμμετέχει, δηλώνει ότι η Ελλάδα αποχωρεί οικειοθελώς για πάντα. Η συζήτηση προκλήθηκε από τα 12 μέλη, λόγω κατάλυσης της δημοκρατίας από την χούντα και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα επανήλθε στο Συμβούλιο μετά την πτώση της χούντας την 28.11.1974. Η ημερομηνία 31/12/1970 στο τέλος της σελίδας του site του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να είναι λάθος. Το σωστό είναι 31/12/1969.


1970: Ιδρύεται στα Γιάννενα ανεξάρτητο  Πανεπιστήμιο (αυθυπόστατο ΝΠΔΔ) με τις Σχολές που ήδη λειτουργούσαν εκεί σαν παραρτήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Φιλοσοφική και Μαθηματική). Επιπλέον με το ίδιο διάταγμα η Μαθηματική γίνεται Φυσικομαθηματική με την προσθήκη τμήματος Φυσικής. Η Φιλοσοφική ήταν η πρώτη Σχολή που είχε λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 1964. Για την λειτουργία της είχε πρωτοστατήσει παρασκηνιακά ο Ηπειρώτης πολιτικός Γεώργιος Μυλωνάς. Ο αγώνας δεν ήταν μικρός. Οι υπάρχουσες Ανώτατες Σχολές του Κέντρου και της Θεσσαλονίκης αντιδρούσαν έντονα στην δημιουργία νέων στην περιφέρεια. Το 735 διάταγμα για την ίδρυση της Φιλοσοφικής δημοσιεύτηκε μεταχρονολογημένο το Νοέμβριο (ΦΕΚ 240/30.11.1964) Από τότε το Πανεπιστήμιο μεγαλώνει διαρκώς με την δημιουργία νέων τμημάτων και Σχολών με σημαντικότερο σταθμό την δημιουργία της Ιατρικής Σχολής το 1977. Από τους πρώτους 200 φοιτητές της Φιλοσοφικής το 1964, σήμερα φοιτούν 18.356 και 556 είναι το διδακτικό προσωπικό (στοιχεία 2018).


1987: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Enrique Jorrín, Κουβανός συνθέτης, βιολιστής και διευθυντής ορχήστρας. Είναι ο δημιουργός του ρυθμού τσα τσα τσα, που είχε μεσουρανήσει στις πίστες της δεκαετίας του ’50. Στις μέρες μας ο ρυθμός χρησιμοποιείται σε pop μουσική και σε διαγωνισμούς χορού.

Aprende a bailar el cha cha cha.

Let’s Get Loud.


2008: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ήταν ο 5ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αγωνιστής της ΕΟΚΑ (υπεύθυνος αρχικά του τομέα Λευκωσίας, μετέπειτα αρχηγός της ΠΕΚΑ, το πολιτικό τμήμα της ΕΟΚΑ), 12 χρόνια Υπουργός σε διάφορα Υπουργεία και από το 2003 Πρόεδρος Δημοκρατίας, έχοντας διαδεχθεί τον Γλαύκο Κληρίδη. Χαμηλών τόνων, αλλά μαχητικότατος, συνήθειες που πήρε από την ΕΟΚΑ. Εναντιώθηκε στο σχέδιο Ανάν με την φράση: «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω Κοινότητα», αλλά το παρέπεμψε σε δημοψήφισμα κερδίζοντας με 76%. Επί ημερών του η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της ευρωζώνης.


←11 Δεκεμβρίου

13 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.