Σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου

557: Ισχυρός σεισμός χτυπάει την Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν όλη η πόλη ισοπεδώθηκε. Έπεσε μεγάλο μέρος των τειχών και ο τρούλος της πρόσφατα ανοικοδομημένης Αγίας Σοφίας έπαθε τέτοιες ζημιές που κατέρρευσε τον επόμενο χρόνο. Πόλεις καταστράφηκαν μέχρι και τα όρια της δυτικής Θράκης. Ο σεισμός που υπολογίστηκε σε μέγεθος 7.0 της κλίμακας Ρίχτερ, δημιούργησε τσουνάμι που κατέστρεψε όλες τις παραθαλάσσιες πόλεις και οικισμούς της θάλασσας του Μαρμαρά και του Εύξεινου Πόντου. Παρά την περιγραφή του από τρεις ιστορικούς της εποχής με εκτεταμένες αναφορές στις ζημιές, και στην συμπεριφορά των διασωθέντων δεν αναφέρεται ούτε το κατ’ εκτίμηση ύψος των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, εκτός από την αναφορά ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στις οικοδομές που κατέρρευσαν.


1799: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο George Washington. Αρχηγός του Αμερικανικού στρατού στον αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία από τους Άγγλους και πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τους ιδρυτικούς πατέρες που υπέγραψαν την Διακύρηξη της Ελευθερίας και έδωσαν Σύνταγμα στη χώρα.


1888: Επικυρώνεται από την Βουλή με Νόμο (ΑΦΠΖ) η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών με αντικείμενο την κατασκευή και εκμετάλλευση για 99 χρόνια της σιδηροδρομικής γραμμής Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Αγρινίου. Για να πετύχει την υπερψήφιση του Νόμου ο Μεσολογγίτης Χαρίλαος Τρικούπης, πρόβαλε την στρατηγική σημασία της: Την μελλοντική επέκτασή της προς την Ήπειρο, που δεν είχε απελευθερωθεί ακόμη από τον Τουρκικό ζυγό, και μελλοντικά προς Αλβανία. Οι Πελοποννήσιοι ήθελαν αυτά τα χρήματα να διατεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αντιπροτείνοντας σιδηροδρομική γραμμή που να συνδέει, μέσω Τρίπολης, το Ναύπλιο με την Καλαμάτα. Για την τελευταία, για να λέγεται και του στραβού το δίκιο υπήρχε σύμβαση από το 1884 που δεν είχε επικυρωθεί. Η συζήτηση κατέληξε σε ανταλλαγή ύβρεων και εκβιασμών ότι αν δεν επικυρωθεί η σύμβαση της Πελοποννήσου δεν θα ψήφιζαν την επικύρωση της σύμβασης της Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι επικυρώνεται με Νόμο (ΑΦΠΕ) την ίδια μέρα και η δεύτερη σύμβαση. Χαρακτηριστικό της έλλειψης εμπιστοσύνης, είναι ότι πρώτα ψηφίσθηκε ο ΑΦΠΕ και μετά ο ΑΦΠΖ. Κανείς δεν υπολογίζει το κόστος για τον κρατικό κουρβανά που διπλασιάζεται.
Σ.Σ. Η σύμβαση της Πελοποννήσου ακυρώθηκε γιατί η εταιρεία χρεοκόπησε λόγω των υπέρογκων λαδομάτων που της ζητήθηκαν και ικανοποίησε. Το έργο ανατέθηκε σε άλλον ανάδοχο (Σ.Π.Α.Π.) τη χρονιά της χρεωκοπίας, που την ολοκλήρωσε.


1900: Ο Μαξ Πλανκ δημοσιεύει τη κβαντική θεωρία του. Παίρνει Νόμπελ φυσικής το 1918. Πάνω στη θεωρία του Πλανκ, ο Αινστάιν στήριξε την ειδική θεωρία της σχετικότητας (1905) την οποία με τη σειρά του υιοθέτησε και υποστήριξε ο Πλανκ.


1911: Ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen υψώνει τη σημαία της χώρας του στο Νότιο Πόλο. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει εκεί. Προλαβαίνει το ανταγωνιστή του Βρετανό εξερευνητή Robert Scott που φτάνει εκεί μετά από 33 μέρες.


1943: Οι Γερμανοί λεηλατούν και καίνε τα ιστορικά μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και του Μέγα Σπηλαίου, σκοτώνοντας όσους μοναχούς βρήκαν. Μετά την επιτυχημένη επιχείρηση τους στα Καλάβρυτα την προηγούμενη ημέρα, η 117 Jäger Division (117 μονάδα κυνηγών, ήταν η πρώην 717 που έκανε τα ίδια στην Γιουγκοσλαβία) με διοικητή τον στρατηγό Karl von Le Suire ολοκληρώνει την «Επιχείρηση Καλάβρυτα» με αυτό το «θεάρεστο» τρόπο. Στέλνουν την αναφορά τους. Απλά ονόματα χωριών και τόπων που καταστράφηκαν και ένας αριθμός στο τέλος για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Ο Suire πέθανε το 1954, σε φυλακή εγκληματιών πολέμου που είχαν οι Ρώσοι στο Στάλινγκραντ.


1976: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στην Αθήνα τον χουντικό βασανιστή Ευάγγελο Μάλλιο. Ο απότακτος αστυνομικός Ευ. Μάλλιος είχε παραπεμφθεί σε δίκη το 1975, μαζί με τους Μπάμπαλη, Καραπαναγιώτη και Κραβαρίτη και άλους (32 σύνολο) για βασανισμούς πολιτών. Οι αναφερόμενοι είχαν αθωωθεί, απόφαση που δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στη κοινή γνώμη. Στην κηδεία του δημιουργήθηκαν επεισόδια από ακροδεξιούς υποστηρικτές της χούντας. Η 17Ν με την προκήρυξή της είχε βάλει στο κάδρο σαν συνυπεύθυνους την κυβέρνηση Καραμανλή και ιδιαίτερα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Αβέρωφ, που θεωρούνταν υπεύθυνος για τον θάνατο του Αλ. Παναγούλη. Απαντώντας ο Ευ. Αβέρωφ δήλωσε: «Ο Μάλλιος δεν ήταν βασανιστής, μολονότι, όπως πολλοί άλλοι στη θέση του, είχε μάλλον χαστουκίσει κρατούμενους στη διάρκεια των ανακρίσεων». Στην κηδεία του έγιναν εκτεταμένα επεισόδια με άγριο ξυλοδραμά δημοσιογράφων από τους ακροδεξιούς παρευρισκομένους. Ηθικός αυτουργός των επεισοδίων είχε θεωρηθεί ο Γεώργιος Γεωργαλάς με τον εμπρηστικό επικήδειο λόγο του και ιδιαίτερα με την φράση “οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος”.


1989: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Αντρέι Ζαχάρωφ. Ρώσος φυσικός και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατασκεύασε την μεγαλύτερη βόμβα υδρογόνου που δημιουργήθηκε ποτέ από κράτος (Tsar bomba). Δημιούργησε πυροβόλα πλάσματος. Είναι άγνωστο αν έχουν αναπτυχθεί στην πράξη τέτοια όπλα. Ασχολήθηκε με την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας δημιουργώντας το project τoκamaκ, που είναι ο τρόπος λειτουργίας πολλών αντιδραστήρων σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η περίοδος του ακτιβισμού ξεκινάει με την δημοσιοποίηση των θέσεων του εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών και της κούρσας ανταγωνισμού που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, γιατί αυτό αύξανε τις πιθανότητες χρήσης τους. Με συνεχή δημοσιεύματα επιτίθεται κατά των πυρηνικών δοκιμών και της ανάπτυξης βαλλιστικών συστημάτων. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης το 1975 αλλά του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα για να το παραλάβει, ενώ οι διωγμοί και εξορίες ήταν σε καθημερινή διάταξη. Σε μια απεργία πείνας που έκανε το 1984 του έκαναν καταστολή και τεχνητή διατροφή για τέσερεις μήνες, ενώ σε μια άλλη το 1985 τα ίδια για πέντε μήνες. Το 1985 το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθιέρωσε το βραβείο για την ελευθερία της σκέψης «Ζαχάρωφ». Το 1986 ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ κάλεσε τον Ζαχάρωφ και την σύζυγό του για να τους ανακοινώσει ότι ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στη Μόσχα.


←13 Δεκεμβρίου

15 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.