Σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου

557: Ισχυρός σεισμός χτυπάει την Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν όλη η πόλη ισοπεδώθηκε. Έπεσε μεγάλο μέρος των τειχών και ο τρούλος της πρόσφατα ανοικοδομημένης Αγίας Σοφίας έπαθε τέτοιες ζημιές που κατέρρευσε, μετά από έναν μικροσεισμό, τον επόμενο χρόνο. Πόλεις καταστράφηκαν μέχρι και τα όρια της δυτικής Θράκης. Ο σεισμός που υπολογίστηκε σε μέγεθος 7.0 της κλίμακας Ρίχτερ, δημιούργησε τσουνάμι που κατέστρεψε όλες τις παραθαλάσσιες πόλεις και οικισμούς της θάλασσας του Μαρμαρά και του Εύξεινου Πόντου. Παρά την περιγραφή του από τρεις ιστορικούς της εποχής με εκτεταμένες αναφορές στις ζημιές, και στην συμπεριφορά των διασωθέντων δεν αναφέρεται ούτε το, κατ’ εκτίμηση, ύψος των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, εκτός από την αναφορά ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στις οικοδομές που κατέρρευσαν.


1799: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο George Washington. Αρχηγός του Αμερικανικού στρατού στον αγώνα της χώρας για ανεξαρτησία από τους Άγγλους και πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τους ιδρυτικούς πατέρες που υπέγραψαν την Διακύρηξη της Ελευθερίας και έδωσαν Σύνταγμα στη χώρα.


1822: Η Ιερά Συμμαχία (η πενταπλή) ολοκληρώνει το Συνέδριο της Βερόνα που είχε αρχίσει την 20ή Οκτωβρίου με τις εξής αποφάσεις:
1) Στο θέμα της Ισπανίας, που ήταν ο λόγος σύγκλισής της, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Γαλλία για την παρέμβασή της υπέρ του βασιλιά Φερδινάνδου Ζ΄ και εναντίον των επαναστατών του Τριένιο. Η Γαλλία εισέβαλε στην Ισπανία και επέβαλε πάλι την απολυταρχία.
2) Το Ιταλικό πρόβλημα με τον έλεγχο των κρατιδίων της Ιταλίας που με την Συνθήκη των Παρισίων το 1815, μετά την ήττα του Μ. Ναπολέοντα στο Βατερλώ, είχαν περιέλθει από την Γαλλία στην Αυστρία. Σε αυτά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις με την επαναφορά της παπικής, στην ουσία, εξουσίας που έφταναν σε επίπεδο εξέγερσης, επανάστασης, ή σε περίπτωση αντικρουομένων συμφερόντων σε εμφύλια σύρραξη. Η Συμμαχία διαπίστωσε ότι τίποτε δεν έγινε που να αντιβαίνει στις αρχές της και ότι θα παρακολουθούσε το θέμα.
3) Η Ελληνική Eπανάσταση. Ο Βρετανός Ουέλιγκτον είχε προτείνει την αναγκαιότητα ενδεχομένως της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των Ελλήνων να αγωνιστούν για την ελευθερία τους, αλλά με μεγάλη προσοχή ώστε να μην δεσμευτούν. Η Αυστρία και η Ρωσία τα είχαν βρει στο θέμα της Ελλάδας από το προκαταρτικό Συνέδριο της Βιέννης. Η διαφορά της Ελλάδας από τις προηγούμενες δύο περιπτώσεις ήταν ότι δεν υπήρχε επανάσταση κατά ενός καθεστώτος για να εναντιωθεί ευθέως η Ιερά Συμμαχία, αλλά, όπως είχε διατυπώσει στην διακήρυξή του (Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος) ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, Απελευθερωτικός Αγώνας. Έννοια που χρησιμοποίησε με διάφορες λέξεις και τόνισε κατ’  επανάληψη  η 1η Εθνική Συνέλευση που είχε γίνει μέχρι τότε.
Για τα Ελληνικό θέμα:
Την 9η Νοεμβρίου ανοίγει η συζήτηση για τις Ανατολικές υποθέσεις (βλέπε Ελλάδα). Η Ρωσία κατηγορεί την Υψηλή Πύλη ότι την είχε προειδοποιήσει για προβλήματα που θα έχει με τους πληθυσμούς της, χωρίς αυτή να πάρει κάποια μέτρα, που αιτία τους ήταν η άθλια συμπεριφορά της προς τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Ο δούκας του Ουέλιγκτον πρότεινε να έλθουν σε επικοινωνία τα δυο μέρη για να λύσουν τις διαφορές τους.
Την 26η Νοεμβρίου επανέρχονται πάλι στο θέμα. Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων μελών της συμμαχίας εγκρίνουν τους χειρισμούς του θέματος από τον Τσάρο Αλέξανδρο με την Πύλη εκθιάζοντας την μετριοπάθεια που επέδειξε. Για την ανωμαλία ρίχνουν όλη την ευθύνη στην Πύλη, τονίζοντας ότι αν δεν αλλάξει στάση, το πρόβλημα (η Ελληνική Επανάσαση) θα συνεχίσει να υπάρχει.
Την 27η Νοεμβρίου συνεχίζεται και κλείνει η ενασχόληση με τις Ανατολικές υποθέσεις με διακήρυξη από τον πληρεξούσιο της Ρωσίας για την απόλυτη εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση για την αποδοχή των μέτρων που πρότεινε στην Πύλη, τα οποία πιστεύει θα φέρουν στα σίγουρα αποτέλεσμα.
Κοντολογής: Οι σύνεδροι της Βερόνα αγνοούν την Ελλάδα σαν αυθυπόστατο κράτος (δεν υπήρχε ούτως ή άλλως). Δεν την επικρίνουν άμεσα, αλλά η φραστική καταδίκη είναι έμμεση (το πρόβλημα). Το πιο ευχάριστο είναι ότι όλοι ρίχνουν την ευθύνη στην Πύλη. Η στάση της Πύλης να κάνει του κεφαλιού της, τηρώντας σκληρή γραμμή απέναντι στους επαναστάτες και αγνοώντας τις αποφάσεις της Βερόνας ήταν αυτή που μετέστρεψε το διεθνές πολιτικό κλίμα υπέρ της Ελλάδας.
Μια παράπλευρη απώλεια ήταν η ίδια η Ιερά Συμμαχία. Η Ελλάδα υπήρξε η λυδία λίθος γι’ αυτήν. Και οι δυο πρώτες αποφάσεις τους μοιάζαν με αυτές του σημερινού ΟΗΕ. Στην πρώτη έγινε η επέμβαση, πέτυχε, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, ενώ στην δεύτερη περιορίστηκαν σε διαπιστώσεις.  Με την Ελλάδα έγινε κατανοητό ότι οι δυνατότητες που είχε η Συμμαχία για τον έλεγχο των διεθνών κινημάτων, ιδίως αν αυτά ήταν εθνικοαπελευθερωτικά, ήταν μηδενικές.


1888: Επικυρώνεται από την Βουλή με Νόμο (ΑΦΠΖ) η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών με αντικείμενο την κατασκευή και εκμετάλλευση για 99 χρόνια της σιδηροδρομικής γραμμής Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Αγρινίου. Για να πετύχει την υπερψήφιση του Νόμου ο Μεσολογγίτης Χαρίλαος Τρικούπης, πρόβαλε την στρατηγική σημασία της: Την μελλοντική επέκτασή της προς την Ήπειρο, που δεν είχε απελευθερωθεί ακόμη από τον Τουρκικό ζυγό, και μελλοντικά προς Αλβανία. Οι Πελοποννήσιοι ήθελαν αυτά τα χρήματα να διατεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αντιπροτείνοντας σιδηροδρομική γραμμή που να συνδέει, μέσω Τρίπολης, το Ναύπλιο με την Καλαμάτα. Για την τελευταία, για να λέγεται και του στραβού το δίκιο υπήρχε σύμβαση από το 1884 που δεν είχε επικυρωθεί. Η συζήτηση κατέληξε σε ανταλλαγή ύβρεων και εκβιασμών ότι αν δεν επικυρωθεί η σύμβαση της Πελοποννήσου δεν θα ψήφιζαν την επικύρωση της σύμβασης της Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι επικυρώνεται με Νόμο (ΑΦΠΕ) την ίδια μέρα και η δεύτερη σύμβαση. Χαρακτηριστικό της έλλειψης εμπιστοσύνης, είναι ότι πρώτα ψηφίσθηκε ο ΑΦΠΕ και μετά ο ΑΦΠΖ. Κανείς δεν υπολογίζει το κόστος για τον κρατικό κορβανά που διπλασιάζεται.
Σ.Σ. Η σύμβαση της Πελοποννήσου ακυρώθηκε γιατί η εταιρεία χρεοκόπησε λόγω των υπέρογκων λαδωμάτων που της ζητήθηκαν και ικανοποίησε. Το έργο ανατέθηκε σε άλλον ανάδοχο (Σ.Π.Α.Π.) τη χρονιά της χρεωκοπίας, που την ολοκλήρωσε.


1900: Ο Μαξ Πλανκ δημοσιεύει τη κβαντική θεωρία του. Παίρνει Νόμπελ φυσικής το 1918. Πάνω στη θεωρία του Πλανκ, ο Αινστάιν στήριξε την ειδική θεωρία της σχετικότητας (1905) την οποία με τη σειρά του υιοθέτησε και υποστήριξε ο Πλανκ.


1911: Ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen υψώνει τη σημαία της χώρας του στο Νότιο Πόλο. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει εκεί. Προλαβαίνει το ανταγωνιστή του Βρετανό εξερευνητή Robert Scott που φτάνει εκεί μετά από 33 μέρες.


1914: Κατατίθεται στο πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ίδρυσης Σωματείου με την επωνυμία Ένωσις Συντακτών. Είναι η σημερινή ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Ιωάννης Κονδυλάκης. Σήμερα αριθμεί 3.000 περίπου μέλη (Μόνο. Οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν με μπλοκάκια δεν γίνονται δεκτοί.). Ένα Σωματείο αν όχι το πιο προνομιούχο από τα πιο προνομιούχα στην Ελλάδα. Ένα Σωματείο αν όχι φασιστικό από τα πιο αντιδημοκρατικά στον τόπο μας. Η 4η εξουσία, του τύπου, δεν μπορούσε να είναι κάτι ξεχωριστό από τις υπόλοιπες τρεις. Είτε διέγραφε όλες τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες κλείνοντας τις, με αυτόν τον τρόπο, γιατί  έπαυαν να έχουν ατέλεια στο δημοσιογραφικό χαρτί, που ήταν ήδη προνόμιο της ΕΣΗΕΑ. Είτε εξαγόραζαν την μαζική σιωπή τους στο πραξικοπηματικό δημοψήφισμα του 1935: Η συναλλαγή έγινε χέρι το χέρι, θέμα εμπιστοσύνης δεν τίθεται. Με Αναγκαστικό Νόμο:
– Γίνεται υποχρεωτική για τους δημοσιογράφους η εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ.
– Τα μέλη της ταξιδεύουν δωρεάν σε λεωφορεία, τραίνα, πλοία και τους παρέχεται δωρεάν διαβατήριο για τις μετακινήσεις τους στο εξωτερικό (Άρθρο 22).
– Τους δίδεται η σκανδαλώδης δυνατότητα να εκδίδουν δικό τους λαχείο (Άρθρο 23. Τα λαχεία ήταν κρατικά δια νόμου.). Εξέδωσαν το πρωτοχρονιάτικο λαχείο που ονομαζόταν Λαχείο Συντακτών. Το κατάργησε η χούντα στα πλαίσια της κατάργησης των κάθε είδους κλαδικών προνομίων. Αντικατέστησε την απώλεια με την σύσταση του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως) που προικοδότησε με την διαφορά από την αύξηση του αγγελιόσημου (που ήδη το μεγαλύτερο μέρος του εισέπραττε η ΕΣΗΕΑ) που επέβαλε με τον ίδιο Νόμο. Το αγγελιόσημο καταργήθηκε το 2016.
– Πρατήριο ειδών ενδυμασίας, φαρμακείου και οικοδομικών υλικών για τα μέλη της. Το πρατήριο απαλλασσόταν του Φόρου Κύκλου Εργασιών (Σημερινός ΦΠΑ. Άρθρο 25).
– Τα Δημοσιογραφικά τηλεγραφήματα είχαν 50% έκπτωση. Τα μέλη της είχαν απαλλαγή από τον φόρο Δημοσίων θεαμάτων (Άρθρο 26).


1943: Οι Γερμανοί λεηλατούν και καίνε τα ιστορικά μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και του Μέγα Σπηλαίου, σκοτώνοντας όσους μοναχούς βρήκαν. Μετά την επιτυχημένη επιχείρηση τους στα Καλάβρυτα την προηγούμενη ημέρα, η 117 Jäger Division (117 μονάδα κυνηγών, ήταν η πρώην 717 που έκανε τα ίδια στην Γιουγκοσλαβία) με διοικητή τον στρατηγό Karl von Le Suire ολοκληρώνει την «Επιχείρηση Καλάβρυτα» με αυτό το «θεάρεστο» τρόπο. Στέλνουν την αναφορά τους. Απλά ονόματα χωριών και τόπων που καταστράφηκαν και ένας αριθμός στο τέλος για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Ο Suire πέθανε το 1954, σε φυλακή εγκληματιών πολέμου που είχαν οι Σοβιετικοί στο Στάλινγκραντ.


1976: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στην Αθήνα τον χουντικό βασανιστή Ευάγγελο Μάλλιο. Ο απότακτος αστυνομικός Ευ. Μάλλιος είχε παραπεμφθεί σε δίκη το 1975, μαζί με τους Μπάμπαλη, Καραπαναγιώτη και Κραβαρίτη και άλους (32 σύνολο) για βασανισμούς πολιτών. Οι αναφερόμενοι είχαν αθωωθεί, απόφαση που δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στη κοινή γνώμη. Στην κηδεία του δημιουργήθηκαν επεισόδια από ακροδεξιούς υποστηρικτές της χούντας. Η 17Ν με την προκήρυξή της είχε βάλει στο κάδρο σαν συνυπεύθυνους την κυβέρνηση Καραμανλή και ιδιαίτερα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Αβέρωφ, που θεωρούνταν υπεύθυνος για τον θάνατο του Αλ. Παναγούλη. Απαντώντας ο Ευ. Αβέρωφ δήλωσε: «Ο Μάλλιος δεν ήταν βασανιστής, μολονότι, όπως πολλοί άλλοι στη θέση του, είχε μάλλον χαστουκίσει κρατούμενους στη διάρκεια των ανακρίσεων». Φημολογείται ότι η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια της δίκης, στους Μάλλιο και Μπάμπαλη οφειλόταν στο ότι αυτοί οι δυο είχαν παραδώσει τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια στον Κ. Καραμανλή όταν αυτός είχε δραπετεύσει από την χώρα το 1963 με πλαστό διαβατήριο που τον ανέφερε σαν Κωνσταντίνο Τριανταφυλίδη. Στην κηδεία του έγιναν εκτεταμένα επεισόδια με άγριο ξυλοδαρμό δημοσιογράφων από τους ακροδεξιούς παρευρισκομένους. Ηθικός αυτουργός των επεισοδίων είχε θεωρηθεί ο Γεώργιος Γεωργαλάς με τον εμπρηστικό επικήδειο λόγο του και ιδιαίτερα με την φράση “οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος”.


1989: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Αντρέι Ζαχάρωφ. Ρώσος φυσικός και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμμετείχε στην σχεδίαση και κατασκευή της μεγαλύτερης βόμβας υδρογόνου που δημιουργήθηκε ποτέ από κράτος (Tsar bomba). Δημιούργησε πυροβόλα πλάσματος. Είναι άγνωστο αν έχουν αναπτυχθεί στην πράξη τέτοια όπλα. Ασχολήθηκε με την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας δημιουργώντας το project τoκamaκ, που είναι ο τρόπος λειτουργίας πολλών αντιδραστήρων σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η περίοδος του ακτιβισμού ξεκινάει με την δημοσιοποίηση των θέσεων του εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών και της κούρσας ανταγωνισμού που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, γιατί αυτό αύξανε τις πιθανότητες χρήσης τους. Με συνεχή δημοσιεύματα επιτίθεται κατά των πυρηνικών δοκιμών και της ανάπτυξης βαλλιστικών συστημάτων. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης το 1975 αλλά του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα για να το παραλάβει, ενώ οι διωγμοί και εξορίες ήταν σε καθημερινή διάταξη. Σε μια απεργία πείνας που έκανε το 1984 του έκαναν καταστολή και τεχνητή διατροφή για τέσσερις μήνες, ενώ σε μια άλλη το 1985 τα ίδια για πέντε μήνες. Το 1985 το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθιέρωσε το βραβείο για την ελευθερία της σκέψης «Ζαχάρωφ». Το 1986 ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ κάλεσε τον Ζαχάρωφ και την σύζυγό του για να τους ανακοινώσει ότι ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στη Μόσχα.


←13 Δεκεμβρίου

15 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.