Σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου

533: Ο στρατηγός Βελισάριος νικάει τους Βανδάλους στη μάχη του Τρικάμαρου διαλύοντας το βασίλειό τους. Βάνδαλοι είχαν ονομασθεί μια ομάδα από Γερμανικές φυλές που λυμαίνονταν τον Ευρωπαϊκό και Βορειοαφρικανικό χώρο, ενώ με την πειρατεία στην Μεσόγειο είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο Βυζάντιο. Οι διαφορές τους είχαν και θρησκευτικό χαρακτήρα. Ο αρχηγός τους Γελίμερος είχε κάνει διωγμούς κατά των Αριανιστών Βανδάλων οι οποίοι για να γλυτώσουν είχαν καταφύγει στο Βυζάντιο.  Ο Γελίμερος μετά την ήττα του από τον Βελισσάριο στη μάχη του Δέκιμον είχε ενισχυθεί με Μαυριτανούς και Εβραίους μισθοφόρους και πολιορκούσε την Καρθαγένη (βορειανατολικό προάστιο της σημερινής Τύνιδας) με σκοπό να την ανακαταλάβει. Ο Βελισάριος τον καταδίωξε και 27 km δυτικά της πόλης, στη θέση Τρικάμαρο, έφτασε στο στρατόπεδό τους που είχαν τις οικογένειές τους και ότι είχαν αποθησαυρίσει στον ένα αιώνα της δράσης τους. Οι Βάνδαλοι αναγκάστηκαν να δώσουν μάχη για να προστατέψουν την ύπαρξή τους. Οι άντρες σφαγιάστηκαν, τα υπάρχοντά τους έγιναν λάφυρα και τα γυναικόπαιδα δούλοι.


1025: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Β’. Ήταν γιος του Ρωμανού Β΄ και της Θεοφανώς.Στην ιστορία έμεινε γνωστός σαν Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος. Η οριστική εξάλειψη της Βουλγαρικής απειλής για την οποία έμεινε γνωστός δεν είναι το μεγαλύτερο έργο του. Για να έχει ένα μέτωπο λιγότερο και κυρίως για να αντιμετωπίσει τον σφετεριστή του θρόνου Βάρδα Φωκά, επιδίωξε την συμμαχία των Ρώσων παντρεύοντας την αδελφή του με τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο των Ρως που βάφτισε Χριστιανό. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι μαζικές βαφτίσεις του Ρωσικού λαού και ο εκχριστιανισμός του. Κατάφερε όχι μόνο να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις από βορρά απειλές. Εκστράτευσε κατά των Φατιμιδών που το Χαλιφάτο τους εκτείνονταν από την Βορειοδυτική Αφρική έως τον Λίβανο και Συρία, διαλύοντας το Χαλιφάτο, που επανασυστάθηκε μετά το θάνατό του. Στρατιωτικός από την αρχή μέχρι το τέλος (είχε το παρατσούκλι «Πατέρας του Στρατού») φρόντιζε για την ενίσχυσή του. Γνωρίζοντας ότι οι μικροκτηματίες ήταν αυτοί που έδιναν εφόδια και μάχιμους στο στρατό, συμπλήρωσε την αγροτική νομοθεσία του Ρωμανού Α‘, με το «αλληλέγγυο». Σύμφωνα με αυτό οι Δυνατοί [Νομικός χαρακτηρισμός του Βυζαντίου για τους ισχυρούς κάθε τάξης (πολιτικής, στρατιωτικής, εκκλησιαστικής) ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ή να συμπληρώνουν τους φόρους των ασθενέστερων γειτονικών μικροκτηματιών]. Τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Κωνσταντίνος Η’. που ήταν συναυτοκράτορας από το 962 (Τα δυο αδέλφια είχαν χριστεί αυτοκράτορες την ίδια μέρα).


1828: Ο Καποδίστριας εκδίδει το ΙΘ’ ψήφισμα «περί του Διοργανισμού των Δικαστηρίων». Οι πρώτοι νόμοι που ίσχυσαν ήταν για το εμπορικό δίκαιο, μεταφρασμένο αυτό της Γαλλίας και για το αστικό οι νόμοι των αυτοκρατόρων (του Βυζαντίου) όπως περιγράφονται στην εξάβιβλο του Αρμενόπουλου. Το ψήφισμα δημοσιεύεται στις 19 Δεκεμβρίου στην Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος (ο προκάτοχος της σημερινής Εφημερίδος της Κυβερνήσεως), σελίδα 391 του PDF. Προκάτοχός του ήταν ένα πρωτόγονο σύστημα απονομής δικαιοσύνης από λαϊκά δικαστήρια που είχε ψηφισθεί το 1825. Όλο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης του Καποδίστρια θα αντικατασταθεί το 1835 από τον Όθωνα.


1925: Από εκείνη την ημέρα ισχύει η Αστυνομική διάταξη με την οποία απαγορεύονται οι κοντές φούστες σε γυναίκες άνω των 12 ετών. Σύμφωνα με αυτή το κάτω μέρος της φούστας έπρεπε να απέχει το πολύ 30 εκατοστά από το έδαφος. Δηλαδή μέχρι την μέση της γάμπας περίπου. Η αστυνομική διάταξη είχε εκδοθεί την 30η Νοεμβρίου και ήταν κατόπιν διαταγής του Προέδρου της κυβερνήσεως δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου. Είχε δημοσιευτεί στις εφημερίδες και έδινε 15θήμερη προθεσμία προσαρμογής του μήκους. Οι δυο πρώτες συλλύψεις άργησαν. Έγιναν την 22α Μαρτίου 1926 οι δράστιδες οδηγήθησαν με την αυτόφορη διαδικασία στο Πταισματοδικείο όπου η πρώτη καταδικάστηκε σε 24ωρη κράτηση και τα έξοδα της δίκης γιατί δήλωσε ότι αφού θα καταδικαστεί θα φοράει μόνο κοντές φούστες ενώ η δεύτερη που δήλωσε μεταμέλεια με πρόστιμο 100 δραχμών. Επειδή όμως οι αργόσχολοι του κέντρου είχαν πάρει χαμπάρι τα επεισόδια και στο Πταισματοδικείο γινόταν το έλα να δεις, ο δικτάτορας την 30η Μαρτίου κατάργησε την αστυνομική διάταξη. Πέρα από την μυθοπλασία που κυκλοφορεί περί της αφορμής και των αιτίων, εκείνες τις μέρες που εκδόθηκε η διάταξη εκδικαζόταν στην ΚΤΕ (προκάτοχο του ΟΗΕ) η προσφυγή της Βουλγαρίας για την εισβολή στα εδάφη της που είχε διατάξει ο δικτάτορας. Η καμπάνα αναμενόταν βαριά (την 13η Δεκεμβρίου επιβλήθηκε στην Ελλάδα αποζημίωση 30 εκ. Λέβα προσ την Βουλγαρία), οπότε το πιθανότερο ήταν ο Πάγκαλος να θέλησε να αποσπάσει το ενδιαφέρον των πολιτών με αυτή την διάταξη. Άλλωστε η ιδέα δεν ήταν δικιά του, όπως το παρουσιάζουν διάφοροι. Από το 1920 οι ΗΠΑ είχαν ψηφίσει διαπολιτειακό νόμο για το μήκος των μαγιό (τότε είχαν μήκος και όχι βάθος) στις πλαζ [Αυτοί μέτραγαν 6 ίντσες (15 εκατοστά) από το γόνατο].


1929: Μετά τη παραίτηση του προέδρου της δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη τη θέση καταλαμβάνει ο πρόεδρος της Γερουσίας Αλέξανδρος Ζαΐμης. Έχασε τη θέση του με το πραξικόπημα του Γεωργίου Κονδύλη και επαναφορά της βασιλείας. Την ημέρα του πραξικοπήματος εκδόθηκε «Ψήφισμα» με το οποίο καταργούνταν το Σύνταγμα του 1927 που όριζε σαν πολίτευμα την Δημοκρατία και επανέφερε σε ισχύ το Σύνταγμα του 1911, που όριζε πολίτευμα την βασιλεία. Δείτε τη σύνθεση της τότε χουντικής Κυβέρνησης από τα αρχεία του κράτους.


1955: Ο 23χρονος Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Μούσκος σκοτώνεται κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Άγγλους στρατιώτες. Με την ομάδα του Μάρκου Δράκου, στην οποία ανήκε, είχαν στήσει ενέδρα σε αυτοκίνητο των Άγγλων στην περιοχή Μερσινάκι της Λευκωσίας. Οι Άγγλοι τον είχαν επικηρύξει με 5.000 λίρες. Ήταν ο πρώτος αγωνιστής της ΕΟΚΑ που έπεσε νεκρός κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων. Ξάδελφος του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Μούσκου.


1958: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Αυστριακός Φυσικός Wolfgang Pauli. Κάτοχος βραβείου Νόμπελ (το 1945) για την απαγορευτική αρχή του. Σύμφωνα με την αρχή του Pauli, όπως αλλιώς λέγεται, δυο φερμιόνια (υποατομικά ή και ατομικά στοιχεία με ημιακέραιο spin, πχ ηλεκτρόνια), που ανήκουν στο ίδιο κβαντικό σύστημα (άτομο, μόριο, πλέγμα), δεν μπορούν να έχουν και τους τέσσερις κβαντικούς αριθμούς (n, l, ml , ms) ίδιους. Η απαγορευτική αρχή δεν ισχύει για τα μποζόνια (ακέραιο spin, πχ φωτόνια). Αυτή η αρχή για τους φυσικούς είναι ο συνδετήριος κρίκος κβαντικής μηχανικής και θεωρίας της σχετικότητας, ενώ βοηθάει όλο το κόσμο στην κατανόηση της βασικής δομής και συμπεριφοράς της ύλης. Ο Pauli έμεινε γνωστός σαν ο πατέρας του νετρίνου. Υποστήριξε την Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας του Joule, που είχε τεθεί εν αμφιβόλω από την κβαντομηχανική. Οι πειραματιστές είχαν «διαπιστώσει» ότι κατά την σχάση του ατόμου δημιουργούνταν έλλειμμα ενέργειας. Ο Pauli υποστήριξε ότι υπήρχε σωματίδιο, που το ονόμασε νετρίνο, που η επιστήμη το αγνοούσε. Δικαιώθηκε πειραματικά το 1956, μετά από 26 χρόνια από την διατύπωση αυτής της θεωρίας του και δυο χρόνια πριν τον θάνατό του.


1966: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Walt Disney. Αμερικανός μεγιστάνας στο τομέα της διασκέδασης. Πασίγωνστος από την εταιρεία με το όνομά του. Πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς, όπως η πρώτη ομιλούσα με «sound on film» ταινία, η Disneyland και τα θεματικά πάρκα Disney resorts. Από το 1940 είχε γίνει πληροφοριοδότης του FBI, με αποτέλεσμα την εποχή του Μακαρθισμού να καρφώσει αρκετούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους παράγοντες του Χόλιγουντ σαν κομουνιστές.


1970: Το Σοβιετικό Venera 7 προσεδαφίζεται στην επιφάνεια της Αφροδίτης. Ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που προσεδαφίστηκε σε άλλο πλανήτη. Η προσεδάφιση ήταν σχεδόν επιτυχημένη μια και το αλεξίπτωτο καταστράφηκε λίγο πριν την προσεδάφιση. Οι πρώτες μετρήσεις (συνολική διάρκεια εκπομπής 23′) που ήλθαν στην γη ήταν: α) Η ατμόσφαιρα του Αφροδίτης αποτελείται από 97% CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) και β) Η θερμοκρασία ήταν 475°C.


1980: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο αντιστασιακός Κομνηνός Πυρομάγλου. Εκπαιδευτικός, που πολέμησε στην Μικρασιατική εκστρατεία, στην διάρκεια της οποίας γνωρίστηκε με τον Νικόλαο Πλαστήρα και έγινε το «δεξί του χέρι». Κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Ι. Μεταξά συμμετείχε στην ίδρυση της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΔΕΣ, σαν μεταφορέας μηνυμάτων από και προς τον εξόριστο αρχηγό του Ν. Πλαστήρα στην τριμελή διοικούσα επιτροπή στην Ελλάδα (Ζέρβας, Σπαής, Σταματόπουλος). Τα ίδια καθήκοντα είχε και κατά την διάρκεια της κατοχής όταν πια ο ΕΔΕΣ είχε μετατραπεί σε αντιστασιακή οργάνωση κατά των κατακτητών. Συμμετείχε στην τριμελή επιτροπή του ΕΔΕΣ στην συμφωνία Πλάκας Μυροφύλλου. Μεταπολεμικά δίδαξε στην Πάντειο. Κατά την διάρκεια της επταετίας έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα από τον καθένα: Μετέφερε μηνύματα από την μια αντιστασιακή οργάνωση στην άλλη, μέχρι την πτώση της. Ήταν η τελευταία αντιστασιακή του δράση.


←14 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.