Σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου

944: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Α’ Λεκαπηνός (ή Αβάστακτος) συλλαμβάνεται από τα παιδιά του, που είναι συναυτοκράτορές του και χρίζεται δια της βίας μοναχός στα Πριγκιποννήσια. Ο σφετεριστής του θρόνου Ρωμανός Α’ αναρριχήθηκε αρχικά ορκιζόμενος πίστη στον ανήλικο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ’. Μετά χρίσθηκε βασιλοπάτωρ παντρεύοντας τον αυτοκράτορα με την κόρη του Ελένη, έπειτα έγινε συναυτοκράτορας. Μετά από αυτό το σκαλοπάτι, έκανε συναυτοκράτορες τους τρεις γιους του και πατριάρχη τον 16χρονο τέταρτο γιο του Θεοφύλακτο. Ήταν η μοναδική φορά που το Βυζάντιο είχε πέντε συναυτοκράτορες. Επεκτείνοντας αυτή την πολιτική και στα εξωτερικά θέματα του Βυζαντίου πάντρεψε την κόρη του πρωτότοκου γιου του Χριστόφορου,  την Μαρία (με τον γάμο μετονομάστηκε Ειρήνη για τον συμβολισμό), με τον Βούλγαρο αυτοκράτορα Πέτρο Α’ που είχε εισβάλει στη Θράκη, εξασφαλίζοντας 40 χρόνια ειρήνης με τους Βούλγαρους. Έτσι μπόρεσε απερίσπαστος να ασχοληθεί με τους Άραβες που καταλάμβαναν την μια μετά την άλλη τις ανατολικές επαρχίες του Βυζαντίου. Ανάθεσε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του κινδύνου σε έναν από τους πιο προικισμένους στρατηγούς που γνώρισε το Βυζάντιο: τον Ιωάννη Κουρκούα. Αυτός μεθοδικά με μια σειρά νικηφόρων εκστρατειών έκανε τους Άραβες φόρου υποτελείς στο Βυζάντιο. Μόλις το πέτυχε, ο προνοητικός Ρωμανός τον έπαψε από κάθε αξίωμα. Στο εσωτερικό με αφορμή το λιμό του 927 προστάτεψε νομικά τους μικροκτηματίες από τους Δυνατούς [Νομικός χαρακτηρισμός του Βυζαντίου για τους ισχυρούς κάθε τάξης (πολιτικής, στρατιωτικής, εκκλησιαστικής). Όταν αυτό αποδείχθηκε στην πράξη ανεπαρκές, ο μετέπειτα αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος συμπλήρωσε τη αγροτική νομοθεσία του Ρωμανού με το «αλληλέγγυον». Σύμφωνα με αυτό οι δυνατοί ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ή να συμπληρώνουν τους φόρους των ασθενέστερων γειτονικών μικροκτηματιών]. Μετά τον θάνατο του αγαπημένου πρωτότοκου γιου του Χριστόφορου, οι άλλοι δυο συναυτοκράτορες γιοι του Στέφανος και Κωνσταντίνος τον συνέλαβαν επειδή δεν τους προβίβασε στην ιεραρχία μπροστά από τον Κωνσταντίνο Ζ’. Οι Κωνσταντινουπολίτες αγανακτισμένοι από τον βίο και πολιτεία των Ρωμανών αλλά και οργισμένοι από την αύξηση της φορολογίας που είχαν επιβάλει στην αριστοκρατία εξεγέρθηκαν και έκαναν στα παιδιά του αυτό που είχαν κάνει αυτά στο πατέρα τους. Έτσι έμεινε μόνος αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Ζ’.


1653: Ο Όλιβερ Κρόμγουελ μετά την εκτέλεση του βασιλιά Κάρολου Ι παίρνει το τίτλο του Λόρδου προστάτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Με αυτόν τον τίτλο κυβέρνησε, κατά την διάρκεια της μεσοβασιλείας, μέχρι και τον θάνατό του την 3η Σεπτεμβρίου 1658. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα αλλά αδιαμφισβήτητα από τις σημαντικότερες της ιστορίας.


1803: Ο καλόγερος Σαμουήλ με 5 πληγωμένους άντρες ανατινάζει το Κούγκι παίρνοντας μαζί του και αρκετούς Τουρκαλβανούς που είχαν μπει μέσα. Σε συνέχεια της συμφωνίας των Σουλιωτών με τον Αλή Πασά, την 12η Δεκεμβρίου, για λύση της πολιορκίας και αποχώρηση των Σουλιωτών από τα μέρη τους, αυτοί που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν είχαν μείνει στο Κούγκι με τον Σαμουήλ. Με αυτό τον ηρωικό τρόπο έληξε η πολιορκία του Σουλίου από τον Αλή Πασά που είχε αρχίσει το 1800.1900: Ιδρύεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την «Κρητική Πολιτεία» υπό την εγγύησή της. Η λειτουργία του αρχίζει το 1902 και στα είκοσι γραφεία του νησιού, με πρώτο βιβλιάριο που εκδόθηκε στο όνομα του ύπατου αρμοστή Κρήτης πρίγκηπα Γεώργιου, που είχε εκδώσει και τον Νόμο. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1909, αλλά λειτούργησε μετά το 1914 αφού είχε προηγηθεί η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και η ενοποίηση των υπηρεσιών επικοινωνίας (ΤΤ: Ταχυδρομείων και  Τηλεγράφων).


1904: Μετά από πρόταση μομφής της παράταξης του Θ. Δηλιγιάννη κατά της κυβέρνησης του Γ. Θεοτόκη, η τελευταία παραιτείται. Σχηματίζει κυβέρνηση ο Θ. Δηλιγιάννης. Για να λυθεί το πρόβλημα της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή, προκηρύσσει εκλογές για την 20η Φεβρουαρίου 1905, από τις οποίες παίρνει την πολυπόθητη πλειοψηφία και σχηματίζει την τελευταία του κυβέρνηση.


1923: Οι επαναστάτες του 1922 υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, προκηρύσσουν βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη της Δ’ Συντακτικής Εθνοσυλεύσης που θα αποφάσιζε για το πολίτευμα. Η ημερομηνία των εκλογών είναι 2/12 αλλά λόγω του πραξικοπήματος του παλατιού που μεσολάβησε τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών αναβλήθηκαν για τις 16/12. Ήταν οι τελευταίες που έγιναν με σφαιρίδιο. Οι φόβοι του παλατιού επαληθεύτηκαν.  Ο Βενιζέλος αναδεικνύεται θριαμβευτής των εκλογών κερδίζοντας τις 250 από τις 397 έδρες και σχηματίζει κυβέρνηση.


1974: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο συγγραφέας Κώστας Βάρναλης.


1993: Καταργείται η θανατική ποινή στην Ελλάδα. Με τον Νόμο «σκούπα» 2172, για όποιο αδίκημα προβλεπόταν η θανατική καταδίκη, η ποινή αντικαθίσταται με ισόβια κάθειρξη. Ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση στην απονομή δικαιοσύνης. Έμεινε όμως μισό. Τα ισόβια μπορούν να γίνουν 20 χρόνια, ή με τις κατάλληλες προϋποθέσεις 16 (άνω των 65) και με καταλληλότερες (λόγοι υγείας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ανίατες ασθένειες σε προχωρημένα στάδια που προβλέπεται άμεση απόλυση) λιγότερο και από 10. Έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη, ώστε όλες οι ποινές που επέσυραν την θανατική καταδίκη να μετατραπούν σε «ανελαστικά» και «ασυμπίεστα» ισόβια, όπως συμβαίνει με τα ισόβια της εσχάτης προδοσίας. Γιατί; Η υπόθεση Χρήστου Παπαδόπουλου (της εταιρείας δολοφόνων) το εξηγεί από μόνη της. Και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τέτοιων «ισοβιτών» στην Ελλάδα. Η κατάργηση της θανατικής ποινής μεταφέρθηκε στο Σύνταγμα στην δεύτερη αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975, που έγινε το 2001. Ο τελευταίος στον οποίο εκτελέστηκε η θανατική ποινή το 1972 ήταν ο Βασίλης Λυμπέρης που είχε κάψει ζωντανά την γυναίκα του, την πεθερά του και τα δυο μωρά παιδιά του.


←15 Δεκεμβρίου

17Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.