Σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου

1830: Πεθαίνει σε ηλικία 47 ετών, από φυματίωση, ο Simon Bolivar (πλήρες όνομα Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte y Blanco) γνωστός στη Λατινική Αμερική σαν El Libertador (Ο ελευθερωτής). Οδήγησε με τις στρατιωτικές του νίκες κατά της Ισπανίας στην απελευθέρωση της Βολιβίας, Κολομβίας, Περού, Εκουαδόρ, Παναμά και Βενεζουέλας. Με αυτές τις χώρες δημιούργησε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος της Νότιας Αμερικής: Την Μεγάλη Κολομβία. Ήδη υπήρχαν πριν τον θάνατό του διασπαστικές τάσεις. Μετά τον θάνατό του άρχισαν να διαμορφώνονται οι χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως τις ξέρουμε σήμερα.


1903: Οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση με μηχανοκίνητο και βαρύτερο του αέρα μηχάνημα, το «Flyer». Η τελευταία δοκιμή της ημέρας εκείνης διήρκεσε 59″ και διανύθηκε απόσταση 264 μέτρων στον αέρα σε ύψος 30cm από το έδαγος. Η πρώτη πτήση αεροπλάνου στο κόσμο ήταν γεγονός. Έγινε έξω από την παραθαλάσσια  κωμόπολη του Kill Devil Hills της Β. Καρολίνας των ΗΠΑ. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πρώτου αεροπλάνου ήταν: Κινητήρας 12 hp, ανάπτυγμα πτερύγων 12,3 m (X2, ήταν διπλάνο), 274 k βάρος κενό.


1907: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Βαρώνος Κέλβιν όπως έμεινε γνωστός ο λόρδος William Thomson. Ήταν αυτός που βρήκε το απόλυτο μηδέν και δημιούργησε την κλίμακα θερμοκρασιών Kelvin. Είναι οι -273.15°C. Αυτό είναι το κατώτερο θεωρητικό όριο θερμοκρασίας των σωμάτων. Πρακιτκά δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ψύξη υλικού σε τέτοια θερμοκρασία. Με τον χρόνο πάντως όλο και την πλησιάζουν αλλά είναι ζήτημα αν θα την επιτύχουν ποτέ. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητες σε πολλούς επιστημονικούς και τεχνικούς τομείς (πχ υπεραγωγιμότητα, κρυογενική κλπ). Είχε πολλές εφευρέσεις και ανακαλύψεις στα μαθηματικά, στη Φυσική (δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής κλπ) αλλά αυτά που τον έκαναν γνωστό, πλούσιο και με τίτλο Sir, ήταν η κατασκευή του πρώτου πρακτικού υπερατλαντικού τηλέγραφου και η πρώτη αξιόπιστη ναυτική πυξίδα.


1913: Πρώτο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Η Διεθνής Επιτροπή διακανονισμού των συνόρων Αλβανίας – Ελλάδας, σε εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου, υπογράφει την συμφωνία με την οποία αναγνωρίζεται το Αλβανικό κράτος, στο οποίο ενσωματώνεται, η Βόρεια Ήπειρος με αντάλλαγμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Ικαρία, Σάμο και Κρήτη. Θα ακολουθήσει το Δεύτερο Πρωτόκολλο, το 1914, με το ίδιο περιεχόμενο, που ονομάζεται επίσης Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις απαιτούν από την Ελλάδα να σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας. Ο Ελληνικός Στρατός κατά την διάρκεια των Α’ Βαλκανικού Πολέμου είχε απελευθερώσει την Βόρεια Ήπειρο από τον Δεκέμβριο του 1912. Οι Βορειοηπειρώτες αντιδρώντας στην απόφαση παραχώρησης κηρύσσουν την Β. Ήπειρο ανεξάρτητο κράτος την 17η Φεβρουαρίου 1914. Το θέμα θα “διευθετηθεί” με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Με αυτό η Β. ‘Ήπειρος γινόταν αυτόνομη στα όρια του Αλβανικού κράτους.


1938: Ο Otto Hahn, Γερμανός χημικός, μετά από δυο ημέρες πειραμάτων πετυχαίνει την πρώτη τεχνητή πυρηνική σχάση. Τότε δεν κατάλαβε ότι είχε γυρίσει την σελίδα της ανθρωπότητας στην πυρηνική εποχή. Τιμήθηκε για την ανακάλυψή του με βραβείο Nobel χημείας το 1945.


1942: Εκτελείται από μέλη της αντιστασιακής κατασκοπευτικής οργάνωσης Όμηρος ο προδότης Πολύκαρπος Νταλιάνης. Ήταν σύνδεσμος μεταξύ της ΠΕΑΝ και του Όμηρου. Μετά την ανατίναξη των γραφείων της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ, δέχθηκε έναντι ευτελούς τιμήματος (3 λίρες το κεφάλι) να καταδώσει την ηγεσία της ΠΕΑΝ με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική εξάρθρωσή της. Τα μέλη της Όμηρος έψαξαν, δουλειά τους ήταν και ανακάλυψαν ποιος ήταν ο προδότης. Συνέστησαν επαναστατικό στρατοδικείο που αποτελούνταν από τους: Κωνσταντίνο Δόβα, Στυλιανό Κιτριλάκη και Αγησίλαο Βλάχο.  Τα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του ήταν πολλά. Αποφάσισαν την εκτέλεση του υπαξιωματικού της χωροφυλακής Πολύκαρπου Νταλιάνη. Τον κάλεσαν, για να του αναθέσουν δήθεν αποστολή, σ΄ ένα υπόγειο της οδού Παμίσου. Εκεί ο Νταλιάνης μη μπορώντας να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των δικαστών του παραδέχτηκε ότι αυτός ήταν ο προδότης. Τον εκτέλεσαν κτυπώντας τον μ’  ένα σφυρί στο κεφάλι. Τον μετέφεραν με Γερμανικό αυτοκίνητο (ο οδηγός του Δημήτρης Κτενάς ήταν μέλος της οργάνωσης) στη Νέα Σμύρνη όπου τον πέταξαν σε αγωγό αποχέτευσης. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.


1964: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Αυστριακός Φυσικός Βίκτωρ Φράντς Ες. Εκτός των άλλων εργασιών του στην φυσική της ατμόσφαιρας, ανακάλυψε την κοσμική ακτινοβολία. Γι΄ αυτή του την ανακάλυψη τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1936. Το 1938 αναγκάσθηκε να εκπατρησθεί στην Αμερική για να γλυτώσει την Εβραία σύζυγό του από τις διώξεις των ναζί.


1997: Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου «Γιάκοβλεφ», που είχε απογειωθεί από την Οδησσό με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και την επαφή του με τον πύργο ελέγχου με συνέπεια να συντριβεί στα Πιέρια Όρη. Και οι 70 επιβαίνοντες (42 Έλληνες) σκοτώθηκαν.


2011: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ Ιλ. Είχε διαδεχθεί στην ηγεσία της χώρας τον πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, όταν αυτός πέθανε το 1994. Κομουνιστής σύμφωνα με την βασισμένη στον Μαρξ θεωρία του πατέρα του που την είχε ονομάσει Τζούσε, αλλά και αυτός, όπως κι ο πατέρας του, όρισε διάδοχό του τον γιο του Κιμ Τζογκ Ουν. Έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισης με την Νότια Κορέα, που σε συνδυασμό με βάσιμες υποψίες για ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου (το 2006 το πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπόγεια πυρηνική δοκιμή) επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ.


←16 Δεκεμβρίου

18 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.