Σαν σήμερα 18 Δεκεμβρίου

Παγκόσμια ημέρα των μεταναστών.


1476: Σκοτώνεται σε μάχη κατά των Τούρκων ο πρίγκηπας και τρεις φορές βοεβόδας της Βλαχίας Βλαντ Γ΄ ο Παλουκωτής. Ο 46χρονος Βλαντ έμεινε γνωστός σαν κόμης Δράκουλας, από το πατρωνυμικό του. Κατά την διάρκεια της ζωής του έγινε πασίγνωστος στην Ευρώπη από την ακραία σκληρότητα που επεδείκνυε κατά των αντιπάλων του. Επινοούσε φρικιαστικά βασανιστήρια με αγαπημένο του το παλούκωμα, απ΄ όπου το προσωνύμιό του. Την σημερινή του εικόνα, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, την έδωσε ο Ιρλανδός μυθιστοριογράφος Μπραμ Στόκερ.


1737: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο πιο φημισμένος κατασκευαστής εγχόρδων. Ο Ιταλός Αντόνιο Στραντιβάρι. Οι κατασκευές του (ιδίως τα 960 βιολιά του) ονομάστηκαν Stradivarius. Από τα βιολιά έχουν επιβιώσει περίπου 500, πολλά από τα οποία έχουν δικό τους όνομα. Εξυπακούεται ότι είναι τα ακριβότερα βιολιά του κόσμου. Ο Στραντιβάρι με τα βιολιά του έχει δημιουργήσει σχολή (το ορθότερο σχολές μια και πρόκειται για αρκετούς διαφορετικούς τύπους βιολιών) για τον μέχρι σήμερα τρόπο κατασκευής τους.


1821: 300 φιλέλληνες Ισπανοί εθελοντές φτάνουν στην επαναστατημένη Ελλάδα για να πολεμήσουν στο πλευρό μας.


1866: Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αναγκαστικά δέχεται την παραίτηση της «συμμαχικής κυβέρνησης» μειοψηφίας. Σχηματίζεται κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία της βουλής υπό τον Αλ. Κουμουνδούρο. Ονομάστηκε «το Μέγα Υπουργείον», λόγω των επιφανών στελεχών της (Τρικούπης και σια). Θα την παύσει ένα χρόνο αργότερα μετά από την διαφωνία της με τα ανάκτορα στο χειρισμό της Κρητικής Επανάστασης.


1901: Απονομή των πρώτων βραβείων Nobel. Το βραβείο ειρήνης απονέμεται στον Ερρίκο Ντυνάν τον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού. O Βίλχελμ Ρέντγκεν (nobel φυσικής) για τις Ακτίνες Χ.


1943: Δράκεια Αγριάς Βόλου. Οι Γερμανοί σε αντίποινα για τον θάνατο σε αψιμαχία ενός στρατιώτη περικυκλώνουν το χωριό από την προηγούμενη και μπαίνουν στα σπίτια αφού βραδιάσει. Συγκεντρώνουν τους κατοίκους στα δύο καφενεία της κάτω πλατείας. Ελευθερώνουν τα παιδιά που ήταν κάτω των 15 ετών. Όταν έχει ξημερώσει καλά τους οδηγούν σε μικρές ομάδες των 5 ατόμων σε μια πεζούλα πάνω από το ρέμα του χωριού. Είναι αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία το μνημείο. Τους βάζουν να κοιτούν προς το ρέμα ώστε όταν τους πυροβολούν να πέφτουν μέσα. Με αυτή τη διαδικασία τους σκοτώνουν όλους, 118 τον αριθμό. Ο 119ος τους ξέφυγε και είναι ο αφηγητής για την εκτέλεση. Όταν τελείωσαν με τις εκτελέσεις έκαψαν τα 58 από τα 350 σπίτια του χωριού.


1962: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση δημοσιογράφων με το παλάτι και την κυβέρνηση της ΕΡΕ. Η απόπειρα φίμωσης, ολοκληρωτικής ποδηγέτησης, όχι απλή λογοκρισία, του τύπου από πλευράς της εξουσίας ξεσηκώνει την διεθνή κατακραυγή. Αφορμή η συνέντευξη που παραχώρησε η μητέρα της βασίλισσας Φρειδερίκης, δούκισσα του Μπραουνσβάικ, στον δημοσιογράφο και βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Ηλία Μπρεδήμα την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα “Αθηναϊκή”. Η αστυνομία με εντολή εισαγγελέα συνέλαβε αυθημερόν τον εκδότη Ι. Παπαγεωργίου και τον δ/ντή Γ. Κυριακίδη και τους οδήγησε στο αυτόφωρο. Καταδικάστηκαν σε 15μηνη φυλάκιση* για εξύβριση του προσώπου της βασίλισσας και οδηγήθηκαν στις φυλακές Αβέρωφ με χειροπέδες παρά την έφεση που υπέβαλαν. Στην εφημερίδα είχε κατασχεθεί η έκδοση στην οποία είχε δημοσιευθεί η συνέντευξη και  επιβλήθηκε η «ποινή» διακοπής της ατέλειας του δημοσιογραφικού χάρτου. Κλιμακώνοντας την επίθεση κατά των ΜΜΕ η κυβέρνηση απαγόρεψε στις εφημερίδες να κυκλοφορούν έκτακτες εκδόσεις. Στην συνέντευξη η δούκισσα του Μπραουνσβάικ Βικτωρία-Λουίζα, μοναδικό επιζών παιδί του τελευταίου κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου Β΄, είχε εκφράσει το παράπονο ότι την είχαν εγκαταλείψει τα παιδιά της. Η δούκισσα που παρακολουθούσε όλη την πορεία της τύχης της συνέντευξης, των δημοσιογράφων και της εφημερίδας, με δήλωσή της την 18η Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι έστειλε στον βασιλιά Παύλο τηλεγράφημα απονομής χάριτος στους καταδικασθέντες δημοσιογράφους και ότι ήταν διατεθειμένη να παραστεί στο εφετείο σαν μάρτυρας υπεράσπισής τους. Την επομένη η κυβέρνηση θορυβημένη από ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες για το πρόβλημα του τύπου στην Ελλάδα εκδίδει ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι ο τύπος στην Ελλάδα έχει προνόμια τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλες δημοκρατικές χώρες. Αποδίδει την καταδίκη των δύο δημοσιογράφων στην δικαιοσύνη, που αυτεπάγγελτα προέβη στην δίωξή τους χωρίς την παραμικρή παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης.
* Στο εφετείο η φυλάκιση του Παπαγεωργίου έγινε 8μηνη χωρίς εξαγορά, ενώ του Κυριακίδη 5μηνη εξαγοράσιμη.


1974: Ορκίζεται ο Μιχαήλ Στασινόπουλος πρώτος (προσωρινός) Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά την μεταπολίτευση. Μετά το δημοψήφισμα για το πολίτευμα της χώρας που κατωχύρωνε την προεδρευομένη δημοκρατία διαδέχθηκε τον χουντικό Πρόεδρο Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη. Προήδρευσε μέχρι τις 20 Ιουνίου 1975, αφού η αναθεωρητική Βουλή είχε διαμορφώσει οριστικά το νέο Σύνταγμα. Τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.


2011: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Βάτσλαβ Χάβελ. Τσέχος, πολιτικός, συγγραφέας, δραματουργός. Είχε ενεργό ρόλο στην άνοιξη της Πράγας το 1968. Ηγήθηκε της βελούδινης επανάστασης το 1989. Ήταν ο τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας (είχε παραιτηθεί πριν την διάλυσή της όντας αντίθετος με την διχοτόμηση) και πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας (1993-2003).


←17 Δεκεμβρίου

19 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.