Σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου

1913: Επιδημία τύφου εμφανίζεται στην Αθήνα, από μόλυνση του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιδημία στην Αθήνα και Πειραιά μετά την επανάσταση του ’21. O τύφος γενικότερα ταλαιπώρησε τις δυο πόλεις αρκετά χρόνια (μέχρι και ο πρωθυπουργός Δημ. Γούναρης εκτελέσθηκε το 1922 καθισμένος σε καρέκλα επειδή είχε προσβληθεί από τύφο) λόγω του κακού ή ανύπαρκτου αποχετευτικού δικτύου και δικτύου υδροδότησης. Η υδροδότηση γινόταν μέχρι και το 1931 (που άρχισε να δίνει νερό το φράγμα του Μαραθώνα) από το Αδριάνειο υδραγωγείο (όπως το φαντάζεστε, κατασκευάστηκε επί Αδριανού το 134-140 μΧ).


1915: Πεθαίνει σε ηλικία 51 ετών ο Αλόις Αλτσχάιμερ. Γερμανός, γιατρός, νευροπαθολόγος. Είναι αυτός που μελέτησε και παρουσίασε την παθολογία και τα κλινικά συμπτώματα της νόσου που πήρε εκ των υστέρων τ’ όνομά του. Ο ίδιος, όταν την είχε παρουσιάσει επίσημα, την είχε ονομάσει πρόωρη άνοια.


1915: Γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ. Το μεγαλύτερο αστέρι του τραγουδιού που έλαμψε στη Γαλλία. Το σπουργίτι όπως ήταν το παρατσούκλι της έγινε το καλιτεχνικό της επώνυμο (Piaf). Το πραγματικό της ήταν Édith Giovanna Gassion. Δεν ξέχασε μέχρι το θάνατό της, ότι ξεκίνησε από τους δρόμους του Παρισιού. Βοήθησε να αναδειχθούν πολλά μεγάλα ταλέντα στη Γαλλία, που αλλιώς δεν είχαν στον ήλιο μοίρα (Αζναβούρ, Μουστακί, Μοντάν, Μπεκό, Πιλ). Στην ουσία βοήθησε την Γαλλία να αναδείξει το γνωστό μουσικό προφίλ της των δεκαετιών του ’60 και ’70. Ο τελευταίος σύζυγός της και σύντροφος της ζωής της ήταν Θεοφάνης Λαμπουκάς. Πέθανε σε ηλικία 47 ετών από κίρρωση του ήπατος την 10η Οκτωβρίου 1963.
Non, Je ne regrette rien. Hymne à l’amour. Padam Padam… La vie en rose.


1923: Μετά από το αποτυχημένο βασιλικό πραξικόπημα ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ , με υπόδειξη της κυβέρνησης Γονατά, φεύγει προσωρινά από την Ελλάδα και ένα ένα τον ακολουθούν όλα τα μέλη της Βασιλικής οικογένειας. Ορίζεται προσωρινά αντιβασιλέας μέχρι την λύση του πολιτειακού ο Π. Κουντουριώτης. Η Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση εξέδωσε ψήφισμα (25/3/1924) με το οποίο η χώρα γινόταν κοινοβουλευτική δημοκρατία, κήρυσσε οριστικά έκπτωτη τη δυναστεία των Γλυξβούργων και απαλλοτρίωνε χωρίς αποζημίωση τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτή η απόφαση τέθηκε σε δημοψήφισμα την 13 Απριλίου 1924 και πήρε 69%. Θα επανέλθει στην Ελλάδα με άλλο, επιτυχημένο αυτή την φορά, πραξικόπημα από τον Γ. Κονδύλη που έγινε την 10.10.1935 και δημοψήφισμα (3.11.1935) στο οποίο συμμετείχαν μόνο οι φιλοβασιλικοί (το 15% των ψηφοφόρων). Την 4.8.1936 επέβαλε την δικτατορία Μεταξά.


1931*: Πεθαίνει ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος Α΄ (Θεόδωρος Μηνόπουλος). Ήταν ο αρχιεπίσκοπος που αναθεμάτισε τον Ελ. Βενιζέλο το 1916. Είχε δυο θητείες στην αρχιεπισκοπή ακολουθώντας τις πολιτικές διακυμάνσεις. Υπήρξε ο μοναδικός Αρχιεπίσκοπος με δυο θητείες, ενώ το φαινόμενο ήταν συνηθισμένο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο που υπήρξαν πατριάρχες και με τρεις θητείες.  Μία από 17.11.1902, που είχε διαδεχθεί τον Προκόπιο Β΄ (ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση εξ αιτίας των Ευαγγελικών) έως και 03.10.1917 που το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο τον καθαίρεσε. Να σημειωθεί ότι ήδη, από 14 Ιουνίου πρωθυπουργός ήταν ο Ελ. Βενιζέλος που είχε αρνηθεί να τον ορκίσει αυτός που τον είχε αναθεματίσει. Την ορκωμοσία είχε τελέσει ο μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος Μεταξάκης που τον αντικατέστησε στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο Θεόκλητος επανήλθε με Βασιλικό Διάταγμα στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο αμέσως μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 1920. Με την Μικρασιατική Καταστροφή, την 3η Δεκεμβρίου 1922 με Βασιλικό Διάταγμα ακυρώνεται το Β. Δ. που ακύρωνε την καθαίρεσή του και ξανακαθαιρείται. Τον διαδέχθηκε ο Χρυσόστομος Α΄ Παπαδόπουλος.
* Η ημερομηνία θανάτου είναι με το νέο ημερολόγιο. Οι ημερομηνίες των γεγονότων, των εφημερίδων και του ΦΕΚ είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα.


1946: Αρχίζει ο πρώτος πόλεμος της Ινδοκίνας. Οι Βιετ Μινχ (συντομογραφία στα Βιετναμέζικα του: «Σύνδεσμος για την Ανεξαρτησία του Βιετνάμ”) επαναστατούν κατά της Γαλλικής κατοχής στην Ινδοκίνα. Είχαν αρχίσει την δράση τους κατά των Γάλλων από το 1941. Είχαν συνεχίσει τον αντιστασιακό τους αγώνα με την βοήθεια των Αμερικάνων, όταν κατέλαβαν την Ινδοκίνα οι Γιαπωνέζοι. Για το σκοπό αυτό ο Χο Τσι Μινχ είχε ιδρύσει την 22.12.1944 τον Λαϊκό Στρατό του Βιετνάμ ορίζοντας διοικητή του τον στρατηγό Γκιάπ. Με το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου , οι Γάλλοι επανεγκατεστάθηκαν στην Ινδοκίνα, με βάση τις “Συνθήκες” του Χουέ, χρησιμοποιώντας σαν στρατό κατοχής την εξειδικευμένη σ’ αυτές τις «δουλειές» Λεγεώνα των Ξένων. Οι Βιετ Μινχ κατατρόπωσαν τους Γάλλους και τους ανάγκασαν σε συνθηκολόγηση. Η διάσκεψη της Γενεύης την 21η Ιουλίου 1954 δημιούργησε δυο «προσωρινά» Βιετνάμ, το Βόρειο και το Νότιο που τα χώριζε ο 17ος παράλληλος. Αυτά τα δυο κομμάτια θα ενώνονταν μετά από αδιάβλητες εκλογές που θα πραγματοποιούνταν κάτω από διεθνή έλεγχο. Με αυτή την προϋπόθεση έγινε ανακωχή την 1η Αυγούστου 1954 και αποχώρησαν οι Γάλλοι. Ένα χρόνο μετά ο πρωθυπουργός του Νότιου Βιετνάμ, με την παρότρυνση των Αμερικανών εκθρόνισε τον αυτοκράτορα Μπάο Ντάι και ανακήρυξε το Νότιο Βιετνάμ ανεξάρτητη χώρα με την ονομασία «Δημοκρατία του Βιετνάμ».  Αυτό πυροδότησε τον δεύτερο πόλεμο της Ινδοκίνας, που έμεινε γνωστός σαν πόλεμος του Βιετνάμ και έληξε το 1975 με  την συνθηκολόγηση άνευ όρων του Ν. Βιετνάμ.


1956: Συλλαμβάνεται στο Ήστμπουρν της Αγγλίας ο γιατρός John Bodkin Adams. Κατηγορήθηκε για την δολοφονία 163, ηλικιωμένων κατά κανόνα, ασθενών του από τους οποίους οι 132 του άφησαν κάποια κληρονομιά με τις διαθήκες τους. Το αριστοκρατικό Ήστμπουρν είναι η μεγαλύτερη γεροντούπολη της Αγγλίας. Ο πληθυσμός του των 100.000 κατοίκων έχει μέσο όρο ηλικίας 71,1 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών του ήταν από τους πιο πλούσιους (με οικονόμο, μάγειρα, μπάτλερ και Ρολς Ρόις που ειδικά τις τελευταίες τις άφηναν οπωσδήποτε στο κύριο Άνταμς). Όλοι οι ασθενείς του Άνταμς  έπασχαν από εκφυλιστικές και γενικά μη αναστρέψιμες ασθένειες. Σε ανταμοιβή  ο Άνταμς κανόνιζε τα πάντα για τις κηδείες τους, που σχεδόν όλες ήταν με αποτέφρωση, με τον προσωπικό του νεκροθάφτη. Ο Άνταμς θεωρούνταν ότι διατηρούσε δεσμό με τον Δικαστικό και Δήμαρχο της πόλης Sir Roland Gwynne. Το δικαστήριο τον κήρυξε αθώο για τους φόνους. Το εθνικό σύστημα υγείας τον διέγραψε για τρία χρόνια. Τα αρχεία της Scotland Yard και της εισαγγελίας για την υπόθεση θα παραμείνουν απόρρητα μέχρι το 2033.


1967: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοινώνει ότι ο αγνοούμενος από την 17η Δεκεμβρίου πρωθυπουργός της χώρας, Χάρολντ Χολτ, θεωρείται επίσημα νεκρός. Ο πενηνταενιάχρονος πρωθυπουργός με τους φίλους και την προσωπική φρουρά του πήγε για κολύμπι σε μια παραλία. Μπροστά στα μάτια όλων εξαφανίστηκε και παρά την μεγαλύτερη θαλάσσια έρευνα που έγινε ποτέ για άνθρωπο, με κάθε μέσο, δεν έγινε δυνατόν να ανευρεθεί. Από τότε δεν έχουν σταματήσει τα συνωμοσιολογικά σενάρια για το περιστατικό. Από το ότι ήταν πράκτορας των Κινέζων και τον παρέλαβε Κινέζικο υποβρύχιο, ότι «εξαφανίστηκε» με τον έρωτα της ζωής του με την ένοχη σιωπή φρουράς και φίλων, αν και η γυναίκα για την οποία εικάζουν δεν έχει εξαφανιστεί, και βέβαια ότι τον απήγαγε ένα UFO. Έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γίνει εκπομπές, έχουν γυριστεί ταινίες. Το μόνο που αποδείχθηκε, είναι ότι όλα τα υπερσύγχρονα σωστικά μέσα, είναι ακόμη μακράν ανεπαρκή για κάθε άνθρωπο ζωντανό ή πεθαμένο.


1980: Τα μοναδικά πολυκαταστήματα της εποχής «Μινιόν» και «Κατράντζος» στο κέντρο της Αθήνας πυρπολούνται από εμπρηστές και καταστρέφονται τελείως. Ήταν ένα πασιφανές οικονομικό έγκλημα, που όπως όλα  αυτού του είδους στην Ελλάδα έμεινε ανεξιχνίαστο. Οι 1500 υπάλληλοι των δυο καταστημάτων έμειναν άνεργοι.


←18 Δεκεμβρίου

20 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.