Σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου

Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.


1821: Αρχίζει τις εργασίες της η 1η Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο. Οι εργασίες ολοκληρώνονται την 16η Ιανουαρίου 1822 και είναι:
1. Διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
2. Δημιουργία του Βουλετικού και Εκτελεστικού. Ορισμός προέδρων και μελών για τα δυο αυτά σώματα.
3. Ορίζεται το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» που το υπογράφουν οι πρώτοι «βουλευταί». Είναι το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.
4. Ο καθορισμός της σημαίας.


1838: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γάλλος γιατρός, ιστορικός και μεγάλος φιλέλληνας Φρανσουά Πουκεβίλ. Έμαθε Ελληνικά και αρχαία πριν την Επανάσταση. Είχε συλληφθεί αιχμάλωτος από πειρατές και είχε μεταφερθεί αρχικά στο Ναβαρίνο και αργότερα στην Τρίπολη, όπου λόγω των ιατρικών του γνώσεων είχε γίνει ο επίσημος γιατρός στο πασαλίκι του Μοριά. Αργότερα με διαταγή του σουλτάνου μεταφέρθηκε στο Γεντι Κουλέ της Κωνσταντινούπολης. Λόγω των γνώσεών του απέκτησε κάποιες ελευθερίες και ασχολήθηκε με την πανούκλα που ενδημούσε στην περιοχή. Απελευθερώθηκε με παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών στην Πόλη, επέστρεψε στην Γαλλία και το 1805 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με αφηγήσεις των περιηγήσεων του στην Ελλάδα. Διορίστηκε από τον Μ. Ναπολέοντα πρόξενος της Γαλλίας στα Γιάννενα, τα οποία, λόγω Αλή πασά, είχαν αναπτύξει καλές σχέσεις με την χώρα του. Ο Αλή πασάς είχε κατ’ επανάληψη προσπαθήσει να τον σκοτώσει, όχι μόνο για την κριτική στάση του απέναντι στις βιαιότητές του, αλλά γιατί είχε διατάξει τα Γαλλικά στρατεύματα να υποστηρίξουν τους κατοίκους της Πάργας στον πόλεμο τους κατά του πασά. Μετατέθηκε στην Πάτρα και αργότερα αντικαταστάθηκε από τον αδελφό του Ούγο (Hugues) ο οποίος πρόσφερε το σπίτι του σαν καταφύγιο στους επαναστάτες. Αυτοί οι ελάχιστοι ήταν οι μόνοι που γλύτωσαν από την σφαγή της Πάτρας, που εξαπέλυσαν οι Τούρκοι. Τα βιβλία του Πουκεβίλ έδωσαν έμπνευση σε πολλούς σύγχρονούς του λόγιους και έγιναν το έναυσμα για το διεθνές κίνημα του φιλελληνισμού. Στην Ανέμη θα βρείτε αρκετά βιβλία του και στο τέλος της δεύτερης σελίδας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης στα Ελληνικά.


1867: Παραιτείται η κυβέρνηση του Αλέξ. Κουμουνδούρου που είχε την πλειοψηφία της Βουλής. Στην πραγματικότητα δεν είναι παραίτηση αλλά παύση από το βασιλιά Γεώργιο, λόγω διαφωνίας στη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα στην Κρήτη που ήθελε η κυβέρνηση. Ο βασιλιάς θα καταφέρει να πάρει τις παραιτήσεις τους, για να υπάρχει συνταγματική κάλυψη. Θα διορίσει την πρώτη υπηρεσιακή προεκλογική κυβέρνηση στην Ελλάδα υπό τον Αριστείδη Μωραϊτίνη, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, με σκοπό τη διενέργεια εκλογών. Δεν το πέτυχε, γιατί οι νέοι υπουργοί του έθεσαν όρο, ότι για να προκηρύξουν εκλογές, ήθελαν να κρατήσουν τις θέσεις τους στα υπουργεία και μετά από αυτές. Εξοργισμένος (με ποιον), θα τους παύσει ένα μήνα μετά, διορίζοντας πάλι προεκλογική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Δ. Βούλγαρη.


1880: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Χιώτης εθνικός ευεργέτης Ζωρζής (Γεώργιος) Δρομοκαΐτης (♥1805). Εκτός απ’ αυτό που πάει πρώτα στο μυαλό (το Δρομακαΐτειο) που ήταν και η μεγαλύτερη ευεργεσία του, διέθεσε όλη του την αμύθητη περιουσία του για δωρεές σε ευαγή ιδρύματα, νοσοκομεία, σχολεία, οικοτροφεία.


1881: Εκλογές με νικητή τον Χαρίλαο Τρικούπη, ελέω  των βουλευτών των Νέων Εδαφών της Ελλάδας (Θεσσαλίας και Άρτας) που προσχώρησαν στην παράταξή του. Ορόσημο για την Ελλάδα που στρέφεται προς το νεωτεριστή Τρικούπη και δίνει τέλος στη πολιτική σταδιοδρομία του συντηρητικού Αλ. Κουμουνδούρου. Ο Χ. Τρικούπης θα σχηματίσει κυβέρνηση την 3 Μαρτίου 1882.


1901: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα η τηλεγραφοφυλακή. Οι τηλεγραφοφύλακες ήταν κατά το ήμισυ χωροφύλακες με την ίδια στολή και κατά το ήμισυ υπάλληλοι της Δημόσιας Υπηρεσίας Ταχυδρομείων Τηλεγραφείων. Σαν υπάλληλοι των ΤΤ είναι, όπως έμεινε αργότερα στην επαγκελματική αργκό, οι πασαλομπήχτες. Ήταν οι πρώτοι τεχνικοί δικτύων στην Ελλάδα, που τότε ήταν εναέρια με τηλεγραφόξυλα χωρίς εμποτισμό που ήταν πολύ ωραία σαν καυσόξυλα, ή πάσσαλοι για φράχτες. Τα σύρματα (δεν υπήρχαν ακόμη καλώδια) ήταν ακόμη πιο χρήσιμα στους φράχτες ή όπου χρειαζόταν να δεθεί κάτι πολύ καλά. Για την αντιμετώπιση των συνεχών κρουσμάτων κλοπών τους είχαν δοθεί οι αστυνομικές εξουσίες.


1951: Μπαίνει σε λειτουργία ο πρώτος πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε εγκατασταθεί 29Km NA της πόλης Arco του Idaho στις ΗΠΑ. Η ωφέλιμη ισxύς του έφτασε τα 200 KW, ποσό αστείο για μονάδα παραγωγής ρεύματος, αλλά η αρχή είχε γίνει. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που είχε ήταν ότι ήταν αντιδραστήρας breeder (ανάπτυξης – τροφοδοσίας), που σήμαινε ότι όσο λειτουργούσε παρήγαγε περισσότερο σχάσιμο υλικό απ’ όσο κατανάλωνε. Οι αντιδραστήρες αυτού του τύπου εγκαταλείφθηκαν τεχνικά, στη δεκαετία του 60, με την δικαιολογία ότι είχε φτηνύνει το Ουράνιο και δεν υπήρχε λόγος περαιτέρω ανάπτυξης. Όπως κάθε αντιδραστήρας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε αυτός εξαιρέθηκε από τον κανόνα να έχει ένα πυρηνικό ατύχημα κατά την διάρκεια της ζωής του. Το 1955 κατά την διάρκεια δοκιμής να φτάσουν στιγμιαία την μέγιστη ισχύ στα 1500KW, από λάθος βοηθού χειριστού του αντιδραστήρα που άργησε να πατήσει το κουμπί εισόδου στο κέντρο του πυρήνα ράβδου ελέγχου, είχε σαν αποτέλεσμα να λιώσει ο πυρήνας (meltdown).


1968: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Αμερικανός συγγραφέας John Steinbeck. Τιμημένος αρκετές φορές με βραβεία Πούλιτζερ. Του απονεμήθηκε Νόμπελ λογοτεχνίας το 1962. Αριστερός (ακραίος κομουνιστής για την Αμερική), κυνηγήθηκε από το FBI, ενώ παρακολουθούνταν νυχθημερόν κατόπιν εντολής του  Έντγκαρ Χούβερ (με διαρκή υπομνήματα του Γεννικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ) να του βρουν έστω και τροχαία παράβαση. Σχεδόν όλα τα βιβλία του έχουν γίνει και ταινίες. Σημαντικότερα: Τα σταφύλια της οργής, Ανατολικά της Εδέμ, Άνθρωποι και ποντίκια, Viva Zapata.


1971: Ιδρύεται ο Διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός MSF (Médecins Sans Frontières, Γιατροί Χωρίς Σύνορα). Από τότε έχει συνδράμει στην ανάγκη πολών χωρών, έχει απαλύνει τον πόνο και έχει βοηθήσει στη θεραπεία και περίθαλψη εκατομμυρίων ανθρώπων.


1982: Πεθαίνει ο Αμερικανοπολωνός πιανίστας Άρθουρ Ρουμπινστάιν. Ο μεγαλύτερος πιανίστας του 20ου αιώνα όπως χαρακτηρίστηκε πέθανε σε ηλικία 95 ετών παίζοντας μουσική για 80 χρόνια.
La campanella.

Ritual Fire Dance.

Heroic Polonaise.

Etude As-dur.

Nocturnes του Σοπέν.


1989: Οι ΗΠΑ αρχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Παναμά. Προσπάθησαν   να βρουν αφορμές, όπως η δολοφονία ενός Αμερικάνου, τα ναρκωτικά. Στο τέλος επειδή είχαν γίνει περίγελος και αφού έβαλαν τον πράκτορά τους, πρόεδρο-δικτάτορα τη χώρας Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγκα να κυρήξει τον πόλεμο στις ΗΠΑ, με απόφαση του George Bush (πατέρα), η επιχείρηση ονομάστηκε Just Cause (γιατί έτσι). Ο πραγματικός λόγος της εισβολής ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων τους στην διώρυγα. Και οι δίκες που ακολούθησαν ήταν παρωδία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε με πολλές αποχές την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα με την 44/240 απόφασή του και εκεί τελείωσε το θέμα. Ο Νοριέγκα στις 12 Δεκεμβρίου 2011 επέστρεψε στην πατρίδα του για να εκτίσει δυο ποινές των 20 ετών η κάθε μια που του έχουν επιβληθεί εκεί. Ο νόμος στο Παναμά ορίζει ότι όσοι είναι άνω των 70 την ποινή φυλάκισης θα την εκτίουν στο σπίτι τους υπό περιορισμό.


1996: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Αμερικανός αστρονόμος, αστροφυσικός και συγγραφέας Καρλ Σέιγκαν. Σαν επιστήμονας ασχολήθηκε με την θερμοκρασία της επιφάνειας της Αφροδίτης την οποία υπολόγισε στους 500οC. Επιβεβαιώθηκε από το ρωσικό διαστημόπλοιο Venera που μέτρησε θερμοκρασία επιφανείας 475οC. Έμεινε γνωστός από την ενασχόλησή του με τους εξωγήινους. Προσπάθησε να έλθει σε επικοινωνία με εξωγήινους πολιτισμούς με την μέθοδο των ναυαγών, όπως έκανε αργότερα και μέχρι σήμερα η NASA, ή άλλοι οργανισμοί ή μεμονωμένα άτομα. Με την εκπομπή σημάτων που περιέχουν στοιχεία του πολιτισμού μας. Το ίδιο έκανε και στην λήψη με σήματα κατανοητά (ότι είναι νοήμονα όντα) από τον δικό μας (γήινο) τρόπο ανάπτυξης, αντίληψης και ευφυίας. Σίγουρα υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί. Όσες αποκλίσεις και περιθώρια λάθους να έχει η εξίσωση Drake. Ούτε το παράδοξο Fermi εξηγεί το πρόβλημα μη ύπαρξης επικοινωνίας. Το πρόβλημα μας είναι ότι ψάχνουμε ένα πολιτισμό που να είναι ακριβές αντίγραφο του δικού μας. Τότε οι πιθανότητες να υπάρχει τέτοιος, όσα εκατομμύρια πολιτισμών και να δίνει η εξίσωση Drake, μηδενίζονται. Οι ανώτεροι από εμάς πολιτισμοί που έχουν την δυνατότητα να αποκωδικοποιούν τα σήματά μας σίγουρα ξέρουν μια αρχή που οι γήινοι πρόσφατα ανακάλυψαν. Της μη επέμβασης στην ανάπτυξη και εξέλιξη ενός είδους. Οι γνώσεις ή έστω και η επίγνωση τέτοιων πολιτισμών, από πλευράς ανθρώπου, θα ήταν από μόνη της υπερβολικά μεγάλη παρέμβαση για το είδος μας.


2009: Φεύγει πλήρης ημερών (93 ετών) ο Αρτινός ζωγράφος Γιάννης Μόραλης. Ρεαλιστής μέχρι το 1970, έκανε στροφή στη γεωμετρική ζωγραφική, μέσα από μια διαδικασία αφαιρετικότητας που άρχισαν, με τον χρόνο, να παρουσιάζουν τα έργα του.


←19 Δεκεμβρίου

21 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.