Σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου

1378: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Βοκάκιος (Giovanni Boccaccio), Ιταλός ρεαλιστής συγγραφέας, ποιητής και ανθρωπιστής της αναγέννησης. Γνωστότερα έργα του:

Το Δεκαήμερον, μεταφερμένο στη μεγάλη οθόνη από τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Περί Διασήμων Γυναικών.

Elegia di Madonna Fiammetta. Στα Αγγλικά.

Φιλόστρατος.

Για το Δεκαήμερο υπάρχει site με το κείμενο στα Ιταλικά και στα Αγγλικά, αλλά και με πολλά άλλα σχετικά με αυτό το έργο.


1824: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο James Parkinson. Φαρμακοποιός, χειρούργος, γεωλόγος, παλαιοντολόγος και πολιτικός ακτιβιστής.
Το όνομά του δόθηκε στην ομώνυμη ασθένεια 60 χρόνια μετά τον θάνατό του. Είχε περιγράψει τα συμπτώματά της. Σαν χειρούργος είχε ασχοληθεί με την περιτονίτιδα. Είχε γράψει πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης ιατρικής, για να βοηθήσει τον κόσμο να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα των ασθενειών. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Geological Society of London. Έχει δημιουργήσει συλλογή και έχει συγγράψει για τα απολιθώματα. Σαν πολιτικός ακτιβιστής ήταν με το μέρος των μη προνομιούχων. Έχει δημοσιεύσει σωρεία άρθρων για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, για την Γαλλική Επανάσταση, υπέρ της συμμετοχής των μη προνομιούχων στην Βουλή των Λόρδων και σε άλλα όργανα διακυβέρνησης της εποχής. Συμμετείχε σε πολλές μυστικές πολιτικές οργανώσεις και κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Γεώργιου ΙΙΙ, οδηγήθηκε σε ανάκριση αλλά αρνήθηκε κάθε ανάμειξή του.


1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας στην προσπάθειά του να οργανώσει διοικητικά και οριοθετήσει νομοθετικά την λειτουργία του κράτους εκδίδει νόμο για τον στρατιωτικό κώδικα. Καθιερώνει τον Γαλλικό, λαμβάνοντας πρόνοια, όπως ρητά αναφέρει, ότι αυτός θα διαφοροποιήται σύμφωνα με τους Νόμους και τα Διατάγματα που θα εκδίδονται. Μεταξύ άλλων ορίζει την σύσταση και λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων («Συστένεται λόχος γυμνάσεως υπό το όνομα, λόχος των Ευελπίδων» σελίδα 403 της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος). Ο λόχος είχε αρχίσει να λειτουργεί με προφορική εντολή του από 1 Ιουλίου 1828.


1891: O Almon Brown Strowger παίρνει την 486,909 άδεια ευρεσιτεχνίας για το αυτόματο τηλέφωνο. Μέχρι τότε η διεξαγωγή συνδιαλέξεων ήταν χειροκίνητη, σύμφωνα με την εφεύρεση του Alex Graham Bell. Ο συνδρομητής καλούσε γυρνώντας μια μίνι μανιβέλα που παρήγαγε ηλεκτρισμό (μανιατό, magnetto), ειδοποιώντας έτσι το τηλεφωνικό κέντρο. Του απαντούσε μια τηλεφωνήτρια βάρδιας, τον ρωτούσε ποιόν θέλει, που τον καλούσε με τον ίδιο τρόπο και όταν απαντούσε ο καλούμενος, ένωνε τις δυο γραμμές με ένα καλώδιο για να μιλήσουν. Με την αυτόματη περιστροφική επιλογή του Strowger, ο κάθε συνδρομητής καλούσε μόνος του τον αριθμό τηλεφώνου που ήθελε. Τότε η κλήση δεν ήταν τονική αλλά παλμική που παρήγαγε ένας δίσκος με τρύπες στην θέση των αριθμών. Τον περιέστρεφες και όταν τον απελευθέρωνες επανέρχονταν, με την βοήθεια ελατηρίου, στην αρχική του θέση εκπέμποντας τόσους παλμούς (ρεύμα μη ρεύμα) όσους έγραφε ο κάθε αριθμός. Με την υποστήριξη του κατάλληλου κέντρου η κλήση έφτανε στον αποδέκτη. Η εφεύρεση μπήκε σε άμεση εφαρμογή από τον ίδιο σηματοδοτώντας την έναρξη της αυτόματης τηλεφωνίας. Η εφεύρεσή του έμεινε αναλοίωτη για ένα αιώνα μέχρι την εφεύρεση του Touch-Tone. Για την ιστορία: Ο Strowger ήταν νεκροθάφτης στο Kansas. Η γυναίκα του αντίπαλου νεκροθάφτη είχε γίνει τηλεφωνήτρια στην τοπική τηλεφωνική εταιρεία και όλες τις «δουλειές» τις έδινε στον άντρα της. Πενία τέχνας κατεργάζεται.


1912: Ο Ζιχνί Μπέης υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης των Τουρκικών στρατευμάτων της Χίου. Είναι η επίσημη μέρα απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους. Μετά την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στη πόλη της Χίου ένα μήνα νωρίτερα, τα Τουρκικά στρατεύματα είχαν αποσυρθεί στα βόρεια και ορεινά του νησιού. Αντιστάθηκαν ηρωικά τόσο στο τακτικό στρατό, όσο και στους εθελοντές Κρήτες και στους ντόπιους που οπλισμένοι ακόμη και με τσεκούρια ή μαχαίρια συμμετείχαν στις μάχες κατά των κατακτητών τους. Στο τέλος οι Τούρκοι αποδεκατισμένοι, εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι παραδόθηκαν.


1913: Ο Arthur Wine δημοσιεύει στην εφημερίδα New York World, στις σελίδες του τομέa «FUN» το πρώτο σταυρόλεξο.


1975: Ο Κάρλος το Τσακάλι έχει οργανώσει επίθεση στην έδρα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, την ημέρα που έχουν διάσκεψη κορυφής. Η ομάδα του (έξι άτομα) αιχμαλωτίζει 60 άτομα και σκοτώνει τρεις (όχι σημαντικά πρόσωπα). Εκβιάζει τις Αυστριακές αρχές να μεταδίδουν κάθε δυο ώρες ένα δελτίο για τη Παλαιστινιακή Υπόθεση από τα ραδιοτηλεοπτικά τους μέσα αλλιώς θα εκτελούσε ένα όμηρο κάθε 15′. Οι Αυστριακές αρχές συμμορφόνονται, όπως και στα αιτήματα της επόμενης ημέρας για απελευθέρωση δυο φυλακισμένων στην Αυστρία, στην χορήγηση λεωφορείου και αεροπλάνου για την μεταφορά τους με τον προσωπικό πιλότο του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη. Εκεί απελευθερώνουν τους ομήρους. Ο Κάρλος για την ενέργειά του θα εκδιωχθεί από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, γιατί δεν εκτέλεσε όλες τις διαταγές τους, οδηγώντας την αποστολή σε αποτυχία. Οι εντολές που δεν εκτέλεσε ήταν να δολοφονήσει τον υπουργό εμπορίου του Ιράν Τζαμσίντ Αμουζεγκάρ και τον υπουργό πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας Αχμέντ Γιαμανί.


1988: Τρομοκράτες βάζουν βόμβα σε Boeing 747 της Pan-Am. Εκρήγνυται πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 259 επιβάτες και πλήρωμα. Επίσης σκοτώνονται από κομμάτια του αεροπλάνου 11 κάτοικοι της πόλης.


2012: Η Γαλλία αποστέλλει, στην Ελλάδα μετά από αίτημά της, για δεύτερη φορά την λίστα Λαγκάρντ (η λίστα Φαλτσιάνι που αφορούσε άτομα με ελληνική ονομασία). Η δεύτερη αποστολή είχε σαν πρώτο στόχο να καλύψει τις όποιες παρανομίες των παραληπτών και διαχειριστών της πρώτης, έτσι ώστε να μην υπάρξουν για κανένα νομικές συνέπειες. Ο δέυτερος στόχος της ήταν η αναβολή και τελικά μη εξέταση των στοιχείων που προέκυπταν για τα άτομα της λίστας.


←20 Δεκεμβρίου

22 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s