Σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου

1378: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Βοκάκιος (Giovanni Boccaccio), Ιταλός ρεαλιστής συγγραφέας, ποιητής και ανθρωπιστής της αναγέννησης. Γνωστότερα έργα του:

Το Δεκαήμερον, μεταφερμένο στη μεγάλη οθόνη από τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Περί Διασήμων Γυναικών.

Elegia di Madonna Fiammetta. Στα Αγγλικά.

Φιλόστρατος.

Για το Δεκαήμερο υπάρχει site με το κείμενο στα Ιταλικά και στα Αγγλικά, αλλά και με πολλά άλλα σχετικά με αυτό το έργο.


1824: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο James Parkinson. Άγγλος Φαρμακοποιός, Χειρούργος, Γεωλόγος, Παλαιοντολόγος και πολιτικός ακτιβιστής.
Το όνομά του δόθηκε στην ομώνυμη ασθένεια 60 χρόνια μετά τον θάνατό του. Είχε περιγράψει τα συμπτώματά της. Σαν χειρούργος είχε ασχοληθεί με την περιτονίτιδα. Είχε γράψει πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης ιατρικής, για να βοηθήσει τον κόσμο να αναγνωρίζει έγκαιρα τα συμπτώματα των ασθενειών. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Geological Society of London. Έχει δημιουργήσει συλλογή και έχει συγγράψει για τα απολιθώματα. Σαν πολιτικός ακτιβιστής ήταν με το μέρος των μη προνομιούχων. Έχει δημοσιεύσει σωρεία άρθρων για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, για την Γαλλική Επανάσταση, υπέρ της συμμετοχής των μη προνομιούχων στην Βουλή των Λόρδων και σε άλλα όργανα διακυβέρνησης της εποχής. Συμμετείχε σε πολλές μυστικές πολιτικές οργανώσεις και κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Γεώργιου ΙΙΙ, οδηγήθηκε σε ανάκριση αλλά αρνήθηκε κάθε ανάμειξή του.


1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας στην προσπάθειά του να οργανώσει διοικητικά και οριοθετήσει νομοθετικά την λειτουργία του κράτους εκδίδει νόμο για τον στρατιωτικό κώδικα. Καθιερώνει τον Γαλλικό, λαμβάνοντας πρόνοια, όπως ρητά αναφέρει, ότι αυτός θα διαφοροποιείται σύμφωνα με τους Νόμους και τα Διατάγματα που θα εκδίδονται. Μεταξύ άλλων ορίζει την σύσταση και λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων («Συστένεται λόχος γυμνάσεως υπό το όνομα, λόχος των Ευελπίδων» σελίδα 403 της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος). Ο λόχος είχε αρχίσει να λειτουργεί με προφορική εντολή του από 1 Ιουλίου 1828.


1912: Ο Ζιχνί Μπέης υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης των Τουρκικών στρατευμάτων της Χίου. Είναι η επίσημη μέρα απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους. Μετά την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στη πόλη της Χίου ένα μήνα νωρίτερα, τα Τουρκικά στρατεύματα είχαν αποσυρθεί στα βόρεια και ορεινά του νησιού. Αντιστάθηκαν ηρωικά τόσο στο τακτικό στρατό, όσο και στους εθελοντές Κρήτες και στους ντόπιους που οπλισμένοι ακόμη και με τσεκούρια ή μαχαίρια συμμετείχαν στις μάχες κατά των κατακτητών τους. Στο τέλος οι Τούρκοι αποδεκατισμένοι, εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι παραδόθηκαν.


1913: Ο Arthur Wine δημοσιεύει στην εφημερίδα New York World, στις σελίδες του τομέα «FUN» το πρώτο σταυρόλεξο.


1944: Ενώ τα Δεκεμβριανά (η πρώτη φάση του εμφυλίου πολέμου) μαίνονται στην Αθήνα, ο ΕΛΑΣ επιτίθεται, στην Ήπειρο, κατά του ΕΔΕΣ με τις πιο εμπειροπόλεμες και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του. Τρεις μεραρχίες και μια ταξιαρχία από την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα, υπό την ηγεσία των Στέφανου Σαράφη και Άρη Βελουχιώτη, επιτέθηκαν κατά μιας αντιστασιακής οργάνωσης που βρισκόταν σε αποσύνθεση. Ο Ν. Ζέρβας περιμένοντας την πολιτική λύση, όπως τον είχαν πληροφορήσει από την Αθήνα, είχε χαλαρώσει και οι μονάδες του βρισκόταν υπό διάλυση. Όταν του επιτέθηκαν ζήτησε βοήθεια, αλλά, είτε για λόγους σκοπιμότητας, είτε για λόγους ανεπάρκειας, (έπρεπε να κρατήσουν την Αθήνα) αυτή δεν ήλθε. Στην περιοχή της Άρτας άντεξε τις πρώτες μέρες, αλλά στον τομέα των Ιωαννίνων οι γραμμές άμυνας του ΕΔΕΣ διασπάστηκαν γρήγορα και ο ΕΛΑΣ μπήκε στα Γιάννενα την 28η Δεκεμβρίου. Ο Ζέρβας έδωσε εντολή οπισθοχώρησης όλων των μονάδων προς Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα όπου παραλήφθηκαν από Αγγλικά πλοία και μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα σε δυο μέρες (28-29/12). Ο διοικητής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ρόναλντ Σκόμπυ την 23η Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την επίθεση καταγγέλλοντας τον ΕΛΑΣ ότι παραβίαζε την Συμφωνία της Καζέρτας. Μετά από αυτή την εξέλιξη όλη η Ελλάδα εκτός από ένα μικρό κομμάτι της Αθήνας ήταν υπό τον έλεγχο του ΕΛΑΣ. Ο απολογισμός σε απώλειες: Ο ΕΔΕΣ είχε 170 νεκρούς και 347 τραυματίες. Ο ΕΛΑΣ σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του στρατηγού Σαράφη είχε συνολικά 680 νεκρούς και τραυματίες.
Βλέποντας από την σημερινή χρονολογική απόσταση την ενέργεια αυτή του ΕΛΑΣ θα χαρακτηριζόταν σαν λάθος κίνηση. Η εκ των υστέρων δικαιολογία ότι φοβούνταν μην μεταφερθούν δυνάμεις του Ζέρβα στην Αθήνα δεν στέκει από μόνη της. Και αυτό να συνέβαινε, ο ΕΛΑΣ θυσίασε τις καλύτερες δυνάμεις του και τους καλύτερους διοικητές του σε μια κίνηση χωρίς νόημα. Θα μπορούσε να μεταφέρει αυτός τις δικές του δυνάμεις στην Αθήνα και να “καθαρίσει” την κατάσταση. Άσχετα αν μεταφερόταν ο ΕΔΕΣ ή όχι. Το πιθανότερο είναι ότι ήθελε να κρατήσει εκεί τους δυο στρατιωτικούς του ηγέτες που η πολιτική ηγεσία τους είχε ήδη στην μπούκα, θεωρώντας την Αθήνα κερδισμένη. Τα λάθη πληρώνονται, αλλά από ποιους.


1975: Ο Κάρλος το Τσακάλι έχει οργανώσει επίθεση στην έδρα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, την ημέρα που έχουν διάσκεψη κορυφής. Η ομάδα του (έξι άτομα) αιχμαλωτίζει 60 άτομα και σκοτώνει τρεις (όχι σημαντικά πρόσωπα). Εκβιάζει τις Αυστριακές αρχές να μεταδίδουν κάθε δυο ώρες ένα δελτίο για τη Παλαιστινιακή Υπόθεση από τα ραδιοτηλεοπτικά τους μέσα αλλιώς θα εκτελούσε ένα όμηρο κάθε 15′. Οι Αυστριακές αρχές συμμορφώνονται, όπως και στα αιτήματα της επόμενης ημέρας για απελευθέρωση δυο φυλακισμένων στην Αυστρία, στην χορήγηση λεωφορείου και αεροπλάνου για την μεταφορά τους με τον προσωπικό πιλότο του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη. Εκεί απελευθερώνουν τους ομήρους. Ο Κάρλος για την ενέργειά του θα εκδιωχθεί από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, γιατί δεν εκτέλεσε όλες τις διαταγές τους, οδηγώντας την αποστολή σε αποτυχία. Οι εντολές που δεν εκτέλεσε ήταν να δολοφονήσει τον υπουργό εμπορίου του Ιράν Τζαμσίντ Αμουζεγκάρ και τον υπουργό πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας Αχμέντ Γιαμανί.


1988: Τρομοκράτες βάζουν βόμβα σε Boeing 747 της Pan-Am. Εκρήγνυται πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 259 επιβάτες και πλήρωμα. Επίσης σκοτώνονται από κομμάτια του αεροπλάνου 11 κάτοικοι της πόλης. Την ευθύνη, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είχε ο Μουαμάρ Καντάφι που διέταξε προσωπικά την εκτέλεση της επιχείρησης.


2012: Η Γαλλία αποστέλλει, στην Ελλάδα μετά από αίτημά της, για δεύτερη φορά την λίστα Λαγκάρντ (η λίστα Φαλτσιάνι που αφορούσε άτομα με ελληνική ονομασία). Η δεύτερη αποστολή είχε σαν πρώτο στόχο να καλύψει τις όποιες παρανομίες των παραληπτών και διαχειριστών της πρώτης, έτσι ώστε να μην υπάρξουν για κανένα νομικές συνέπειες. Ο δεύτερος στόχος της ήταν η αναβολή και τελικά μη εξέταση των στοιχείων που προέκυπταν για τα άτομα της λίστας.


←20 Δεκεμβρίου

22 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.