Σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου

1822: Οι Τούρκοι του Ναυπλίου παραδίδονται στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη μετά από διαπραγματεύσεις 22 ημερών. Μετά και την κατάληψη του Παλαμιδιού από τους Έλληνες την 30 Νοεμβρίου (Το Μπούρτζι βρισκόταν στα Ελληνικά χέρια από την 18η Ιουνίου.) δεν υπήρχε η παραμικρή ελπίδα να κρατηθεί η πόλη από τους Τούρκους. Ήδη μετά τον πολύμηνο αποκλεισμό τους και αφού είχαν φάει κάθε είδους ζώο είχαν φτάσει στην ανθρωποφαγία. Έτσι υπέγραψαν Συνθήκη με την οποία αυτοί οι οικογένειές τους και μικρό μέρος των υπαρχόντων τους (το μεγαλύτερος μέρος θα παρέμενε δυο Ναύππλιο σαν λάφυρα) θα μεταφέρονταν με Υδραίικα και Σπετσιώτικα πλοία στα παράλια της Μικράς Ασίας. Εκείνη την μέρα ολοκληρώθηκε η επιβίβαση στα πλοία. Λίγο πριν ολοκληρωθεί τα στρατεύματα που είχαν συμμετάσχει στις πολιορκίες παρακούωντας κάθε διαταγή εισέβαλαν στην πόλη. Όχι για πλιάτσικο και φονικά. Τις ημέρες των διαπραγματεύσεων που ήταν όλες βροχερές, παραμελημένα από τους οπλαρχηγούς, είχαν βιώσει, χωρίς μάχη, χωρίς τουφεκιά, τις χειρότερες μέρες της ζωής τους. Καταλύματα έψαχναν να βρουν για να βάλουν το κεφάλι τους μέσα.


1875: Η κυβέρνηση του Αλ. Κουμουνδούρου, παραπέμπει την προηγούμενη κυβέρνηση (του Δ. Βούλγαρη), για παραβίαση του άρθρου 80 του Συντάγματος, στην ειδική επιτροπή με τις κατηγορίες της λαθροχειρίας, δωροληψίας, πλαστογραφίας, αντιποίησης αρχής και νόθευσης εκλογών. Επειδή για το συγκεκριμένο αδίκημα δεν προβλεπόταν ποινή απηλλάγησαν όλοι. Επίσης η ειδική επιτροπή παραπέμπει δυο υπουργούς της κυβέρνησης Βούλγαρη, για παθητική δωροδοκία, και τέσσερις μητροπολίτες, σε δίκη που έμεινε στην ιστορία σαν τα «σιμωνιακά». Σιμωνία σημαίνει χρηματισμός ανωτέρων (εκκλησιαστικά ή πολιτικά) για απόκτηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Οι υπουργοί ήταν οι: Ιωάννης Βαλασόπουλος υπουργός εκκλησιαστικών και Βασίλειος Νικολόπουλος υπουργός δικαιοσύνης και γαμπρός του Δ. Βούλγαρη. Οι κατηγορούμενοι, αφού αντάλλαξαν αρκετές ύβρεις και γροθιές μεταξύ τους, καταδικάστηκαν οι μεν πολιτικοί σε φυλακίσεις οι δε κληρικοί σε πρόστιμα διπλάσιας αξίας από αυτά που είχαν δώσει σαν δωροδοκία. Η Ιερά Σύνοδος στην οποία διαβιβάστηκαν τα πρακτικά, αποφάσισε ότι δεν προέκυπταν στοιχεία σιμωνισμού  και αρνήθηκε να τους καταδικάσει. Το μέλος της Ιεράς Συνόδου καθηγητής θεολογίας Νικόλαος Δαμαλάς αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση που έτσι ήταν άκυρη. Για να λυθεί το θέμα έγινε «σύσταση» στους μητροπολίτες να παραιτηθούν από τις θέσεις τους. Απόρροια των γεγονότων είναι να ψηφισθεί από την Βουλή, μετά από ένα χρόνο κα να δημοσιευθεί την 23η Φεβρουαρίου 1877, ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών.


1894: Υπόθεση Ντρέιφους. Ξεκινάει μια στημένη εξ ολοκλήρου δίκη για κατασκοπεία σε βάρος του αξιωματικού Ντρέιφους. Οι σκοπιμότητες που δημιούργησαν την υπόθεση την κρατάνε ανοικτή μέχρι το 1906 και φτάνουν στο τέλος να συγκαλύψουν του πραγματικούς κατάσκοπους που συνέχιζαν τη δράση τους. Κυβερνήσεις πέφτουν, άνθρωποι εξορίζονται η Γαλλία διχάζεται, ξεσπούν ταραχές. Ο αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους ταλαιπωρήθηκε για 12 χρόνια, μέχρι την αποκατάστασή του. Κερδισμένοι βγήκαν οι πολιτικοί που τον στήριξαν. Χαμένοι δεν υπήρξαν, εκτός από το προσωρινό πολιτικό κόστος.


1918: Χάνεται σε αεροπορικό ατύχημα ο Αριστείδης Μωραϊτίνης. Ήταν μόνο 27 χρονών. Ήταν αυτός που μαζί με τον Μιχαήλ Μουτούση υλοποίησε το 1913 την πρώτη πτήση ναυτικής συνεργασίας στον κόσμο. Ήταν ο Έλληνας άσσος των αιθέρων που με τις καταρρίψεις 9 Γερμανικών αεροσκαφών είχε γίνει διάσημος σε όλο το κόσμο. Αεροπλάνο και πλήρωμα χάθηκαν στην κυριολεξία κατά την διάρκεια πτήσης από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα, μέσα σε σφοδρή κακοκαιρία. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος τους.


1940: Η Χειμάρα πέφτει στα χέρια των Ελλήνων. Μαζί και οι υπερασπιστές της με όλο τον οπλισμό και τις προμήθειες. Ανάμεσά τους και το επίλεκτο 153ο Τάγμα Μελανοχιτώνων με τους 29 αξιωματικούς του και τους 667 οπλίτες του, που είχε έρθει από Ιταλία με σκοπό την υπεράσπιση της.1940: Την ίδια ημέρα το υποβρύχιο Παπανικολής υπό τον Μίλτο Ιατρίδη τορπιλίζει και βυθίζει το «Antoinetta», πλοίο εφοδιασμού των Ιταλών στην Αυλώνα. Αναδύεται περισώζει όλο το πλήρωμα του «Antoinetta» και τους οδηγεί στην αιχμαλωσία. Είναι το πρώτο από τα τρία κτυπήματα σε μια βδομάδα, του ηρωικού πληρώματος και κυβερνήτη του υποβρυχίου που έγινε θρύλος. Το δεύτερο ήταν την 24η Δεκεμβρίου και το τρίτο την 29η.


1944: Εκτελείται από την Εθνική Πολιτοφυλακή (η χωροφυλακή του ΕΑΜ) η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη. Η 36χρονη ηθοποιός εκτελέστηκε με την κατηγορία του οριζόντιου δοσιλογισμού. Δηλαδή ότι πήγαινε με Γερμανούς αξιωματικούς και με τον δοσίλογο πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη. Το μόνο που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ο γεροντοέρωτας του Ράλλη. Αλλά η κατηγορία αφορούσε μόνο και μόνο την προσωπική της ζωή. Είναι δεδομένο ότι άσχετα αν είχε σχέσεις ή όχι και μόνο ότι κουνούσε την ουρά της προς τις ντόπιες και ξένες αρχές κατοχής της είχε εξασφαλίσει τα προς το ζην την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες της πέθαιναν από πείνα. Κατά πόσο αυτό συνιστά εγκληματική ενέργεια, άσχετα αν είναι αξιοκατάκριτο ή αξιόμεμπτο, είναι θέμα της ηθικής του καθενός. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα ήθη της εποχής, αλλά και παλιότερων εποχών δεν ήταν καθόλου αυστηρότερα από τα σημερινά, όπως προσπαθούν να το πλασάρουν διάφοροι σύγχρονοι. Να μην λησμονιέται ότι τα πρώτα Δημόσια ιατρεία που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το 1843 ήταν για το Σπυρόκωλο (σύφιλη). Ότι το ∼20% των διαφημίσεων στις εφημερίδες μέχρι και τον μεσοπόλεμο (όσο δεν είχαν εφευρεθεί τα κατάλληλα φάρμακα)  αφορούσαν γιατρούς, κλινικές και φάρμακα για αντιμετώπιση των αφροδισίων νοσημάτων. Σε έναν χώρο λοιπόν που ήταν και είναι κανόνας η επαγγελματική προώθηση μέσα από τις “σωστές” επιλογές ερωτικών ή σεξουαλικών συντρόφων με βοηθό το εξ ίσου “σωστό” κοινωνικό πλασάρισμα, το έγκλημα της Παπαδάκη ήταν ότι ήταν πρωτοκλασάτη ηθοποιός που εκμεταλλεύτηκε όλα της τα προσόντα για να αναδειχθεί. Όπως είχε κάνει αργότερα η Εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι διαφορές ήταν το timing και οι σωστοί ρουφιάνοι για τα τότε ώτα αυτών που την έκριναν. Ρουφιάνοι δεν ήταν άλλοι από του συναδέλφους της για τα ευήκοα αυτιά των χαχόλων του ΕΑΜ (Παντού υπάρχουν. Δεν είναι προνόμιο κάποιας παράταξης). Η ομάδα της Πολιτοφυλακής που εκτέλεσε την Παπαδάκη πέρασε λαϊκό δικαστήριο και εκτελέσθηκαν όλοι δημόσια. Οι ρουφιάνοι, όπως πάντα, έμειναν στο απυρόβλητο.


1944: Ο Χο Τσι Μινχ ιδρύει τον Λαϊκό Στρατό του Βιετνάμ προκειμένου να πολεμήσει τους Ιάπωνες κατακτητές. Το Βιετνάμ είχε παραχωρηθεί στον Άξονα από την κυβέρνηση του Βισύ. Διοικητής του ορίζεται ο στρατηγός Γκιάπ, ο οποίος: Οδήγησε το στρατό του νικηφόρα εναντίον των επίδοξων κατακτητών Ιαπώνων. Των Γάλλων, στον πρώτο πόλεμο της Ινδοκίνας, που όταν ελευθερώθηκαν θεώρησαν ότι το Βιετνάμ συνεχίζει να είναι αποικία τους. Των Αμερικανών στην πασίγνωστη εμπλοκή τους και των Κινέζων όταν θέλησαν να το παίξουν προστάτες της Καμπότζης. Τους Γάλλους τους εκδίωξε μετά από αλλεπάλληλες νίκες. Τους Αμερικανούς τους ανάγκασε σε συνθηκολόγηση το 1973, οδηγώντας τους σε ένα ατελέσφορο πόλεμο, διαρκή οικονομική και ανθρώπινη αιμορραγία, αλλά και με εσωτερικές λαϊκές και πολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ. Τους Κινέζους τους έκανε τουρίστες με τεθωρακισμένα, αφού όταν εισέβαλαν στο Βιετνάμ δεν τους πολέμησε αμέσως, αλλά έστειλε τους Βιετκόγκ του να καταστρέψουν όλες τις παραμεθόριες αποθήκες πυρομαχικών της Κίνας, που τις ήξεραν άριστα, αφού από αυτές ανεφοδιαζόταν μέχρι το τέλος του πολέμου με την Αμερική. Μετά το 1976 ήταν υπουργός άμυνας και είχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις μέχρι το 1991. Το 2010 άσκησε οξύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης της χώρας, για την απόφαση της να ανοίξει ορυχεία Βωξίτη, θεωρώντας ότι η οικολογική καταστροφή θα ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το οικονομικό όφελος. Πέθανε σε ηλικία 102 ετών (γεννήθηκε 25.08.1911) την 4η Οκτωβρίου 2013.


1963: Πυρκαγιά ξεσπάει στο κρουαζιερόπλοιο Λακωνία 180 ναυτικά μίλια βόρεια της Μαδέιρα. Από τους 1022 επιβάτες και πλήρωμα χάθηκαν οι 128. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Σαουθάμπτον για 11ήμερη Χριστουγεννιάτικη κρουαζιέρα. Είχε υποστεί επιθεώρηση και σωσίβιες δοκιμές την προηγουμένη της αναχώρησής του με επιτυχία, σύμφωνα με τους Άγγλους επιθεωρητές. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στο κομμωτήριο την 4η μέρα αργά το απόγευμα. Έγινε εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης από παραπλέοντα πλοία, ναυαγοσωστικά και αεροπλάνα. Τον πλοίαρχο Μαθιό Ζαρμπή τον παρέλαβε άκατος την επόμενη ημέρα από το πλοίο που προσπαθούσε μόνος του πια να το σώσει. Το Λακωνία βυθίστηκε την 29η Δεκεμβρίου ενώ ρυμουλκείτο. Οκτώ μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος πέρασαν από δίκη για σωρεία παραβάσεων αμέλειας. Όπως είχε αποδειχθεί από διετή έρευνα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι Άγγλοι δεν είχαν κάνει ποτέ την επιθεώρηση που είχαν υπογράψει. Είχε ναυπηγηθεί το 1930 και ήταν ιδιοκτησίας Αφών Γουλανδρή.


1966: Μετά από συμφωνία των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων, του Γ. Παπανδρέου της Ε.Κ. και του Π. Κανελόπουλου της ΕΡΕ, αίρεται η εμπιστοσύνη στη 3η κυβέρνηση αποστασίας του Σ. Στεφανόπουλου και ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση κοινής αποδοχής του τραπεζικού Ι. Παρασκευόπουλου, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Παρά τις διαβεβαιώσεις του νέου πρωθυπουργού ότι παρά τις αντιξοότητες θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, όταν έγινε φανερό ότι θα κέρδιζε πάλι η Ε.Κ., την «παραίτησαν» και διόρισαν υπηρεσιακή κυβέρνηση από το δεύτερο κόμμα (η ΕΡΕ είχε 99 έδρες ενώ η Ε.Κ. παρά τις 45 αποστασίες είχε ακόμη 126 έδρες), που ήταν αντισυνταγματικό. Ο δρόμος για την κατάλυση της δημοκρατίας είχε ανοίξει διάπλατα επίσημα.


1989: Πεθαίνει, στο Παρίσι σε ηλικία 83 ετών, ο Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Σάμιουελ Μπέκετ. Τα έργα του αναδεικνύουν την κωμικοτραγική υπόσταση του ανθρώπου με τραγελαφικές καταστάσεις και μαύρο χιούμορ, που με τον χρόνο γινόταν όλο και πιο μινιμαλιστικά. Βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1969.
Υπάρχουν site με τα χειρόγραφά του. Η μικρού μήκους ταινία του το «film«. Το θεατρικό «Λίκνισμα«. Το γνωστότερο έργο του «Περιμένοντας τον Γκοντό«.

Είσαι στη Γη. Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό.


←21 Δεκεμβρίου

23 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.