Σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου

1875: Η κυβέρνηση του Αλ.Κουμουνδούρου, παραπέμπει την προηγούμενη κυβέρνηση (του Δ. Βούλγαρη), για παραβίαση του άρθρου 80 του Συντάγματος, στην ειδική επιτροπή με τις κατηγορίες της λαθροχειρίας, δωροληψίας, πλαστογραφίας, αντιποίησης αρχής και νόθευσης εκλογών. Επειδή για το συγκεκριμμένο αδίκημα δεν προβλεπόταν ποινή απηλάγησαν όλοι. Επίσης η ειδική επιτροπή παραπέμπει δυο υπουργούς της κυβέρνησης Βούλγαρη, για παθητική δωροδοκία, και τέσσερις μητροπολίτες, σε δίκη που έμεινε στην ιστορία σαν τα «σιμωνιακά». Σιμωνία σημαίνει χρηματισμός ανωτέρων (εκκλησιαστικά ή πολιτικά) για απόκτηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Οι υπουργοί ήταν οι: Ιωάννης Βαλασόπουλος υπουργός εκκλησιαστικών και Βασίλειος Νικολόπουλος υπουργός δικαιοσύνης και γαμπρός του Δ. Βούλγαρη. Οι κατηγορούμενοι, αφού αντάλλαξαν αρκετές ύβρεις και γροθιές μεταξύ τους, καταδικάστηκαν οι μεν πολιτικοί σε φυλακίσεις οι δε κληρικοί σε πρόστιμα διπλάσιας αξίας από αυτά που είχαν δώσει σαν δωροδοκία. Η Ιερά Σύνοδος στην οποία διαβιβάστηκαν τα πρακτικά, αποφάσισε ότι δεν προέκυπταν στοιχεία σιμωνισμού  και αρνήθηκε να τους καταδικάσει. Το μέλος της Ιεράς Συνόδου καθηγητής θεολογίας Νικόλαος Δαμαλάς αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση που έτσι ήταν άκυρη. Για να λυθεί το θέμα έγινε «σύσταση» στους μητροπολίτες να παραιτηθούν από τις θέσεις τους. Απόρροια των γεγονότων είναι να ψηφισθεί από την Βουλή, μετά από ένα χρόνο κα να δημοσιευθεί την 23η Φεβρουαρίου 1877, ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών.


1894: Υπόθεση Ντρέιφους. Ξεκινάει μια στημένη εξ ολοκλήρου δίκη για κατασκοπεία σε βάρος του αξιωματικού Ντρέιφους. Οι σκοπιμότητες που δημιούργησαν την υπόθεση την κρατάνε ανοικτή μέχρι το 1906 και φτάνουν στο τέλος να συγκαλύψουν του πραγματικούς κατάσκοπους που συνέχιζαν τη δράση τους. Κυβερνήσεις πέφτουν, άνθρωποι εξορίζονται η Γαλλία διχάζεται, ξεσπούν ταραχές. Ο αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους ταλαιπωρήθηκε για 12 χρόνια, μέχρι την αποκατάστασή του. Κερδισμένοι βγήκαν οι πολιτικοί που τον στήριξαν. Χαμένοι δεν υπήρξαν, εκτός από το προσωρινό πολιτικό κόστος.


1918: Χάνεται σε αεροπορικό ατύχημα ο Αριστείδης Μωραϊτίνης. Ήταν μόνο 27 χρονών. Ήταν αυτός που μαζί με τον Μιχαήλ Μουτούση υλοποίησε το 1913 την πρώτη πτήση ναυτικής συνεργασίας στον κόσμο. Ήταν ο Έλληνας άσσος των αιθέρων που με τις καταρρίψεις 9 Γερμανικών αεροσκαφών είχε γίνει διάσημος σε όλο το κόσμο. Αεροπλάνο και πλήρωμα χάθηκαν στην κυριολεξία κατά την διάρκεια πτήσης από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα, μέσα σε σφοδρή κακοκαιρία. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος τους.


1940: Η Χειμάρα πέφτει στα χέρια των Ελλήνων. Μαζί και οι υπερασπιστές της με όλο τον οπλισμό και τις προμήθειες. Ανάμεσά τους και το επίλεκτο 153ο Τάγμα Μελανοχιτώνων με τους 29 αξιωματικούς του και τους 667 οπλίτες του, που είχε έρθει από Ιταλία με σκοπό την υπεράσπιση της.1940: Την ίδια ημέρα το υποβρύχιο Παπανικολής υπό τον Μίλτο Ιατρίδη τορπιλίζει και βυθίζει το «Antoinetta», πλοίο εφοδιασμού των Ιταλών στην Αυλώνα. Αναδύεται περισώζει όλο το πλήρωμα του «Antoinetta» και τους οδηγεί στην αιχμαλωσία. Είναι το πρώτο από τα τρια κτυπήματα σε μια βδομάδα, του ηρωικού πληρώματος και κυβερνήτη του υποβρυχίου που έγινε θρύλος. Το δεύτερο ήταν την 24η Δεκεμβρίου και το τρίτο την 29η.


1944: Ο Χο Τσι Μινχ ιδρύει τον Λαϊκό Στρατό του Βιετνάμ προκειμένου να πολεμήσει τους Ιάπωνες κατακτητές. Το Βιετνάμ είχε παραχωρηθεί στον Άξονα από την κυβέρνηση του Βισύ. Διοικητής του ορίζεται ο στρατηγός Γκιάπ, ο οποίος: Οδήγησε το στρατό του νικηφόρα εναντίον των επίδοξων κατακτητών Ιαπώνων. Των Γάλλων, στον πρώτο πόλεμο της Ινδοκίνας, που όταν ελευθερώθηκαν θεώρησαν ότι το Βιετνάμ συνεχίζει να είναι αποικία τους. Των Αμερικανών στην πασίγνωστη εμπλοκή τους και των Κινέζων όταν θέλησαν να το παίξουν προστάτες της Καμπότζης. Τους Γάλλους τους εκδίωξε μετά από αλεπάλληλες νίκες. Τους Αμερικανούς τους ανάγκασε σε συνθηκολόγηση το 1973, οδηγόντας τους σε ένα ατελέσφορο πόλεμο, διαρκή οικονομική και ανθρώπινη αιμοραγία, αλλά και με εσωτερικές λαϊκές και πολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ. Τους Κινέζους τους έκανε τουρίστες με τεθωρακισμένα, αφού όταν εισέβαλαν στο Βιετνάμ δεν τους πολέμισε αμέσως, αλλά έστειλε τους Βιετκόγκ του να καταστρέψουν όλες τις παραμεθόριες αποθήκες πυρομαχικών της Κίνας, που τις ήξεραν άριστα, αφού από αυτές ανεφοδιαζόταν μέχρι το τέλος του πολέμου με την Αμερική. Μετά το 1976 ήταν υπουργός άμυνας και είχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις μέχρι το 1991. Το 2010 άσκησε οξύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης της χώρας, για την απόφαση της να ανοίξει ορυχεία Βωξίτη, θεωρώντας ότι η οικολογική καταστροφή θα ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το οικονομικό όφελος. Πέθανε σε ηλικία 102 ετών (γεννήθηκε 25.08.1911) την 4η Οκτωβρίου 2013.


1963: Πυρκαγιά ξεσπάει στο κρουαζιερόπλοιο Λακωνία 180 ναυτικά μίλια βόρεια της Μαδέιρα. Από τους 1022 επιβάτες και πλήρωμα χάθηκαν οι 128. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Σαουθάμπτον για 11ήμερη Χριστουγεννιάτικη κρουαζιέρα. Είχε υποστεί επιθεώρηση και σωσίβιες δοκιμές την προηγουμένη της αναχώρησής του με επιτυχία, σύμφωνα με τους Άγγλους επιθεωρητές. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στο κομμωτήριο την 4η μέρα αργά το απόγευμα. Έγινε εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης από παραπλέοντα πλοία, ναυαγοσωστικά και αεροπλάνα. Τον πλοίαρχο Μαθιό Ζαρμπή τον παρέλαβε άκατος την επόμενη ημέρα από το πλοίο που προσπαθούσε μόνος του πια να το σώσει. Το Λακωνία βυθίστηκε την 29η Δεκεμβρίου ενώ ρυμουλκείτο. Οκτώ μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος πέρασαν από δίκη για σωρεία παραβάσεων αμέλειας. Όπως είχε αποδειχθεί από διετή έρευνα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι Άγγλοι δεν είχαν κάνει ποτέ την επιθεώρηση που είχαν υπογράψει. Είχε ναυπηγηθεί το 1930 και ήταν ιδιοκτησίας Αφών Γουλανδρή.


1966: Μετά από συμφωνία των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων, του Γ. Παπανδρέου της Ε.Κ. και του Π. Κανελόπουλου της ΕΡΕ, αίρεται η εμπιστοσύνη στη 3η κυβέρνηση αποστασίας του Σ. Στεφανόπουλου και ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση κοινής αποδοχής του τραπεζικού Ι. Παρασκευόπουλου, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Παρά τις διαβεβαιώσεις του νέου πρωθυπουργού ότι παρά τις αντιξοότητες θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, όταν έγινε φανερό ότι θα κέρδιζε πάλι η Ε.Κ., την «παραίτησαν» και διόρισαν υπηρεσιακή κυβέρνηση από το δεύτερο κόμμα (η ΕΡΕ είχε 99 έδρες ενώ η Ε.Κ. παρά τις 45 αποστασίες είχε ακόμη 126 έδρες), που ήταν αντισυνταγματικό. Ο δρόμος για την κατάλυση της δημοκρατίας είχε ανοίξει διάπλατα επίσημα.


1989: Πεθαίνει, στο Παρίσι σε ηλικία 83 ετών, ο Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Σάμιουελ Μπέκετ. Τα έργα του αναδυκνείουν την κομικοτραγική υπόσταση του ανθρώπου με τραγελαφικές καταστάσεις και μαύρο χιούμορ, που με τον χρόνο γινόταν όλο και πιο μινιμαλιστικά. Βραβεύτηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1969.
Υπάρχουν site με τα χειρόγραφά του. Η μικρού μήκους ταινία του το «film«. Το θεατρικό «Λίκνισμα«. Το γνωστότερο έργο του «Περιμένοντας τον Γκοντό«.

Είσαι στη Γη. Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό.


←21 Δεκεμβρίου

23 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.