Σαν σήμερα 23 Δεκεμβρίου

962: Ο στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς καταλαμβάνει μετά από σκληρή μάχη την Βέροια της Συρίας. Είναι η σημερινή Aleppo ή Χαλέπιον, ή Χαλέπι που έχει συνεχόμενη ιστορία 7000 ετών. Βέροια είχε ονομαστεί από τον Σέλευκο τον Α’ λόγω εποίκισης της από κατοίκους της Βέροιας Ημαθίας, όνομα που διατήρησε και καθ’ όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Ιστορίας. Το 1138 συνέβηκε μια από τις 10 μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του πλανήτη όπως έχει χαρακτηριστεί. Σεισμός σκότωσε 230.000 κατοίκους της καταστρέφοντας σημαντικά μνημεία της πόλης και μέρος των τειχών. Η πόλη ξανακατοικήθηκε και ανοικοδομήθηκε με εκτεταμένη χρήση υλικών από τα ερείπια.


1920: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης. Έτσι ονόμασαν την βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 01/11/1920. Αρχίζει τις εργασίες της με παρότρυνση του πρωθυπουργού (σελ. 28) να παραβεί το άρθρο 108 του ισχύοντος Συντάγματος, που απαγορεύει την τροποποίηση θεμελιωδών Άρθρων πριν την παρέλευση δεκαετίας από την σύνταξή του (1911). Ο Δ. Ράλλης δικαιολογεί αυτή την παρότρυνση/διαταγή προς τους βουλευτές του κόμματός του επικαλούμενος Συνταγματικές παραβιάσεις της προηγούμενης βουλής και κυβέρνησης. Η Εθνοσυνέλευση, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις εργασίες Σύνταξης νέου Συντάγματος. Διαλύθηκε το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή.


1924: Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Τράπεζας Αθηνών και της ULEN & Co., για την διαχείριση της υδροδότησης του λεκανοπεδίου της Αττικής. Θα αναλάβει την υδροδότηση της πρωτεύουσας έναντι αδράς αμοιβής. Η σύμβαση θα ακυρώνονταν μετά από καταγγελία από μέρους της ULEN αν δεν επικυρώνονταν από την εθνοσυνέλευση για να γίνει νόμος του κράτους μέχρι της 5 Απριλίου 1925. Επικυρώθηκε στις 23 Απριλίου 1925. Η ULEN παρέμεινε στην Ελλάδα μέχρι και το 1974, που αντικαταστάθηκε από την ΕΕΥ (Ελληνική Εταιρεία Υδάτων, προκάτοχο της ΕΥΔΑΠ). Η υδροδότηση της Αθήνας πριν την ULEN ήταν σε άθλια κατάσταση, έχοντας προκαλέσει αρκετές επιδημίες τύφου, με κύρια δεξαμενή το Αδριάνειο Υδραγωγείο που είχε επισκευαστεί πρόχειρα για να «καλύπτει» τις ανάγκες της πρωτεύουσας. Το φράγμα του Μαραθώνα και το διυλιστήριο του Γαλατσίου που κατασκεύασε η ULEN άρχισε να υδροδοτεί την Αθήνα από το 1931. Έγινε ανεπαρκής για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής λόγω της πληθυσμιακής έκρηξης που σημειώθηκε από την εσωτερική μετανάστευση μετά το 1960. Από το 1981 χρησιμοποιείται η τεχνητή λίμνη του Μόρνου, ενώ παράλληλα συνεχίζει η λειτουργία των μονάδων της ΟΥΛΕΝ.


1947: Στα εργαστήρια της εταιρίας «Bell Telephone» οι John Bardeen, Walter Brattain, William Shockley) κατασκευάζουν το πρώτο transistor. Για την εφεύρεση τους που έφερε την επανάσταση στο χώρο των ηλεκτρονικών τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ. Μέχρι τότε τα ηλεκτρονικά είχαν μείνει σε βελτιώσεις της τριόδου λυχνίας που είχε εφευρεθεί το 1908, η οποία είχε σηματοδοτήσει την έναρξη της εποχής τους. Ταυτόχρονα θα βάλει σοβαρά τα θεμέλια για την ανάπτυξη και εξάπλωση της πληροφορικής.


1953: Δικάζεται, καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται αυθημερόν ο Λαβρέντι Μπέρια. Ήταν ο επί Στάλιν διοικητής της Σοβιετικής Υπηρεσίας Πληροφοριών NKVD. Ήταν ο αρχιτέκτονας των στρατόπεδων εργασίας Γκουλάγκ. Είχε καταστήσει την NKVD την πιο αξιόπιστη υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο. Ο Στάλιν, κατά την διάρκεια της Διάσκεψης της Γιάλτας τον είχε συστήσει στους Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ με την φράση: «Είναι ο δικός μας Χίμλερ«. Οι διάδοχοι του Στάλιν τον θεώρησαν επικίνδυνο αντίπαλο. Τον παρέπεμψαν σε δίκη με τις κατηγορίες της προδοσίας, της τρομοκρατίας και αντιεπαναστατικής δράσης. Δεν του επέτρεψαν να έχει συνήγορο, ούτε του έδωσαν το δικαίωμα της απολογίας. Η δίκη που άρχισε εκείνη την ημέρα ολοκληρώθηκε με μια σφαίρα στο μέτωπο του Μπέρια από τον στρατηγό Μπατίτσκι.


1954: Γίνεται η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού. Ήταν η πρώτη μεταμόσχευση ζωτικού οργάνου στο κόσμο. Την εγχείρηση πραγματοποίησαν οι J. Hartwell Harrison και Joseph Murray με το ιατρικό τους team, στο Brigham Hospital της Βοστώνης. Δότης (Ronald Herrick) και λήπτης (Richard Herrick) ήταν ομοζυγώτες δίδυμοι. Μια άλλη πρωτιά ήταν ότι πρώτη φορά χειρουργούνταν άνθρωπος που δεν έπασχε από κάτι (ο δότης). Ο J. Murray μοιράστηκε για την εγχείρηση βραβείο Nobel Ιατρικής το 1990 με τον E. Donnall Thomas που είχε πετύχει μεταμόσχευση μυελού των οστών για την θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου του αίματος (πχ λευχαιμία). Ο H. Harrison είχε πεθάνει πριν την απονομή. Γιατί αυτή η καθυστέρηση τόσων ετών στην απονομή; Παρά την διεθνή καταξίωση των δυο επιστημόνων για το σύνολο της προσφοράς τους στην ιατρική, η επιτροπή βραβείων Nobel, έτσι αποφάσισε.


1960: 100 Μέλη της ΕΚΟΦ εισβάλουν στα γραφεία της εφημερίδας Μακεδονία, τραμπουκίζουν υπαλλήλους της, σπάνε μερικά τζάμια και φεύγουν σαν κύριοι, υπό την επίβλεψη αστυνομικών. Όπως περιγράφει η ίδια εφημερίδα την επίθεση, που την καταγγέλλει σαν προσχεδιασμένη, οι ΕΚΟΦίτες πήγαν στην εφημερίδα μετά την δεξίωση που  είχε δοθεί προς τιμήν τους στο κυβερνείο. Η ΕΚΟΦ (Εθνική Κοινωνική Οργάνωση Φοιτητών), ήταν παρακοματική φοιτητική οργάνωση της ΕΡΕ. Στην Θεσσαλονίκη βρισκόταν εκείνες τις μέρες για το τρίτο Πανελλήνιο συνέδριό της. Τα δυο προηγούμενα είχαν γίνει στην Αθήνα. Οι τραμπουκισμοί εκ μέρους της προς κάθε κατεύθυνση καθημερινοί. Τα έντυπά της τυπωνόταν στο στρατιωτικό τυπογραφείο, μέχρι την καταγγελία για το θέμα στην βουλή (1961) και τα έξοδά της Οργάνωσης καλυπτόταν από την ΚΥΠ. Στις καταγγελίες της εφημερίδας ότι συμμετείχαν αστυνομικοί με πολιτικά, ότι η επίσημη αστυνομία άργησε χαρακτηριστικά να πάει, ότι αρνούνταν να συλλάβει ΕΚΟΦίτες που τους υπέδειξε η εφημερίδα ότι συμμετείχαν στις βιαιοπραγίες (μεταξύ τους ήταν και ο γιος του Αστυνομικού Δ/ντή Θεσ/κης). Σε όλη την διάρκεια των τραμπουκισμών, άλλα 200 μέλη της βρισκόταν απ’ έξω φωνάζοντας συνθήματα κατά της εφημερίδας, δεν υπήρξε καμία απάντηση. Οι τραμπουκισμοί εντάθηκαν τα επόμενα χρόνια, τόσο σε έκταση όσο και σε ένταση, πάντα με την κάλυψη του κράτους. Έτσι η φράση του Κ. Καραμανλή «Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο» όταν έμαθε τα της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη, είναι κενή περιεχομένου. Αυτός ήταν που είχε αφήσει ασύδοτους τους παρακρατικούς, οι οποίοι με το μυαλό που είχαν πίστευαν ότι θα μπορούσαν χωρίς καμία συνέπεια να διαπράττουν και δολοφονίες πολιτικών.


1975: Η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση 17Ν εκτελεί τον σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς (Richard Welch). Εκδίδουν ανακοίνωση, που φροντίζουν να φτάσει στον τύπο, για τους λόγους που το έκαναν. Λίγες μέρες μετά εκδίδουν και δεύτερη ανακοίνωση καταγγέλλοντας τις ψευδολογίες του τύπου γύρω από την υπόθεση. Επίσης τονίζουν εμφαντικά την ευαισθησία τους και τα ρίσκα που πήραν ώστε να μην χτυπηθούν άλλα άτομα που δεν είχαν σχέση με την υπόθεση όπως ο οδηγός και η σύζυγός του. Στα επόμενα χτυπήματά τους θα χαθεί αυτή η ευαισθησία και θα χτυπήσουν από οδηγούς (δολοφονία Παντελή Πέτρου) μέχρι και περαστικούς (δολοφονία Θάνου Αξαρλιάν).


2013: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Ρώσος σχεδιαστής ελαφρών όπλων Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά στην “δημοτικότητα” του AK-47. Οπτικά είναι εξ ίσου αναγνωρίσιμο με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι κοιμάται ήσυχος γιατί δεν φταίει το όπλο του για τα θύματά του, αλλά οι πολιτικοί. Μάλλον είχε αρκετή δόση αλήθειας η δήλωση του μικροκαμωμένου εφευρέτη. Και να μην υπήρχε κανενός είδους όπλο οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν ακόμη και τα χέρια τους (όπως έκαναν και κάνουν) για να επιβάλουν την άποψή τους. Το όνειρό του σαν παιδί ήταν να γίνει ποιητής.


←22 Δεκεμβρίου

24 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.