Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου

563: Εγκαινιάζεται ξανά, από τον Πατριάρχη Ευτύχιο και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, η εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.  Ο Ναός είχε καταστραφεί σταδιακά από τους σεισμούς που είχαν κτυπήσει το 553, 557 και 558 την Πόλη. Η Αγιά Σοφιά, όπως τη λέει ο λαός, με αυτή την τελευταία ανοικοδόμηση παίρνει την τελική σημερινή της όψη. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Ιουστινιανός εγκαινίαζε την Αγία Σοφία. Η προηγούμενη ήταν την 27.12.537 που την είχε ανοικοδομήσει πάλι λόγω της καταστροφής της από την Στάση του Νίκα. Ο ποιητής και μέλος του αυτοκρατορικού συμβουλίου Παύλος ο Σιλεντιάριος (το αυτοκρατορικό Συμβούλιο λεγόταν Σιλεντιάριο ή Σιγή), έγραψε ένα μακροσκελές επικό ποίημα για την τελευταία αυτή ανοικοδόμηση του ναού με την ονομασία “Έκφρασις”.


1524: Πεθαίνει ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα (Γεννήθηκε την δεκαετία του 1460). Ο πρώτος που έφτασε στην Ινδία μέσω θάλασσας, εγκαινιάζοντας τον «δρόμο των μπαχαρικών». Κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής έφτασε, από την Λισαβόνα, στο Καλικούτ της Ινδίας (σημερινό Κοζικόντε) την 20η Μαΐου 1498. Ο «δρόμος» του Βάσκο ντα Γκάμα, έκανε την Πορτογαλία διεθνές εμπορικό κέντρο, φέρνοντας πλούτο και δίνοντας ισχύ σε μια χώρα που μέχρι τότε, ασχολούνταν για τοπική κατανάλωση με το εμπόριο στα παράλια της δυτικής Αφρικής.


1777: Ο James Cook ανακαλύπτει το Νησί των Χριστουγέννων. Είναι στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού με κοντινότερο σημείο τη Χαβάη, από την οποία απέχει 1360 ναυτικά μίλια Νότια. Μια ονειρεμένα μαγευτική ατόλη που χρησιμοποιήθηκε για πυρηνικές δοκιμές από την Αγγλία και τις ΗΠΑ στις δεκαετίες του 1940-60.
1η δοκιμή στο νησία το 1946 από ΗΠΑ. Ατομική βόμβα. Εκτοξεύθηκε με πύραυλο Polaris από πυρηνικό υποβρύχιο.
Δοκιμή βόμβας υδρογόνου το 1957 από την Μ. Βρετανία.
Δοκιμή πυραύλου Polaris με πυρηνική κεφαλή που εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο το 1962.


1865: Ιδρύεται η πρώτη Κου Κλουξ Κλαν στο Pulaski του Tennessee. Επεκτάθηκε σε όλη την Αμερική και έφτασε να γίνει η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση που γνώρισε η ανθρωπότητα, τόσο σε αριθμό μελών (πιθανολογούνται σύμφωνα με αμερικάνικες εκτιμήσεις σε 6.000.000), όσο και σε θύματα (πάντοτε μαύροι), χωρίς να γίνει ποτέ καμία προσπάθεια υπολογισμού τους ούτε κατά προσέγγιση.


1914: Η Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία. Τα αντίπαλα στρατεύματα των συμμάχων και του άξονα, περίπου 100.000 στην περιοχή της Υπρ του Βελγίου, χωρίς άνωθεν συμφωνία ή εντολή, κάνουν κατάπαυση του πυρός για να συνεορτάσουν τα Χριστούγεννα. Ανταλλάσσουν μικρά δώρα, καπνό, ποτά, νοστιμιές και φωτογραφίζονται μαζί.


1928: Ιδρύεται η ανώτατη Δικαστική Αρχή της Ελλάδας.  Το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα αρχίσει να λειτουργεί το Μάιο του 1929. Οι Δημόσιοι λειτουργοί που το υπηρετούν είναι η ανώτατη βαθμίδα της κρατικής ιεραρχίας, ενώ για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά και ορίζεται επακριβώς το ασυμβίβαστο με κάθε άλλη θέση, εργασία, ή αρμοδιότητα. Η ύπαρξη και λειτουργία του προβλεπόταν σε όλα τα Συντάγματα από το 1864 και μετά, αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν ούτε υλοποιήθηκαν επί βασιλείας.


1940: Το υποβρύχιο «Παπανικολής», μετά την επιτυχία του στις 22/12, επιτίθεται σε Ιταλική νηοπομπή από 10 μεταγωγικά και 6 αντιτορπιλικά έξω από την Αυλώνα και βυθίζει το οπλιταγωγό «Firenze». Μέσα σε πέντε μέρες θα πραγματοποιήσει το τρίτο κτύπημα σε νηοπομπή. Μ΄αυτή την τριλογία θα γίνει το ενδοξότερο υποβρύχιο της Ελλάδας.


1951: Η Λιβύη ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Ηνωμένο Βασίλειο της Λιβύης, πολίτευμα την κληρονομική βασιλεία και πρώτο βασιλιά του τον Ιντρίς. Μέχρι τότε ήταν υπό την κατοχή των συμμαχικών στρατευμάτων που την είχαν καταλάβει κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Προπολεμικά ήταν Ιταλική αποικία. Το 1969 ο Ιντρίς ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα και την ηγεσία ανέλαβε ο χαμηλόβαθμος στρατιωτικός Μουαμάρ Καντάφι που με την σειρά του ανατράπηκε και δολοφονήθηκε το 2011. Το διάδοχο πολίτευμα που υπάρχει σήμερα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στο υπέδαφος της Λιβύης υπάρχει το 10% των καταγεγραμμένων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.


1979: Αρχίζει η εισβολή των Σοβιετικών στρατευμάτων στο Βόρειο Αφγανιστάν. Την επόμενη ημέρα αεραγήματα αρχίζουν να προσγειώνονται στην Καμπούλ. Η επέμβαση έγινε μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας Hafizullah Amin. Η αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και πρακτόρων της KGB, είχε αρχίσει από το 1970. Μετά το 1978 που άρχισαν να οργανώνονται οι Μουτζαχεντίν, ο Αμίν για στήριξη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματός του, ζήτησε καθαρή στρατιωτική  επέμβαση. Οι Σοβιετικοί στις 27 Δεκεμβρίου εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο και τον δολοφόνησαν για να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους στη χώρα. Το Βιετνάμ της Σοβιετικής Ένωσης τελείωσε με αποχώρησή τους που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1989. Οι Νατοϊκοί τότε είχαν ονομάσει το Αφγανιστάν αρκουδοπαγίδα, στις οποίας την κατασκευή είχαν πάρει μέρος. Αποδεικνύεται όμως ότι είναι εξ ίσου αποτελεσματική για γαϊδούρια (δημοκρατικοί), ελέφαντες (ρεπουμπλικάνοι), τόρηδες, μια ατέλειωτη σειρά σταυροφόρων, που περιλαμβάνει ακόμη και ψωροκώσταινες να έχουν πέσει μέσα, προσπαθώντας να «σώσουν» την χώρα και τον κόσμο.


1980: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο τελευταίος Πρόεδρος του Γ’ Ράιχ και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του, Ναύαρχος Καρλ Νταίνιτζ. Τον είχε ορίσει διάδοχό του ο Χίτλερ στην πολιτική διαθήκη του. Δεν είχε ορίσει αντικαταστάτη του κανέναν από τους «φυσιολογικούς» διαδόχους του Χέρμαν Γκαίρινγκ και Χάινριχ Χίμλερ γιατί θεώρησε ότι τον είχαν προδώσει. Ο Νταίνιτζ είχε διατάξει την παράδοση των Γερμανικών στρατευμάτων στις συμμαχικές δυνάμεις την 8η Μαΐου 1945. Στην δίκη της Νυρεμβέργης καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση. Ποινή πολύ αυστηρή αν συγκριθεί με τις άλλες καταδίκες, ή με αυτούς που δεν δικάστηκαν καθόλου. Αποφυλακίστηκε το 1956 και από τότε έζησε σ’ ένα μικρό χωριό τη Βόρειας Γερμανίας, μέχρι το θάνατό του. Σε όλο αυτό το διάστημα ασχολήθηκε μόνο με την συγγραφή δυο βιβλίων.


1984: Σε ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Άνω Πετράλωνα σκοτώνεται ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης. Η υπόθεση έμεινε ανεξιχνίαστη μέχρι το ατύχημα του Σάββα Ξηρού το 2002, που βρέθηκε επάνω του το υπηρεσιακό περίστροφο του αστυφύλακα. Ήταν ο μίτος της Αριάδνης που οδήγησε σε κάποια στελέχη της 17Ν. Το ποιος ήταν ο πραγματικός δολοφόνος δεν θα γίνει ποτέ γνωστό, γιατί τόσο οι συλλήψεις και παραπομπές όσο και η δίκη με το κατηγορητήριο, τις ομολογίες και τις καταδίκες ήταν προϊόντα συμφωνιών.


2008: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός Χάρολντ Πίντερ. Με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, 50 καλλιτεχνικά βραβεία, και με την Γαλλική Λεγεώνα της Τιμής. Γνωστά έργα του:

Betrayal.

The Servant.

Πάρτυ Γενεθλίων.

Sleuth.


←23 Δεκεμβρίου

25 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.