Σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου

376: Πιθανολογείται ότι καθιερώθηκε ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου, στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά την ομιλία, για το θέμα, του Μ. Βασιλείου στη Καισάρεια της Καππαδοκίας.


800: Ο Καρλομάγνος (Charlemagne, Carolus Magnus ή Karolus Magnus που σημαίνει Κάρολος ο Μέγας), στέφεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ένωσε όλο τον σημερινό οικονομικό πυρήνα της Δυτικής Ευρώπης και καθόρισε τις εξελίξεις του Μεσαίωνα με την αμφίδρομη σχέση που δημιούργησε ανάμεσα σε εκκλησία και πολιτεία.


820: Ο 45χρονος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Ε΄ κατακρεουργείται στη βάση της Αγίας Τράπεζας της εκκλησίας του Παλατιού, από συνωμότες ντυμένους μοναχούς, την ώρα που παρακολουθούσε τον Όρθρο των Χριστουγέννων. Αμέσως μετά οι συνωμότες ελευθερώνουν τον καταδικασμένο σε θάνατο Μιχαήλ Β΄ τον Τραυλό, ή Ψελλό και τον ανακηρύσσουν αυτοκράτορα ενώ είχε ακόμη τις αλυσίδες στα πόδια. Δεν βρήκαν το κλειδί και τέτοια ώρα τέτοια μέρα δεν έβρισκαν σιδηρουργό. Ο Λέων είχε διαδεχθεί τον Μιχαήλ Α’ Ραγκαβέ. Είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία τους Βουλγάρους αρχικά αμυνόμενος και μετά το θάνατο του αρχηγού τους Κρούμου σε αποφασιστική μάχη στην Μεσημβρία (η αρχαία Μεναβρία σημερινό Νεσέμπαρ Βουλγαρίας). Επίσης εκμεταλλευόμενος στο σωστό χρόνο τις αδυναμίες των Αράβων ξανάκανε Βυζαντινά αρκετά εδάφη του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η δολοφονία του ήταν αποτέλεσμα έριδων μεταξύ εικονομάχων (εικονοκλαστών μετά την επικράτηση των εικονόδουλων) και εικονολατρών (οι πρώην εικονόδουλοι).


1261: Ο σφετεριστής του θρόνου Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, τυφλώνει την ημέρα των ενδέκατων γενεθλίων του τον ανήλικο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Δ’ Λάσκαρη. Τον Ιωάννη είχε χρήσει διάδοχό του ο πατέρας του Θεόδωρος Β’ Δούκας Λάσκαρις. Είχε ορίσει επιτρόπους μέχρι την ενηλικίωσή του των πατριάρχη Αρσένιο και τον Γεώργιο Μουζάλωνα. Ο Μιχαήλ πήρε την θέση του Μουζάλωνα που έβαλε τρίτους να δολοφονήσουν. Αργότερα στέφθηκε συναυτοκράτορας και τέλος τύφλωσε και οδήγησε σε μοναστήρι τον Ιωάννη, καταλύοντας την δυναστεία των Λασκάρεων και ιδρύοντας την τελευταία δυναστεία του Βυζαντίου, των Παλαιολόγων.


1522: Υπογράφεται η παράδοση της πόλης της Ρόδου από τους Ιωαννίτες Ιππότες στους Τούρκους. Ήταν η κατάληξη της πεντάμηνης πολιορκίας 100 έως 200 χιλιάδων Τούρκων (ακριβέστερος προσδιορισμός είναι αδύνατος γιατί κατέφθαναν διαρκώς ενισχύσεις που αναπλήρωναν τις απώλειες), των 500 ιπποτών (την ημέρα της υπογραφής είχαν απομείνει 180), που όμως είχαν την ολόπλευρη υποστήριξη των ντόπιων, από τους οποίους 7000 πολεμούσαν μαζί τους στους προμαχώνες. Οι όροι ήταν αρκετά ευνοϊκοί έως δελεαστικοί τόσο για τους ντόπιους που θα παρέμεναν στο νησί όσο και για τους ιππότες που θα αποχωρούσαν, αλλά και για τους ντόπιους που θα έφευγαν μαζί τους: Αυτοί που θα εγκατέλειπαν το νησί είχαν προθεσμία 12 ημερών να το κάνουν διατηρώντας τον οπλισμό τους και μεταφέροντας την περιουσία τους. Σ’ αυτούς που θα παρέμεναν δίνονταν πενταετής φοροαπαλλαγή. Προστατευόταν το θρήσκευμα και οι Εκκλησίες, ενώ απαγορευόταν το παιδομάζωμα και ο βίαιος εξισλαμισμός. Έτσι έληξε η δύο αιώνων Φραγκοκρατία στην Ρόδο και τα γύρω νησιά που κατείχαν οι Ιππότες. Αναχώρησαν από το νησί την 1η Ιανουαρίου 1523 με προορισμό τον Χάντακα (Ηράκλειο). Μετά από πολλές περιπλανήσεις εγκαταστάθηκαν στην Μάλτα. Άλλαξαν το όνομά τους και από τότε ονομάζονται πλέον Ιππότες της Μάλτας.


1642: Γεννιέται ο Ισαάκ Νεύτων († 31.03.1727, 84 ετών), Βρετανός φυσικός και μαθηματικός. Ο νόμος τις βαρύτητας όπως και οι τρεις νόμοι της κίνησης είναι δικά του «παιδιά». Επίσης στην οπτική βρήκε την ανάλυση του φωτός και στα σύγχρονα μαθηματικά τον διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό. Η φυσική μετά από αυτόν και μέχρι τον Αϊνστάιν ονομάστηκε Νευτώνειος. Τις έννοιες αυτής της νέας (για την εποχή) φυσικής άρχισε να τις εισαγάγει με την μαθηματική απόδειξη των τριών Νόμων του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών που μέχρι τότε δεν είχαν επιστημονική τεκμηρίωση (βασιζόταν στην παρατήρηση). Μέχρι σήμερα αυτή η φυσική διδάσκεται και εφαρμόζεται, πλην των περιπτώσεων που έχει διαφοροποιήσει – προσθέσει ο Αϊνστάιν με τις δύο θεωρίες της σχετικότητας και τους νέους κλάδους της φυσικής που προέκυψαν από αυτές.


1822: Οι Τούρκοι κατά την διάρκεια της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου αποφασισμένοι να το καταλάβουν με κάθε τρόπο, επιτίθενται με όλες τις δυνάμεις τους λίγο πριν χαράξει η μέρα των Χριστουγέννων. Διάλεξαν αυτή τη μέρα πιστεύοντας ότι οι υπερασπιστές του θα την γιόρταζαν στις εκκλησίες. Οι τελευταίοι ειδοποιημένοι έγκαιρα για τα σχέδια των πολιορκητών τους έμειναν στις θέσεις τους. Το σχέδιο πρόδωσε ο Έλληνας γραμματέας του Ομέρ Βρυώνη Γιάννης Γούναρης. Το πλήρωσε με τον στραγγαλισμό της γυναίκας και των παιδιών του που κρατούσε ομήρους ο πασάς για να τον έχει στο χέρι. Το τίμημα όμως για τους Τούρκους ήταν βαρύτατο: 500 επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν ενώ οι απώλειες των υπερασπιστών της Μαρτυρικής Πόλης ήταν δυο Μεσολογγίτες και δυο Γαστουναίοι. Με το ηθικό τους καταρρακωμένο αποφασίζουν την λύση της πολιορκίας και αποχωρούν την 31 Δεκεμβρίου.


1871: Παραιτείται η μόλις δυο μηνών κυβέρνηση του Θρασύβουλου Ζαΐμη. Θα σχηματισθεί κυβέρνηση υπό τον Δ. Βούλγαρη, με την στήριξη του Αλ. Κουμουνδούρου. Ο Ζαΐμης στους δύο αυτούς μήνες έχασε την οριακή πλειοψηφία που είχε, μετά από παρέμβαση του Γεώργιου Α’, λόγω της κριτικής του πρώτου, στο λόγο του στέμματος που είχε εκφωνήσει ο δεύτερος. Την «συντροφική», όπως σκωπτικά είχε ονομαστεί από την αντιπολίτευση, κυβέρνηση Βούλγαρη θα την διαδεχθεί την 8.7.1872 κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Επ. Δεληγιώργη.


1973: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός Ισμέτ Ινονού. Αρχικά ονομαζόταν Ισμέτ Μπέης, αλλά μετά την διπλή, θα μπορούσε να πει κανείς, νίκη του στο χωριό Ινονού του Εσκί Σεχίρ, απέκτησε για επώνυμο τον τόπο της μεγάλης νίκης του. Πρωθυπουργός στα χρόνια της Προεδρίας του Κεμάλ Ατατούρκ, πήρε τη θέση του όταν αυτός πέθανε το 1938. Ήταν ο επικεφαλής της Τουρκικής πλευράς στην Συνθήκη της Λωζάνης. Έχασε στις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 1950 από τον Αντνάν Μεντερές. Έμεινε δέκα χρόνια στην αντιπολίτευση μέχρι που ανέτρεψε τον Αντνάν Μεντερές με πραξικόπημα το 1960 και με “εκλογές” έγινε πρωθυπουργός.  Πριν τις εκλογές είχε φυλακίσει την ηγεσία της ανατραπείσας κυβέρνησης, χωρίς να καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. Το 1961 μάλιστα ο Μεντερές και δυο στενοί του συνεργάτες οδηγήθηκαν στην αγχόνη μετά από δίκη. Το διάστημα 1963-64 επιχείρησε την στρατιωτική κατάληψη μέρους της Κύπρου, αλλά απέτυχε. Στις εκλογές του 1965 έχασε πάλι, αυτή τη φορά από τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Δεν ξαναπήρε την πρωθυπουργία ποτέ.


1977: Πεθαίνει, στην βίλα του στην Ελβετία, σε ηλικία 87 ετών ο Τσάρλι Τσάπλιν (Γέννηση 16.04.1889). Κορυφαίος Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μουσικός του Χόλιγουντ. Έγινε γνωστός από το βουβό κινηματογράφο με το χαρακτήρα «Σαρλό». Η Αμερική στο απόγειο της δόξας του (1952) και ενώ ήταν εν πλω προς Λονδίνο του στέρησε τη Visa λόγω των αριστερών φρονημάτων του.


1989: Εκτελείται σε ηλικία 71 ετών μετά από αυθημερόν δίκη ο δικτάτορας, για 34 χρόνια, της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου. Μαζί του εκτελείται και η γυναίκα του Έλενα που είχε ενεργό συμμετοχή στην διακυβέρνηση της χώρας και θεωρούνταν λαομίσητη. Το καθεστώς Τσαουσέσκου είχε πολλά αντικρουόμενα στοιχεία. Στα αρνητικά η ακραία αστυνόμευση, η παντελής στέρηση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών της χώρας. Στα θετικά η πλήρης αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους που ολοκληρώθηκε την χρονιά της εκτέλεσης. Στα αλοπρόσαλα η παρακίνηση έως νομική επιβολή απόκτησης απογόνων, χωρίς να δίνει στις οικογένειες την δυνατότητα στοιχειώδους σίτισής τους. Όπως και η καταστροφή πολλών χωριών με μεταφορά των κατοίκων σε αστικά κέντρα.
Με την εκτέλεση ολοκληρώθηκαν οι στόχοι της επανάστασης, που είχε αρχίσει την 16η Δεκεμβρίου, κατά του καθεστώτος. Κατά την διάρκειά της σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις ή κατόπιν διαταγής, 1104 Ρουμάνοι. Την διακυβέρνηση ανέλαβε το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας.


2016: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Γεώργιος Γεωργαλάς. Ήταν ο Γκαίμπελς της Ελλάδας. Νεαρός ήταν κομμουνιστής που κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου είχε καταφύγει στην Ουγγαρία. Εκεί πήρε πτυχίο από την Σχολή Πολιτικών Στελεχών του Κομουνιστικού Κόμματος Ουγγαρίας. Συνοδεύοντας τον Χρούτσεφ σε ταξίδι του στην Αίγυπτο ζήτησε πολιτικό άσυλο στην εκεί Αμερικανική Πρεσβεία. Από εκεί ήλθε στην Ελλάδα όπου ο Κ. Καραμανλής τον διόρισε στο 7Ο Γραφείο του ΓΕΣ σαν ειδικό συνεργάτη σε θέματα ψυχολογικού πολέμου και προπαγάνδας. Το 1960 άρχισε την έκδοση του περιοδικού Σοβιετολογία και λίγο μετά το περιοδικό Νέα Δημοκρατία. Επί χούντας δημιούργησε την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών, ενώ με τα προπαγανδιστικά του κείμενα και λόγους έγινε το ίδιο αναγνωρίσιμος με τους πρωταγωνιστές της. Απενεργοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Γ. Παπαδόπουλο, όταν στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού της χώρας από την χούντα, έκανε κινήσεις σχηματισμού δικής του παράταξης, γιατί ο δικτάτορας πίστευε ότι θα ήταν σοβαρός αντίπαλός του. Επί μεταπολίτευσης εκφωνώντας τον επικήδειο του βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου παρότρυνε τους παριστάμενους να ανταποδώσουν με “οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος”. Ακολούθησαν επεισόδια για τα οποία θεωρήθηκε ηθικός αυτουργός, αλλά αθωώθηκε από το δικαστήριο. Ασχολήθηκε με την συγγραφή ιστορικών βιβλίων με εθνικοσοσιαλιστική οπτική που προωθούσε μέσω τηλεπωλήσεων, όπως του Άδωνι Γεωργιάδη, που τα είχε χαρακτηρίσει πολύ σημαντικά.


←24 Δεκεμβρίου

26 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.