Σαν σήμερα 26 Δεκεμβρίου

1791: Γεννιέται ο Charles Babbage (†18.10.1871 79 ετών). Άγγλος μαθηματικός, φιλόσοφος και εφευρέτης. Είναι ο «πατέρας των υπολογιστών». Εφεύρε την πρώτη μηχανή, που έκανε πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς (επίλυση πολυωνύμων), χρησιμοποιώντας διαφορικό λογισμό. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κατασκευή του σχεδίου του. Ο γιος του έφτιαξε ένα τμήμα της από τα ανταλλακτικά που βρήκε στο εργαστήριο του πατέρα του. Το 1991 και το 2008 κατασκευάστηκαν δυο τέτοιες μηχανές από τα σχέδια του Babbage, με τα μέσα που υπήρχαν στις αρχές του 19ου αιώνα. Η κάθε μια αντιστοιχούσε σε διαφορετικό σχέδιό του. Δούλεψαν όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο εφευρέτης τους. Και οι δυο εκτίθενται στο Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών στο Mountain View του San Francisco. Το πρώτο πρόγραμμα για τον υπολογιστή του Babbage το είχε γράψει η Ada Lovelace. Η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών.


1805: Υπογράφεται μεταξύ Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Περιλάμβανε τις περιοχές Αυστρογερμανίας, Βόρειας Ιταλίας, Τσεχοσλοβακίας, Βελγίου), η Συνθήκη Ειρήνης του Πρέσμπουργκ (σημερινή Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας). Η Συνθήκη ήταν το αποτέλεσμα από τις ήττες της Γ΄ Συμμαχίας στις μάχες του Ουλμ και του Αούστερλιτς. Διαλύθηκε η Γ΄ Συμμαχία, επανήλθε σε ισχύ η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο του 1797 Επίσης συμφωνήθηκε η καταβολή αποζημίωσης 40 εκ. μεταλλικών Γαλλικών Φράγκων στην Γαλλία (8 εκ. άμεσα, 6 εκ. ανά μήνα για τους δυο επόμενους μήνες και 2 εκ. μηνιαία μέχρις τελικής εξόφλησης) και παραχώρηση κάποιων εδαφών στην Συνομοσπονδία του Ρήνου (Γερμανικά κρατίδια, σύμμαχοι του Ναπολέντα). Στους Ρώσους επιτράπηκε να υποχωρήσουν στην παλιά γραμμή των συνόρων τους.
Για τους Έλληνες τα παραγόμενα αποτελέσματα από αυτήν την νίκη ήταν:
1) Τα Ιόνια Νησιά που ανήκαν στην Γαλλία με την Συνθήκη του Καμπο Φόρμιο, είχαν καταληφθεί από Ρώσους και Τούρκους το 1799 οι οποίοι το 1800 τους είχαν αποδώσει αυτονομία (Δημοκρατία της Επτανήσου Πολιτείας.), με πρώτο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Με την επαναφορά σε ισχύ της παλιάς Συνθήκης επανερχόταν στην δικαιοδοσία της Γαλλίας. Αυτή κατάργησε την αυτονομία και ανάγκασε τον κυβερνήτη να καταφύγει στην Ρωσική Αυλή.
2) Ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ που ανήκε στην Γαλλόφιλη παράταξη επανήλθε στον πατριαρχικό θρόνο για δεύτερη φορά, αντικαθιστώντας τον Ρωσόφιλο Καλλίνικο Δ΄.


1890: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ερρίκος Σλίμαν (Heinrich Schliemann). Γερμανός αρχαιολόγος γνωστός για τις ανασκαφές του που έφεραν στο φως την Τροία και τις Μυκήνες. Από αμόρφωτο φτωχόπαιδο άπορης οικογένειας, έγινε πάμπλουτος έμπορος στην Αγία Πετρούπολη, αφού είχε μάθει αρκετές ξένες γλώσσες. Σπούδασε αρχαιολογία σε ηλικία 44 ετών. Ο γιος του Αγαμέμνων Σλήμαν τσιφλικάς και βουλευτής θεωρείται κατά μια εκδοχή ότι έβαλε τον επιστάτη του Γιάννη Κυριακό να δολοφονήσει τον Μαρίνο Αντύπα.


1891: Έρχεται στο κόσμο ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ (†7.6.1980, 88 ετών). Τα έργα του, σχεδόν αυτοβιογραφικά, με την αφήγηση να ρέει σαν τον προφορικό λόγο κάποιου οικείου, δίνουν μια αμεσότητα που δύσκολα βρίσκεις στο γραπτό λόγο. Ο Τροπικός του Καρκίνου, ο Τροπικός του Αιγόκερω, η μαύρη Άνοιξη, η τριλογία του η Ρόδινη Σταύρωση, ήταν απαγορευμένα στην πατρίδα του μέχρι και το 1961. Αυτό που θεωρείται η κορωνίδα του λογοτεχνικού έργου του, είναι ο Κολοσσός του Μαρουσιού.


1933: Ο Edwin Armstrong παίρνει το 1,941,066 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για την εφεύρεση του. Τον δέκτη FM radio. Τα FM (Frequency Modulation διαμόρφωση συχνότητας) έχουν πολύ καλή ποιότητα ήχου (μπορείτε να το διαπιστώσετε στο ράδιο σας) με την δυνατότητα να αναμεταδίδουν και στερεοφωνική μουσική. Μέχρι τότε υπήρχαν τα AM (Amplitude Modulation διαμόρφωση πλάτους), στην Ελλάδα λεγόταν μεσαία και τα SW (Short Waves βραχέα κύματα), που είχαν χρησιμοποιηθεί για επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων (ναυτιλία, διεθνής τηλεγραφία ή διεθνείς ραδιοφωνικές μεταδόσεις). Στα τελευταία η φράση «ποιότητα ήχου» δεν πρέπει να αναφέρεται καθόλου.


1944: Αρχίζει η διήμερη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση του προβλήματος του εμφυλίου πολέμου (Ενώ μαινόταν τα Δεκεμβριανά.). Την προκαλεί ο Ουίνστον Τσώρτσιλ που είναι στην Ελλάδα από την 25η Δεκεμβρίου. Η υποδοχή που του επιφυλάσσεται είναι μεγαλειώδης, τουλάχιστον στο Σύνταγμα, γιατί στο αεροδρόμιο δεν τον υποδέχθηκε κανείς Έλληνας. Την επομένη (την ημέρα της σύσκεψης) το σκηνικό αλλάζει και γίνεται το γνώριμο εμφυλιοπολεμικό. Στην σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού συμμετέχουν την πρώτη μέρα οι: Ουίνστον Τσώρτσιλ, Άντονυ Ήντεν, ο πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ελλάδα Ρ. Λήπερ  και ο στρατηγός Χ. Αλεξάντερ από Αγγλικής πλευράς. Αντιπρόσωποι (από ένας) της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Από Ελληνικής πλευράς ήταν: Ο Αρχιεπίσκοπος, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο Θ. Σοφούλης, ο Δ. Μάξιμος, ο Γ. Καφαντάρης, ο Ν. Πλαστήρας* και οι εκπρόσωποι του ΕΛΑΣ, Γ. Σιάντος, Δ. Παρτσαλίδης και Ε. Μάντακας. Ο Τσώρτσιλ τόνισε την αναγκαιότητα σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα οδηγούσε την χώρα σε εκλογές. Όταν αποχώρησαν οι ξένες αντιπροσωπείες άρχισε η διάσκεψη για τους όρους που έθετε η κάθε πλευρά για την επίτευξη ειρήνευσης. Στο μόνο που συμφώνησαν όλοι εξ αρχής ήταν η αντιβασιλεία. Να αναλάβει δηλαδή αντιβασιλέας ο αρχιεπίσκοπος μέχρι την επίλυση του πολιτειακού με δημοψήφισμα (ήταν off the record πρόταση του Τσώρτσιλ). Η ανάμνηση της δικτατορίας του Ι. Μεταξά που είχε επιβάλλει ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ ήταν νωπή και οδυνηρή για όλες τις παρατάξεις. Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε άμεσα (την 31.12.1944) που έγινε αντιβασιλέας ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Την δεύτερη ημέρα της σύσκεψης (στην οποία δεν συμμετείχαν οι ξένοι) κλήθηκαν να συμμετάσχουν επιπλέον οι Σ. Γονατάς, Π. Κανελόπουλος, Π. Ράλλης, Κ. Τσαλδάρης, Σ. Θεοτόκης, Ι. Σοφιανόπουλος, Α. Μυλωνάς, Σ. Στεφανόπουλος και Α. Αλεξανδρής. Από πλευράς ΕΛΑΣ ο Μάντακας αντικαταστάθηκε από τον Κ. Γαβριηλίδη. Από τον ΕΛΑΣ τέθηκαν οκτώ όροι (βλ. link στο δεύτερη μέρα της σύσκεψης) για την επίτευξη συμφωνίας, από τους οποίους έγιναν προσχηματικά αποδεκτοί οι περισσότεροι. Οι δύο πιο σοβαροί όροι ήταν:
Διάλυση όλων των ενόπλων δυνάμεων και από τις δυο πλευρές και σχηματισμός εθνικού στρατού.
Σχηματισμός κυβέρνησης με την συμμετοχή τους (που ήταν και η ευχή του Τσώρτσιλ).
Πρώτα υλοποιήθηκε ο δεύτερος όρος με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ν. Πλαστήρα την 03.01.1945. Ο ΕΛΑΣ με την σειρά του έκανε ανακωχή την 15η Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση με την σειρά της υλοποίησε τον πρώτο όρο (κατά το ήμισυ), την διάλυση των αντίπαλων ενόπλων δυνάμεων με την Συμφωνία της Βάρκιζας την 12η Φεβρουαρίου.
* Ο Πλαστήρας είχε επιστρέψει από την Νίκαια της Γαλλίας που βρισκόταν αυτοεξόριστος και φυγόποινος (με την ποινή του θανάτου) μετά από διαβεβαιώσεις όλων των πλευρών ότι δεν θα εκτελούνταν η ποινή. Τον χρειάζονταν για να σχηματίσει την κυβέρνηση που θα “υλοποιούσε” τα συμφωνηθέντα.


1968: Δύο μέλη της Αλ Φατάχ επιτίθενται με αυτόματα και εμπρηστικές χειροβομβίδες σε αεροσκάφος της Ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας ΕΛ-ΑΛ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η επίθεση έγινε την 11:50 πρωινή και την ευθύνη ανέλαβε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος ενός επιβάτη και ο τραυματισμός μιας αεροσυνοδού. Το απόγευμα υπήρξε αίτημα απελευθέρωσης των τρομοκρατών αλλά απορρίφθηκε. Και οι δυο απελευθερώθηκαν (μαζί με άλλους 5 Παλαιστίνιους κομάντος που κρατούνταν στην Ελλάδα για τρομοκρατικές ενέργειες) μετά από νέα αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας την 22 Ιουλίου 1970, με αντάλλαγμα την ζωή των επιβατών της πτήσης. Ο ένας από τους δυο τρομοκράτες (ο τότε 27χρονος Μαχμούτ Μοχαμάντ) μετά την απελευθέρωση τους, έφτασε και ζούσε με πλαστά χαρτιά στον Καναδά. Οι Καναδικές αρχές τον εντόπισαν κάποια στιγμή και μετά από 26 χρόνια δικαστικούς αγώνες τον εξέδωσαν στον Λίβανο το 2013 σε ηλικία 72 ετών. Για τον δεύτερο (τον 19χρονο τότε Ναχέμπ Σουλεϊμάν) δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του.


1972: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Χάρυ Τρούμαν. Σαν πρόεδρος των ΗΠΑ (1945-53), καθόρισε περισσότερο από κάθε άλλον άνθρωπο τις τύχες του κόσμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Αποφάσισε την ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Αποφάσισε την ίδρυση του ΝΑΤΟ βγάζοντας την Αμερική από τον απομονωτισμό της. Για Ελλάδα και Τουρκία δημιούργησε το δόγμα Τρούμαν. Υπέγραψε το σχέδιο Μάρσαλ, για οικονομική βοήθεια σε όλες τις μη κομμουνιστικές χώρες που είχαν πληγεί από τον πόλεμο. Αποφάσισε την εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο της Κορέας. Κατηγορήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους σαν φιλοκομμουνιστής και ο διάδοχός του πρόεδρος Αϊζενχάουερ του φέρθηκε σκαιά στην τελετή παράδοσης και παραλαβής της προεδρίας αρνούμενος να βαδίσει μαζί του, όπως είναι το έθιμο, την λεωφόρο Πενσυλβάνια και δεν δέχθηκε να εκφωνηθούν οι εθιμοτυπικοί λόγοι. Δέχτηκε να τον χαιρετήσει στα σκαλιά του Καπιτολίου, στα οποία ορκίζεται ο κάθε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο λόγος που «έφαγε» την λάσπη και την απαξίωση ήταν οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ που βλέποντας τα οφέλη και τα κέρδη που τους είχε φέρει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ήθελαν την δημιουργία πολεμικών εστιών για να συνεχιστεί αμείωτη η παραγωγή. Πράγμα που από το 1945 είχε απορρίψει πολλές φορές, έμπρακτα, όπως με την αερογέφυρα ανεφοδιασμού του Βερολίνου, που είχε επιλέξει, αντί της βίαιης διάνοιξης διόδου με στρατό, που το πιθανότερο θα ήταν να οδηγήσει σε σύρραξη με την Σοβιετική Ένωση. Μετά την απομάκρυνση του από την προεδρία, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και αποκαταστάθηκε το όνομά του.


1994: Αλγερινοί Ισλαμιστές τρομοκράτες της «Ένοπλης Ισλαμικής Ομάδας» καταλαμβάνουν αεροσκάφος της Air France στις 24/12. Την πτήση 8969 που μετά το συμβάν πήρε το παρατσούκλι «the killing massine». Εξαναγκάζουν τις αλγερινές αρχές να τους δώσουν άδεια απογείωσης στις 25 Δεκεμβρίου σκοτώνοντας διαδοχικά τρεις επιβάτες. Στις 26 Δεκεμβρίου το αεροσκάφος φτάνει στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας. Αρκετά μετά την προσγείωσή του δέχεται επίθεση από ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας (GIGN), που μετά από μάχη 20 λεπτών μέσα στο αεροπλάνο σκοτώνουν όλους τους τρομοκράτες χωρίς να σκοτωθεί κάποιος επιβάτης ή μέλος πληρώματος, παρ’ όλο που υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί. Ήταν η τελευταία αεροπειρατεία που έγινε χρησιμοποιώντας τους επιβάτες σαν όμηρους για ικανοποίηση αιτημάτων. Οι τρομοκράτες δεν ξαναχρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο αφού ήταν ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις δεν παζάρευαν με αντάλλαγμα την ζωή των πολιτών τους. Το επόμενο χτύπημα που φάνηκε η αλλαγή τακτικής των τρομοκρατών ήταν της 11ης Σεπτεμβρίου.


1997: Πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, οικονομολόγος, φιλόσοφος, ψυχαναλυτής, από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα. Κομμουνιστής διαγράφηκε γρήγορα από το ΚΚΕ για τις αριστερίστικες τροτσκικές του θέσεις, από τις οποίες αποστασιοποιήθηκε αργότερα, μετά την μόνιμη εγκατάσταση στο Παρίσι. Το 1948 ίδρυσε μαζί με τον Κλωντ Λεφόρ την ομάδα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Κάποια από τα έργα του: Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας.
Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα.
Η γραφειοκρατική κοινωνία. 2 Η επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας.


2004: Εκδηλώνεται υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 9,2 ρίχτερ και διάρκειας 8,3 έως 10 λεπτών (ανάλογα την περιοχή) 160Km δυτικά της Βόρειας ακτής της Σουμάτρας. Το τσουνάμι που ακολουθεί κτυπάει σχεδόν ταυτόχρονα Μπαγκλαντές, Ινδία, Μπούρμα, Ταϋλάνδη, Σιγκαπούρη και Μαλδίβες. Περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι νεκροί ή αγνοούμενοι. Ήταν από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που συνέβηκαν ποτέ στο κόσμο. Είναι 9η έχοντας τον ίδιο αριθμό απωλειών με τον σεισμό στο Χαλέπι (σημερινή Αλέπο) της Συρίας το 1138 που είναι στη 10η θέση.


←25 Δεκεμβρίου

27 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.