Σαν σήμερα 26 Δεκεμβρίου

1791: Γεννιέται ο Charles Babbage (†18.10.1871 79 ετών). Άγγλος μαθηματικός, φιλόσοφος και εφευρέτης. Είναι ο «πατέρας των υπολογιστών». Εφεύρε την πρώτη μηχανή, που έκανε πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς (επίλυση πολυωνύμων), χρησιμοποιώντας διαφορικό λογισμό. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κατασκευή του σχεδίου του. Ο γιος του έφτιαξε ένα τμήμα της από τα ανταλλακτικά που βρήκε στο εργαστήριο του πατέρα του. Το 1991 και το 2008 κατασκευάστηκαν δυο τέτοιες μηχανές από τα σχέδια του Babbage, με τα μέσα που υπήρχαν στις αρχές του 19ου αιώνα. Η κάθε μια αντιστοιχούσε σε διαφορετικό σχέδιό του. Δούλεψαν όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο εφευρέτης τους. Και οι δυο εκτίθενται στο Μουσείο Ιστορίας των Υπολογιστών στο Mountain View του San Francisco. Το πρώτο πρόγραμμα για τον υπολογιστή του Babbage το είχε γράψει η Ada Lovelace. Η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών.


1890: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ερρίκος Σλίμαν (Heinrich Schliemann). Γερμανός αρχαιολόγος γνωστός για τις ανασκαφές του που έφεραν στο φως την Τροία και τις Μυκήνες. Από αμόρφωτο φτωχόπαιδο άπορης οικογένειας, έγινε πάμπλουτος έμπορος στην Αγία Πετρούπολη, αφού είχε μάθει αρκετές ξένες γλώσσες. Σπούδασε αρχαιολογία σε ηλικία 44 ετών. Ο γιος του Αγαμέμνων Σλήμαν τσιφλικάς και βουλευτής θεωρείται κατά μια εκδοχή ότι έβαλε τον επιστάτη του Γιάννη Κυριακό να δολοφονήσει τον Μαρίνο Αντύπα.


1891: Έρχεται στο κόσμο ο Αμερικανός συγγραφέας Χένρυ Μίλλερ (†7.6.1980, 88 ετών). Τα έργα του, σχεδόν αυτοβιογραφικά, με την αφήγηση να ρέει σαν τον προφορικό λόγο κάποιου οικείου, δίνουν μια αμεσότητα που δύσκολα βρίσκεις στο γραπτό λόγο. Ο Τροπικός του Καρκίνου, ο Τροπικός του Αιγόκερω, η μαύρη Άνοιξη, η τριλογία του η Ρόδινη Σταύρωση, ήταν απαγορευμένα στην πατρίδα του μέχρι και το 1961. Αυτό που θεωρείται η κορωνίδα του λογτεχνικού έργου του, είναι ο Κολοσσός του Μαρουσιού.


1933: Ο Edwin Armstrong παίρνει το 1,342,885 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για την εφεύρεση του. Τον δέκτη FM radio. Τα FM (Frequency Modulation διαμόρφωση συχνότητας) έχουν πολύ καλή ποιότητα ήχου (μπορείτε να το διαπιστώσετε στο ράδιο σας) με την δυνατότητα να αναμεταδίδουν και στερεοφωνική μουσική. Μέχρι τότε υπήρχαν τα AM (Amplitude Modulation διαμόρφωση πλάτους), στην Ελλάδα λεγόταν μεσαία και τα SW (Short Waves βραχέα κύματα), που είχαν χρησιμοποιηθεί για επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων (ναυτιλία, διεθνής τηλεγραφία ή διεθνείς ραδιοφωνικές μεταδόσεις). Στα τελευταία η φράση «ποιότητα ήχου» δεν πρέπει να αναφέρεται καθόλου.


1968: Δύο μέλη της Αλ Φατάχ επιτίθενται με αυτόματα και εμπρηστικές χειροβομβίδες σε αεροσκάφος της Ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας ΕΛ-ΑΛ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η επίθεση έγινε την 11:50 πρωινή και την ευθύνη ανέλαβε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος ενός επιβάτη και ο τραυματισμός μιας αεροσυνοδού. Το απόγευμα υπήρξε αίτημα απελευθέρωσης των τρομοκρατών αλλά απορρίφθηκε. Και οι δυο απελευθερώθηκαν (μαζί με άλλους 5 Παλαιστίνιους κομάντος που κρατούνταν στην Ελλάδα για τρομοκρατικές ενέργειες) μετά από νέα αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας την 22 Ιουλίου 1970, με αντάλλαγμα την ζωή των επιβατών της πτήσης. Ο ένας από τους δυο τρομοκράτες (ο τότε 27χρονος Μαχμούτ Μοχαμάντ) μετά την απελευθέρωση τους, έφτασε και ζούσε με πλαστά χαρτιά στον Καναδά. Οι Καναδικές αρχές τον εντόπισαν κάποια στιγμή και μετά από 26 χρόνια δικαστικούς αγώνες τον εξέδωσαν στον Λίβανο το 2013 σε ηλικία 72 ετών. Για τον δεύτερο (τον 19χρονο τότε Ναχέμπ Σουλεϊμάν) δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του.


1972: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Χάρυ Τρούμαν. Σαν πρόεδρος των ΗΠΑ (1945-53), καθόρισε περισσότερο από κάθε άλλον άνθρωπο τις τύχες του κόσμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Αποφάσισε την ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Αποφάσισε την ίδρυση του ΝΑΤΟ βγάζοντας την Αμερική από τον απομονωτισμό της. Για Ελλάδα και Τουρκία δημιούργησε το δόγμα Τρούμαν. Υπέγραψε το σχέδιο Μάρσαλ, για οικονομική βοήθεια σε όλες τις μη κομμουνιστικές χώρες που είχαν πληγεί από τον πόλεμο. Αποφάσισε την εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο της Κορέας. Κατηγορήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους σαν φιλοκομμουνιστής και ο διάδοχός του πρόεδρος Αϊζενχάουερ του φέρθηκε σκαιά στην τελετή παράδοσης και παραλαβής της προεδρίας αρνούμενος να βαδίσει μαζί του, όπως είναι το έθιμο, την λεωφόρο Πενσυλβάνια και δεν δέχθηκε να εκφωνηθούν οι εθιμοτυπικοί λόγοι. Δέχτηκε να τον χαιρετήσει στα σκαλιά του Καπιτολίου, στα οποία ορκίζεται ο κάθε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο λόγος που «έφαγε» την λάσπη και την απαξίωση ήταν οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι των πολεμικών βιομηχανιών των ΗΠΑ που βλέποντας τα οφέλη και τα κέρδη που τους είχε φέρει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ήθελαν την δημιουργία πολεμικών εστιών για να συνεχιστεί αμείωτη η παραγωγή. Πράγμα που από το 1945 είχε απορρίψει πολλές φορές, έμπρακτα, όπως με την αερογέφυρα ανεφοδιασμού του Βερολίνου, που είχε επιλέξει, αντί της βίαιης διάνοιξης διόδου με στρατό, που το πιθανότερο θα ήταν να οδηγήσει σε σύρραξη με την Σοβιετική Ένωση. Μετά την απομάκρυνση του από την προεδρία, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και αποκαταστάθηκε το όνομά του.


1994: Αλγερινοί Ισλαμιστές τρομοκράτες της «Ένοπλης Ισλαμικής Ομάδας» καταλαμβάνουν αεροσκάφος της Air France στις 24/12. Την πτήση 8969 που μετά το συμβάν πήρε το παρατσούκλι «the killing massine». Εξαναγκάζουν τις αλγερινές αρχές να τους δώσουν άδεια απογείωσης στις 25 Δεκεμβρίου σκοτώνοντας διαδοχικά τρεις επιβάτες. Στις 26 Δεκεμβρίου το αεροσκάφος φτάνει στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας. Αρκετά μετά την προσγείωσή του δέχεται επίθεση από ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας (GIGN), που μετά από μάχη 20 λεπτών μέσα στο αεροπλάνο σκοτώνουν όλους τους τρομοκράτες χωρίς να σκοτωθεί κάποιος επιβάτης ή μέλος πληρώματος, παρ’ όλο που υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί. Ήταν η τελευταία αεροπειρατεία που έγινε χρησιμοποιώντας τους επιβάτες σαν όμηρους για ικανοποίηση αιτημάτων. Οι τρομοκράτες δεν ξαναχρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο αφού ήταν ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις δεν παζάρευαν με αντάλλαγμα την ζωή των πολιτών τους. Το επόμενο χτύπημα που φάνηκε η αλλαγή τακτικής των τρομοκρατών ήταν της 11ης Σεπτεμρίου.


1997: Πεθαίνει, σε ηλικά 75 ετών, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, οικονομολόγος, φιλόσοφος, ψυχαναλυτής, από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα. Κομμουνιστής διαγράφηκε γρήγορα από το ΚΚΕ για τις αριστερίστικες τροτσκικές του θέσεις, από τις οποίες αποστασιοποιήθηκε αργότερα, μετά την μόνιμη εγκατάσταση στο Παρίσι. Το 1948 ίδρυσε μαζί με τον Κλωντ Λεφόρ την ομάδα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Κάποια από τα έργα του: Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας.
Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα.
Η γραφειοκρατική κοινωνία. 2 Η επανάσταση κατά της γραφειοκρατίας.


2004: Εκδηλώνεται υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 9,2 ρίχτερ και διάρκειας 8,3 έως 10 λεπτών (ανάλογα την περιοχή) 160Km δυτικά της Βόρειας ακτής της Σουμάτρας. Το τσουνάμι που ακολουθεί κτυπάει σχεδόν ταυτόχρονα Μπαγκλαντές, Ινδία, Μπούρμα, Ταϋλάνδη, Σιγκαπούρη και Μαλδίβες. Περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι νεκροί ή αγνοούμενοι. Ήταν από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που συνέβηκαν ποτέ στο κόσμο. Είναι 9η έχοντας τον ίδιο αριθμό απωλειών με τον σεισμό στο Χαλέπι (σημερινή Αλέπο) της Συρίας το 1138 που είναι στη 10η θέση.


←25 Δεκεμβρίου

27 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s