Σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου

537: Εγκαινιάζεται για δεύτερη φορά η Αγία Σοφία, από τον Πατριάρχη Μηνά και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Ο πρώτος ναός που είχε κτιστεί από τον Κωνστάντιο Β΄ το 360 είχε καταστραφεί κατά την Στάση του Νίκα. Τα σχέδια και η επίβλεψη ήταν του αρχιτέκτονα Ανθέμιου Τραλιανού και του βοηθού του, επίσης αρχιτέκτονα, Ισίδωρου του Μιλήσιου. Λέγεται ότι ο Ιουστινιανός είχε πει τότε: «Νενίκηκά σε Σολομών». Εννοούσε ότι ο ναός που κατασκεύασε ήταν καλύτερος από αυτόν του Σολομώντα. Ο νέος ναός καταστράφηκε σταδιακά από τους μεγάλους σεισμούς του 553 και 557. Την ολική καταστροφή στο ταλαιπωρημένο σώμα του ναού έφερε ένας μικρός σχετικά σεισμός το 558, από τον οποίο κατέρρευσε ο τρούλος. Πέφτοντας διέλυσε την αψίδα, τον άμβωνα, το κιβώριο και την Αγία Τράπεζα. Ο Ιουστινιανός τον έχτισε πάλι (είναι η σημερινή Αγία Σοφία) και τον εγκαινίασε την 24η Δεκεμβρίου του 563.


1809: Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, διπλωμάτης, λόγιος, αρχαιολόγος, θεατρικός συγγραφέας και ρομαντικός ποιητής. Η οικογένειά του είχε εγκαταλείψει την Πόλη όταν ξέσπασε η Επανάσταση του ’21. Έμειναν διαδοχικά σε Βουκουρέστι, Στεφανόπολη (Σημερινό Μπρασόφ της Ρουμανίας), Οδυσό και Μόναχο. Στην τελευταία διαμονή τους εξασφάλισε υποτροφία από τον βασιλιά Λουδοβίκο Α΄για την Στρατιωτική Σχολή. Με το που αποφοίτησε το 1929 εντάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό σαν ανθυπολοχαγός. Τον εγκατέλειψε όμως γιατί οι ξένοι αξιωματικοί που ερχόταν στην Ελλάδα προσλαμβάνονταν με δυο βαθμούς πιο πάνω από αυτούς που έφεραν στον στρατό της χώρας τους.  Άφησε τεράστιο έργο σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε κυρίως στα Ελληνικά αλλά και στα Γαλλικά.1822: Γεννιέται ο Λουί Παστέρ (Louis Jean Pasteur †28.09.1895, 72ετών). Ο «πατέρας» της Μικροβιολογίας και της Ανοσολογίας.


1831: Ο Κάρολος Δαρβίνος αναχωρεί, με το εξερευνητικό πλοίο Μπιγκλ, για το πενταετές ταξίδι του που θα τον οδηγούσε στην θεωρία της εξέλιξης. Θα κάνει τον γύρο του κόσμου σε 57 μήνες. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού ο Δαρβίνος θα αποτυπώσει τις παρατηρήσεις του σε πολλά, κυρίως άγνωστα, μέχρι τότε είδη και θα συλλέξει αρκετά από αυτά όπως πουλιά, φυτά, απολιθώματα κλπ για να τα μελετήσει εκτενέστερα.


1918: Ξεσπάει η επανάσταση της Παλιάς Πολωνίας (το Δουκάτο του Ποζνάν και οι γύρω περιοχές), όπως ονομάστηκε η επανάσταση των Πολωνών κατά των Γερμανών κατακτητών. Η Πολωνία είχε χάσει την ανεξαρτησία της από το 1772 και τα διαμελισμένα κομμάτια της ήταν στη κατοχή Αυστρίας, Ρωσίας και Πρωσίας. Η επανάσταση συνέπεσε με την εποχή του τέλους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σχεδόν δυο μήνες μετά την Γερμανική Επανάσταση. Έτσι δεν βρήκε σοβαρή αντίσταση και κατάφερε να καθιερώσει ένα Πολωνικό πολιτικό status στην περιοχή. Στην Συνθήκη των Βερσαλιών με την οποία μοιράστηκαν εκ νέου τα εδάφη, η Πολωνία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Αυτό διέγειρε τον ρεβανσισμό Γερμανίας και Ρωσίας που με το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ που περιλάμβανε την από κοινού επίθεση και εκ νέου διαμοιρασμό της Πολωνίας, έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


1923: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Γάλλος πολιτικός μηχανικός και αρχιτέκτονας Γουσταύος Άιφελ. Πασίγνωστος για τον πύργο που κατασκεύασε στο Παρίσι. Λίγοι ξέρουν ότι ο οπλισμός (στήριξη) του αγάλματος της Ελευθερίας είναι δικιά του δουλειά. Το μεγαλύτερο έργο του και λιγότερο γνωστό ήταν η κατασκευή της γέφυρας του Garabit. Δεν καταστράφηκε από “Το Πέρασμα της Κασσάνδρας”, (που καταρρέει την ώρα που περνάει το τραίνο), αλλά λόγω έλλειψης συντήρησης (επειδή δεν χρησιμοποιείται για εκτέλεση δρομολογίων) έχει γίνει πια επικίνδυνη.  Έφτιαξε δεκάδες κτίρια, εκκλησίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γέφυρες σε πολλά μέρη του κόσμου που όλα λειτουργούν μέχρι σήμερα. Τον πύργο του Άιφελ την πρώτη χρονιά τον επισκέφτηκαν περίπου 2.000.000 τουρίστες και μέχρι σήμερα θεωρείται σημαντικός πόρος για τα έσοδα της Γαλλίας με χωριστή εγγραφή στον προϋπολογισμό της.


1944: Ιδρύεται η Παγκόσμια Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (IBRD International Bank for Reconstruction and Development) με έδρα την Ουάσιγκτον. Σήμερα αριθμεί 188 χώρες μέλη. Η απόφαση είχε παρθεί στο χρηματοπιστωτικό συνέδριο του Bretton Woods των ΗΠΑ. Αν δεν σας λέει τίποτε είναι η Τράπεζα του ΔΝΤ (IMF International Monetary Fund) που ιδρύθηκε την ίδια μέρα. Το κεφάλαιό της αποτελείται από τις εισφορές των μελών της και τους τόκους των δανείων που χορηγεί στα κράτη-μέλη της. Η IBRD και το IMF είναι τα δύο από τα τέσσερα μέλη του Οργανισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG World Bank Group).


1947: Δημοσιεύεται και ισχύει από εκείνη τη μέρα ο νέος Νόμος για το ιδιώνυμο. Ο πρώτος Νόμος περί ιδιωνύμου ήταν ο 4229 του 1929, που είχε αυστηρότερη ποινή την εκτόπιση. Είχε αντικατασταθεί με τον 117 του 1936, που έδειχνε μια ιδιαίτερη προτίμηση στους κομουνιστές. Ο νέος νόμος δεν ψηφίστηκε από την βουλή γιατί είχε διαλυθεί. Έγινε με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, της κυβέρνησης που είχε διορισθεί από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα με απειλή την διακοπή της Αμερικανικής βοήθειας στην Ελλάδα, σαν αναγκαστικός Νόμος, προς τον βασιλιά. Όπως είχε διατυπωθεί στη σχετική πρόταση, για την αντιμετώπιση των ελαχίστων προαιωνίων εχθρών του Έθνους, προέβλεπε την ποινή του θανάτου για τους κυρίους υπεύθυνους, αποφάσιζε την διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και την δήμευση των περιουσιακών του στοιχείων, απολύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες όσων προπαγάνδιζαν την επικράτηση των «εχθρών του τόπου». Έτσι η «εκ του Λαού προελθούσα κυβέρνησις εν απουσία της Βουλής…» πρότεινε αυτό το Νόμο για να σώσει τη χώρα. Η κυβέρνηση αυτή παραιτήθηκε λόγω θανάτου του Πρωθυπουργού Θεμιστοκλή Σοφούλη. Στη θέση της διορίστηκε η κυβέρνηση του Τραπεζικού Αλ. Διομήδη, για να διαχειριστεί τη νέα χρεωκοπία της χώρας. Που, σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς, δεν ήταν χρεωκοπία αλλά αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους της, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησής του. Οι πιο γνωστές περιπτώσεις που καταδικάστηκαν σε θάνατο με αυτό το Νόμο, ήταν του Νίκου Μπελογιάννη και του Νίκου Πλουμπίδη. Το ιδιώνυμο καταργήθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 59/23.09.1974.


2007: Δολοφονείται σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ραβαλπίντι του Πακιστάν η 54χρονη Μπεναζίρ Μπούτο. Πολιτικός, δυο φορές πρωθυπουργός της χώρας, κόρη, σύζυγος και αδελφή πολιτικών. Ο πατέρας της είχε εκτελεσθεί από τον δικτάτορα Ζία Ουλ Χακ, ενώ τα αδέλφια της είχαν δολοφονηθεί από αγνώστους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ο εισαγγελέας, Chaudhry Zulfiqar Ali, που ερευνούσε την υπόθεσή δολοφονίας της και είχε απαγγείλει κατηγορία για ανάμειξη στον πρώην πρόεδρο της χώρας Pervez Musharraf, δολοφονήθηκε την 3.5.2013. Ο σύζυγός της Asif Ali Zardari διετέλεσε πρόεδρος του Πακιστάν την περίοδο 2008-2013. Ο γιος της, Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρνταρί, είναι ο σημερινός πρόεδρος του Λαϊκού Κόματος του Πακιστάν.


←26 Δεκεμβρίου

28 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.