Σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου

1895: Οι αδελφοί Λυμιέρ (Auguste Marie Louis Nicolas Lumière και Louis Jean Lumière) εφευρέτες της κινούμενης εικόνας κάνουν την πρώτη δημόσια προβολή κινηματογραφικής ταινίας με εισιτήριο. Στη πραγματικότητα ήταν 10 ταινίες (το σύνολο της παραγωγής τους), η κάθε μία διάρκειας 50 δευτερολέπτων (17 μέτρα το κάθε film). Το γνωστό μας σινεμά είχε κάνει το ντεμπούτο του.1908: Υποθαλάσσιος σεισμός στα στενά της Μεσσήνης Ιταλίας μεγέθους 7.2 της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολουθεί ισοπεδώνουν τις πόλεις Μεσσήνα και Ρέτζιο και σκοτώνουν πάνω από 75.000 ανθρώπους.


1915: Τα Γαλλικά καταδρομικά Αμιράλ Σαρνέ και Ζαν ντ’ Αρκ αποβιβάζουν στο Καστελόριζο στρατιωτική δύναμη 500 ανδρών και καταλαμβάνουν το νησί. Το κράτος των Αθηνών το πληροφορείται την επομένη 29η Δεκεμβρίου (16η Δεκεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα) και στέλνει διαμαρτυρία στην κυβέρνηση της Γαλλίας. Η επίσημη δικαιολογία της Γαλλίας ήταν ότι χρειαζόταν το νησί για πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η πραγματικές αιτίες ήταν ο Εθνικός Διχασμός όπως τον αποκαλούν οι ιστορικοί και ο φόβος των δυνάμεων της Αντάντ για ανεφοδιασμό Γερμανικών υποβρυχίων είτε από το νησί είτε από τα απέναντι Τουρκικά παράλια. Η Αθήνα ελεγχόμενη από τον “ουδέτερο” βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄ και τους ανθρώπους του (κυβέρνηση Σκουλούδη), ήδη εφοδίαζε τα Γερμανικά υποβρύχια από τον Πειραιά. Οι κάτοικοι του νησιού, βενιζελικοί κατά το μεγαλύτερο μέρος, που είχαν κάνει κίνημα εκδιώκοντας τον Οδυσσέα Ωρολογά που τους είχε επιβάλει η Αθήνα υποδέχθηκαν τους Γάλλους σαν ελευθερωτές. Ο αρχηγός των βενιζελικών Σάββας Λακερδής είχε κατεβάσει την Ελληνική σημαία από το διοικητήριο του νησιού και είχε σηκώσει την Γαλλική, μέρες πριν την άφιξη των καταδρομικών. Όταν έμαθαν στην Αθήνα, από τον εκδιωχθέντα Ωρολογά, για το κίνημα έστειλαν το καταδρομικό Έλλη με μια διμοιρία χωροφυλάκων για να τραβήξει τ’ αυτιά στους ταραξίες. Όταν αυτό έφτασε βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων διαβιβάζοντας όταν βρέθηκε επιστρέφοντας σε εμβέλεια του ασυρμάτου που είχε τότε την πληροφορία, για την κατάληψη από τους Γάλλους που ήξεραν τον σκοπό του και το πρόλαβαν λίγες ώρες πριν. Οι Γάλλοι έμειναν στο Καστελόριζο μέχρι το 1921 που το πούλησαν στους Ιταλούς.


1937: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Μωρίς Ραβέλ. Γάλλος συνθέτης ο κύριος εκφραστής του ιμπρεσιονισμού στη μουσική. Το γνωστότερο και πιο αγαπημένο από το κοινό έργο του, το «Μπολερό», ο ίδιος το είχε «φτύσει» λέγοντας ότι είναι «ένα κομμάτι για ορχήστρα χωρίς μουσική».


1940: Ο Μουσολίνι ζητάει επίσημα την βοήθεια του Χίτλερ στο μέτωπο της Ελλάδας. Τα στρατεύματά του έχουν αναγκαστεί να υποχωρήσουν σε βάθος 50 Km σε όλο το πλάτος του μετώπου.


1947: Ο τελευταίος βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ πεθαίνει εξόριστος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο «βασιλιάς τάπας» (Re tappo), όπως ονομαζόταν από τους συμπατριώτες του λόγω αναστήματος (1.53μ.), ήταν βασιλιάς της Ιταλίας, αυτοκράτωρ της Αιθιοπίας και βασιλιάς των Αλβανών. Έπεσε στη λαϊκή δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του στο θέμα του φασισμού και αργότερα της ανακωχής. Εξορίστηκε μετά από δημοψήφισμα, που με 54% οι Ιταλοί αποφάσισαν να έχουν Προεδρευομένη Δημοκρατία. Οι συγκεκριμένες πράξεις ή παραλήψεις ενεργειών από μέρους του ήταν: Όταν το φασιστικό κόμμα άρχισε να αποκτά δύναμη και έκανε την πορεία στη Ρώμη, αρνήθηκε να υπογράψει τον στρατιωτικό νόμο που του έφερε προς υπογραφή ο πρωθυπουργός της χώρας. Λέγεται μάλιστα ότι με πρόσκληση του ίδιου, ο Μουσολίνι άρχισε την πορεία στην Ρώμη. Αργότερα ταυτίστηκε απόλυτα με τους φασίστες και μόνο όταν αποφασίσθηκε το 1943 από το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο η στέρηση όλων των εξουσιών του, αντέδρασε. Την 25η Ιουλίου 1943 απέλυσε τον Μουσολίνι από πρωθυπουργό μέσα στα ανάκτορα, που είχε πάει για να του ανακοινώσει την απόφαση, διέταξε την σύλληψή του και διόρισε πρωθυπουργό τον στρατηγό Πιέτρο Μπαντόλιο. Ταυτόχρονα έστειλε διαβεβαιώσεις στον Χίτλερ ότι παραμένει στο πλευρό του άξονα, ενώ άρχισε διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους. Την 8η Σεπτεμβρίου 1943 ανακοίνωσε ανακωχή με τους συμμάχους χωρίς να ενημερώσει και να δώσει οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις των οποίων ήταν ο αρχιστράτηγος. Οι Γερμανοί προετοιμασμένοι για μια τέτοια κίνηση από μέρους του, πήραν στον έλεγχο τους όλες τις περιοχές που κατείχε ο Ιταλικός στρατός. Την 12η Σεπτεμβρίου Γερμανοί κομάντος απελευθέρωσαν τον Μουσολίνι που κήρυξε την Βόρεια Ιταλία ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ιταλίας. Οι χειρισμοί και οι παραλήψεις του Βίκτωρ Εμμανουήλ που έφεραν την Ιταλία στον Εθνικό διχασμό, έκαναν την κοινή γνώμη να στραφεί εναντίον του και από βασιλιάς της νίκης (είχε πάρει τον τίτλο από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο) να γίνει ο βασιλιάς της συμφοράς.


1959: Πεθαίνει ο Κροάτης Ante Pavelić, ο ιδρυτής της Ustaša. Ήταν ο διοργανωτής της δολοφονίας του βασιλιά Αλέξανδρου της Γιουγκοσλαβίας. Μετά την κατάληψη της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του άξονα υπέγραψε την παραχώρηση 5.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων (Δαλματία και γύρω περιοχές που είχαν περίπου 300.000 κατοίκους) στην Ιταλία. Μετά από αυτό αναγνωρίστηκε από τον άξονα το ψευδοκράτος της Κροατίας (NDH 1941-45) με τον ίδιο πρωθυπουργό. Η πράξη αυτή ξεσήκωσε τους Κροάτες, ακόμη και μέλη της Ούστασι σε διαδηλώσεις (25.12.1941). Κατά την διάρκεια της λειτουργίας αυτού του ψευδοκράτους, 120.000 Σέρβοι εξορίστηκαν,  ενώ οι σφαγές, πήραν τέτοια διάσταση που ακόμη και ο διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής Glaise-Horstenau είχε στείλει αναφορά στο αρχηγείο του Γερμανικού Στρατού καταδικάζοντας τις μαζικές δολοφονίες της Ούστασι. Ο Ίδιος ο Πάβελιτς σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Ιταλό δημοσιογράφο Άλφιο Ρούφο, οταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν επαναστατήσουν όλοι οι Σέρβοι, είχε απαντήσει: «θα τους σκοτώσουμε όλους». Σε αριθμούς: 230.000 Σέρβοι, 31.000 Εβραίοι, 40.000 Κροάτες και όλοι οι Ρομά (26.000), που ζούσαν στο όρια δικαιοδοσίας της Ούστασι, νεκροί. Μετά την κατάρρευση του άξονα ο Πάβελιτς φιλοξενήθηκε διαδοχικά από το Βατικανό, την Αργεντινή, την Χιλή και την Ισπανία. Όλοι τους αρνήθηκαν την έκδοσή του στην Γιουγκοσλαβία προκειμένου να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.


1969: Γεννιέται ο Φινλανδός προγραμματιστής Λίνους (όπως λέμε Linux) Τόρβαλντς (Linus Benedict Torvalds). Ο κόσμος του χρωστάει πάρα πολλά (αν και ο ίδιος δεν ζητάει τίποτε) όχι μόνο γι’ αυτά που έφτιαξε και φτιάχνει αλλά και γι’ αυτά που αναγκάζει τους υπόλοιπους να φτιάξουν για να επιβιώσουν. Κοιτώντας τη φωτογραφία θα σας λυθεί η απορία γιατί το Linux έχει για σήμα του τον πιγκουίνο. Που να τον δείτε και όρθιο.


←27 Δεκεμβρίου

29 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.