Σαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου

1860: Καθελκύεται το πρώτο πλοίο που είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από σίδηρο και κινείται με προπέλα (όπως είναι η σημερινή της μορφή). Είναι η Αγγλική φρεγάτα HMS Warrior που επιπλέον φέρει και σιδερένια θωράκιση. Η ανάγκη για κατασκευή σιδερένιων πλοίων και εγκατάλειψη του ξύλου οφείλεται στο πόλεμο της Κριμαίας κατά την διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν πυροβόλα που έφεραν εκρηκτικές και εμπρηστικές οβίδες στις οποίες το ξύλο ήταν πολύ ευπαθές υλικό. Το ατμοκίνητο Warrior δεν έκανε μόνο τα ξύλινα πολεμικά, πλοία υποδεέστερης τεχνολογίας. Έβαλε τις βάσεις για αντικατάσταση του ξύλου με σίδηρο για την κατασκευή όλων των πλοίων. Σήμερα ανακατασκευασμένο, όπως ήταν στην αρχική του μορφή, είναι μουσείο στο Πόρτσμουθ.


1877: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Δημήτριος Βούλγαρης. Πολιτικός από την Ύδρα γνωστός και ως Τζουμπές, από την Υδραίικη ονομασία της μακριάς ποδιάς που φορούσε. Οκτώ φορές πρωθυπουργός* (ποτέ δεν αναδείχθηκε με εκλογές) και πάρα πολλές φορές υπουργός, γερουσιαστής, δήμαρχος της Ύδρας. Τάχθηκε εναντίον του Ι. Καποδίστρια και εναντίον του Όθωνα. Για τον δεύτερο πρωτοστάτησε στην ανατροπή του. Η όλη πολιτική του ζωή είναι συνδεδεμένη με πολιτικά σκάνδαλα, νοθείες, εκβιασμούς, λαθροχειρίες, θυμίζοντας περισσότερο κοτζαμπάση παρά Έλληνα πολιτικό. Τα πιο γνωστά από  τα σκάνδαλα ήταν τα στηλιτικά, και τα σιμωνιακά.

* Περίοδος Επιλογή  Διάρκεια
22.09.1855 -13.11.1857 Ανάθεση 25 μήνες και 20 μέρες
10.10.1862 -11.02.1863 Κίνημα 4 μήνες και 1 μέρα
25.10.1863-05.03.1864 Ανάθεση 4 μήνες και 9 μέρες
03.11.1865 -06.11.1865 Ανάθεση 4 μέρες
09.06.1866 -18.12.1866 Ανάθεση 6 μήνες και 12 μέρες
25.01.1868 -25.01.1869 Ανάθεση 12 μήνες
25.12.1871 – 08.07.1872 Συνεργασία 6 μήνες και 14 μέρες
09.02.1874 -27.04.1875 Ανάθεση 13 μήνες και 27 μέρες
Σύνολο 6 χρόνια και 27 μέρες

1916: Δολοφονείται σε ηλικία 47 ετών ο Григорий Ефимович Распутин, ή Γρηγόριος Ρασπούτιν. Τα προσωνύμια που του έχουν αποδοθεί, οι θρύλοι και δοξασίες που έχουν πλεχτεί γύρω από τον βίο και την πολιτεία αυτού του μοναχού, δεν έχουν αρχή και τέλος. Ακόμη και η ιστορία της δολοφονίας του αμφισβητείται. Απέκτησε την εύνοια της Ρωσικής αυλής ικανοποιώντας της επιθυμίες όλου του θηλυκού πληθυσμού της χωρίς εξαίρεση. Οι αφηγήσεις των υποψήφιων δολοφόνων του έρχονται σε αντίθεση με αρκετά ευρήματα στο πτώμα του. Το γεγονός είναι ότι δηλητηριάστηκε με κυανίδιο που θα σκότωνε πάνω από πέντε ανθρώπους, όταν αυτό δεν απέδωσε πυροβολήθηκε 4 φορές και επειδή σύμφωνα με τις αφηγήσεις των ίδιων των συνωμοτών πάλι πάλευε να ανασηκωθεί τυλίχτηκε σε χαλί και ποντίσθηκε στον ποταμό Νέβα, μέσα από τρύπα που άνοιξαν στον πάγο οι συνωμότες. Η νεκροψία έδειξε και μαχαιριές που δεν αναφέρθηκαν από τους δολοφόνους του, αλλά το κυριότερο διέγνωσε θάνατο από πνιγμό. Επειδή οι φήμες οργίαζαν και μετά το θάνατό του, η Ερυθρά Φρουρά των μπολσεβίκων που είχαν εν τω μεταξύ επικρατήσει, πήγε το πτώμα του σε ανύποπτο χρόνο το χειμώνα του 1917-18 σε κάποιο δάσος και το έκαψε.


1940: Το υποβρύχιο Παπανικολής, σε μια βδομάδα από την πρώτη του επιτυχία  επιτίθεται πάλι σε ιταλική νηοπομπή τριών οπλιταγωγών που είχαν συνοδεία πολεμικά αεροσκάφη και βυθίζει τα δύο από αυτά, το «Lombardia» και το «Liguria». Ο καπετάνιος του Μίλτος Ιατρίδης μετά από αυτό και τις επιτυχίες του στις 22/12 και 24/12 παρασημοφορείται με τον χρυσό σταυρό αξίας. Την ίδια ημέρα το υποβρύχιο Πρωτέας επιτίθεται και βυθίζει έξω από την Αυλώνα το οπλιταγωγό «Σαρδηνία». Όντας πολύ κοντά στην επιφάνεια εντοπίζεται από ιταλική τορπιλάκατο που το εμβολίζει χτυπώντας το με την καρίνα της και βυθίζεται αύτανδρο.


1958: Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ (Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου). Είχε τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με 9μελές ΔΣ, από τα οποία τα 7 μέλη του τα διόριζε ο Πρωθυπουργός. Το 1999 θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ΟΠΑΠ ΑΕ και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Τα μέλη του ΔΣ εκλέγονται από το Γενική Συνέλευση των μετόχων. Το 2012, στα πλαίσια του μνημονίου, θα παραχωρηθεί στον αρμόδιο φορέα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) το 33% της εταιρείας. Για να μην αναγκασθεί ο αγοραστής (Emma Delta συμφερόντων Γ. Μελισανίδη και Γ. Σμεκ) να κάνει δημόσια πρόταση εξαγοράς του συνόλου της επιχείρησης, όπως ορίζει ο νόμος για όσους έχουν το 1/3 των μετοχών ΑΕ εισηγμένης στο χρηματιστήριο, το ΤΑΙΠΕΔ δίδει το 2013 το 32% των μετοχών και παρακρατά παράνομα, λόγω αναρμοδιότητας, το 1%. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιτρέπεται να μεταβληθούν τα δικά του περιουσιακά στοιχεία (άρθρο 5 παρ. 2). Επίσης αν δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών εταιρείας που διαχειρίζεται το ταμείο, γίνεται αναδιάρθρωση αυτής της εταιρείας ή τίθεται υπό εκκαθάριση (άρθρο 5 παρ. 4). Για την ιστορία: οι μετοχές εξαγοράστηκαν με τίμημα 622€ εκατομμυρίων. Το 2014 ο ΟΠΑΠ προβλέπεται να έχει καθαρά κέρδη 2,55€ δισ. και το 2015 2,95€ δισ. Σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα  της κυβέρνησης όταν αυτή ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) και τον πρωθυπουργό (Αντώνης Σαμαράς) ο ΟΠΑΠ επειδή αποτελεί πηγή τεράστιων εσόδων για το κράτος δεν θα μπορούσε να πωληθεί σε τιμή όσο τα έσοδα δυο τριών ετών γιατί αυτό θα αποτελούσε όχι ξεπούλημα αλλά χάρισμα.


1972: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών από ρινορραγία ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος. Ο πρώτος ορθόδοξος Έλληνας ιεραπόστολος στην Αφρική. Παρά τις αποτρεπτικές συμβουλές όλων των Ελληνικών Εκκλησιαστικών παραγόντων λόγω της ηλικίας του (ήταν 57 ετών όταν έφυγε για την Αφρική) και λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που ήδη είχε, αυτός αποφάσισε να διδάξει την Ορθόδοξη πίστη στην Αφρική. Κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να έχει βοήθεια από την ομογένεια μας απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Θεμελίωσε την Ορθοδοξία στην Κεντρική Αφρική. Η Ορθόδοξη  Εκκλησία της Κεντρικής Αφρικής που ιδρύθηκε κίνησε το ενδιαφέρον και του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου που φρόντισε τα οργανωτικά της και την ίδρυση Πατριαρχικής Ιερατικής Σχολής στην Ναϊρόμπι της Κένυας που φέρει τ΄ όνομά του. Είναι η παραγωγική Σχολή ντόπιων Ιερωμένων. Επίσης άφησε εκεί σαν διάκονο τον έμπιστό του Πέτρο. Ο διάκονος έγινε ο μετέπειτα πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄ με τεράστιο ιεραποστολικό έργο σε όλη την Αφρική, που σκοτώθηκε από έκρηξη σ΄ελικόπτερο.


1996: Το φορτηγό πλοίο, χύδην φορτίου (μπαλκ κάριερ), Δυστός, σε συνθήκες σφοδρής κακοκαιρίας ανατρέπεται με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 20 άνθρωποι. Επέπλεε ανεστραμμένο αρκετές ημέρες και έγινε δυνατή η ανεύρεση των σωρών των παγιδευμένων μέσα στο σκάφος. Ο μοναδικός διασωθείς ήταν ο δόκιμος πλοίαρχος Χρήστος Αναγνώστου. Με βάση την μαρτυρία του αλλά και τα ευρήματα στο σκάφος, καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας ΑΓΕΤ-Ηρακλής, αλλά και οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Νηογνώμονα για ψευδή πιστοποιητικά κλάσης χωρίς να έχει γίνει ποτέ επιθεώρηση του πλοίου.


2006: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Μάριος Πλωρίτης. Λογοτέχνης, κριτικός, δημοσιογράφος, θεατρικός σκηνοθέτης. Αυτό που τον καθιέρωσε στο χώρο του θεάματος και όχι μόνο, ήταν η μεταφορά στην Ελληνική πάνω από 100 ξένων θεατρικών έργων.


←28 Δεκεμβρίου

30 Δεκεμβρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.