Σαν σήμερα 31 Δεκεμβρίου

1691: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Robert Boyle, Άγγλος, γεννημένος στην Ιρλανδία, φιλόσοφος, χημικός, φυσικός και εφευρέτης. Ο νόμος του Boyle, η πίεση επί τον όγκο μιας συγκεκριμένης μάζας ενός αερίου είναι μια σταθερά, δηλαδή το γινόμενο τους θα μας δίνει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα, ισχύει και σήμερα στην πράξη. Στη θεωρία απλά έχει βελτιωθεί η διατύπωση του, που τώρα εκφράζεται διαφορικά. Δηλαδή από p*V=k (p η πίεση, V o όγκος, k σταθερά) έχει γίνει p1*V1=p2*V2.


1790: Κυκλοφορεί στην Βιέννη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας* “Εφημερίς”. Είναι η πρώτη Ελληνόφωνη εφημερίδα των Νεότερων Χρόνων της οποίας σώζονται φύλλα. Την εξέδιδαν οι αδελφοί Μαρκίδες-Πούλιου μέχρι και το 1797 που συνελήφθησαν σαν συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου, κατασχέθηκε όλο το επαναστατικό έντυπο υλικό και απαγορεύθηκε από τις Αυστριακές αρχές η συνέχιση της έκδοσής της. Η πρώτη Ελληνική εφημερίδα ήταν η “Σάλπιγξ Ελληνική” που εκδόθηκε στην Καλαμάτα το 1821.
* Η λέξη εφημερίς είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της 12ετούς εκστρατείας του Μεγάλου Αλέξανδρου. Εκδίδοταν καθημερινά η Βασίλειος Εφημερίς με τα νέα για την εξέλιξη της εκστρατείας, όπως και με οικονομικά και διοικητικά θέματα.


1854: Δημοσιεύεται η πρώτη απογραφή του Ελληνικού Κράτους που είχε γίνει το 1853 και ικανοποιούσε την έννοια της λέξης. Μέχρι τότε είχαν γίνει πάνω από 10 «απογραφές» από το 1828 που είχε διατάξει την διενέργεια της πρώτης ο κυβερνήτης Ι. Καποδίστριας. Δεν ήταν απογραφές όπως πραγματοποιούνται σήμερα με καταγραφή έναν προς έναν των κατοίκων. Ήταν καταστάσεις που συμπλήρωναν διάφοροι εντεταλμένοι, στις οποίες ήταν άγνωστο πως αντλούνταν τα στοιχεία. Καμία από αυτές δεν είχε δημοσιευθεί. Ήταν για χρήση από την Διοίκηση του Κράτους.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την απογραφή η τότε Ελλάδα (Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα και Νήσοι Αιγαίου) είχε πληθυσμό 1.042.527 κατοίκους. Ο πολυπληθέστερος Νομός, από του 10 της χώρας, ήταν των Κυκλάδων με 139.172 κατοίκους. Ο Νομός Αττικής και Βοιωτίας ήταν στην 7η θέση με 94.807 κατοίκους.


1868: Υπογράφεται το Διάταγμα οριστικής παραχώρησης των μεταλλείων Λαυρίου στον όμιλο που αντιπροσώπευε ο Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρης (Ιταλός που εξελληνίστηκε). Για τους όρους παραχώρησης αναφέρεται σε Βασιλικό Διάταγμα που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ σε ΦΕΚ. Αναφέρεται μόνο στο δικαίωμα εκμετάλλευσης αργυρούχου ενθείου μολύβδου, τροποποιώντας μόνο την έκταση από 10791 και 900/1000 στρέμματα, σε 14550 και 169/1000. Αυτό το θόλωμα των νερών κόστισε στην Ελλάδα 60 χρόνια ταραχών, έγινε αιχμή του δόρατος πολιτικών ανατροπών και αφορμή ωμού παρεμβατισμού στα εσωτερικά μας από ξένες δυνάμεις. Η λύση του ήταν ακόμη χειρότερη: η πληρωμή της οικονομικής ζημιάς, έγινε «αυθορμήτως» απ’ όσους είχαν πέντε οικονομίες, ένα χωράφι, κάποιο σπίτι. Στήθηκε το πρώτο άτυπο χρηματιστήριο στο πατάρι του καφενείου «Η Ωραία Ελλάς» και δημιουργήθηκε η πρώτη φούσκα με τις μετοχές τις εταιρείας, που όταν έσπασε οι μεν πολιτικοί πλήρωσαν με πολιτικό κόστος (Παραίτηση της κυβέρνησης του Επ. Δεληγιώργη), οι δε πολίτες καταστράφηκαν οικονομικά.


1879: Γίνεται η πρώτη δημόσια επίδειξη της νέας εφεύρεσης του Thomas Edison: του λαμπτήρα πυράκτωσης. Το ηλεκτρικό φως ήταν πραγματικότητα.
Έχει αρχίσει σταδιακά από το 2009 η απαγόρευση παραγωγής τους λόγω υπερβολικής κατανάλωσης. Η Ευρώπη σταμάτησε το 2012 και η Αμερική το 2014. Η παραγωγή τους συνεχίζεται σε χώρες που δεν υπάρχουν οικονομικά μέτρα (πρόστιμα) για την κατασκευή τέτοιων λαμπτήρων. Η χρήση τους όμως περιορίζεται διαρκώς μια και οι εναλλακτικές λύσεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος λόγω αισθητά μικρότερης κατανάλωσης.


1905: Πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών ο Αλέξανδρος Ποπόφ (Alexander Stepanovich Popov). Ρώσος φυσικός, ο εφευρέτης του ραδιοφώνου. Το πρώτο ραδιόφωνο που παρουσίασε στην Ρωσική Ακαδημία Φυσικής και Χημείας, ήταν ταυτόχρονα και ανιχνευτής κεραυνών.


1914: Υπογράφεται ο Νόμος 602/31.12.1914 με τον οποίο δημιουργείται τον νομικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των Συνεταιρισμών στην Ελλάδα. Το Νόμο υπογράφει ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου, Αλ. Διομήδης. Ο πραγματικός κατασκευαστής του Νομικού πλαισίου είναι ο Αλ. Παπαναστασίου, που από τα τέλη του 19ου αιώνα έχει διατυπώσει γραπτά, την επαναστατική για την εποχή άποψη, ότι οι Συνεταιρισμοί είναι ένωση προσώπων και όχι κεφαλαίων. Αρχή από την οποία διέπονται μέχρι σήμερα όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τους Συνεταιρισμούς. Την 21.09.2011 η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου καταργεί τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Είχαν την δυνατότητα επιλογής να μετατραπούν ή σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (να υποβαθμισθούν), ή σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), με μορφή ΑΕ, που παραβιάζει την αρχή της ένωσης προσώπων. Είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι προχώρησαν στην δεύτερη επιτρεπόμενη νομική μορφή, παρά την «προθυμία» των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, που εκφράστηκε και με τροπολογία, να μπουν καπέλο στο χώρο (για να βοηθήσουν στην δημιουργία των ΑΕΣ), με τον οποίο δεν έχουν καμία άλλη σχέση εκτός από την γεωγραφική  συνύπαρξη. Ο νέος Νόμος δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει μέχρι σήμερα.


1940: Το υποβρύχιο Κατσώνης υπό τις διαταγές του Αθανάσιου Σπανίδη αναδύεται και με το λιλιπούτειο πυροβόλο του (100mm) βυθίζει το Ιταλικό πλοίο αναπλήρωσης «Quindo» (ειδικά πλοία που ανεφοδίαζαν με καύσιμα, πυρομαχικά και ότι άλλο χρειαζόταν τα πολεμικά. Δεν ήταν ακριβώς συνοδό). Το βυθίζει στα χωρικά ύδατα της Γιουγκοσλαβίας δημιουργώντας διεθνές διπλωματικό επεισόδιο αφού η επίσημη Γιουγκοσλαβία είχε φιλικές σχέσεις και έκανε διευκολύνσεις προς την Ιταλία.


1944: Γίνεται αντιβασιλέας ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Ήταν σε εφαρμογή ομόφωνης απόφασης της διήμερης σύσκεψης, που είχε γίνει πριν πέντε μέρες (26-27 Δεκεμβρίου) μεταξύ των δυο αντίπαλων πλευρών των Δεκεμβριανών μέχρι να λυθεί το πολιτειακό με δημοψήφισμα. Είχε εκλεγεί αρχιεπίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο το 38. Ο Μεταξάς τον καθαίρεσε με απόφαση του Αρείου Πάγου και είχε επιβάλει τον Χρύσανθο για Αρχιεπίσκοπο. Το 1941 ο Χρύσανθος αρνείται να ορκίσει τη κυβέρνηση προδοτών και δοσίλογων των Γερμανών του Γεώργιου Τσολάκογλου. Ο Δαμασκηνός βρήκε την ευκαιρία να τον διώξει και έγινε αυτός Αρχιεπίσκοπος ορκίζοντας την κυβέρνηση Τσολάκογλου.


1963: Παραιτείται η κυβέρνηση σχετικής πλειοψηφίας (138 έδρες) του Γ. Παπανδρέου που είχε προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σχηματίζεται υπηρεσιακή Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον υποδιοικητή (και αργότερα διοικητή) της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα διενεργήσει εκλογές στις 16 Φεβρουαρίου 1964. Σε αυτές θα πάρει απόλυτη πλειοψηφία η Ε.Κ. του Γεωργίου Παπανδρέου και θα σχηματίσει κυβέρνηση.


←30 Δεκεμβρίου

1 Ιανουαρίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.