Ένας μεγάλος νεκρός ηλικίας 26 ετών

Ο Aaron Swartz είναι νεκρός σε ηλικία 26 ετών. Αυτοκτόνησε σύμφωνα με ανακοίνωση του FBI. Σε λίγες εβδομάδες θα δικαζόταν για 19 κατηγορίες που του είχε “κολήσει” η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων διαδικτυακή απάτη, κλοπή ψηφιακών δεδομένων από το JSTORE, και πολλές άλλες δευτερεύουσες που επέσυραν ποινή άνω των 30 ετών φυλάκισης και πάνω από 1$ εκατομμύριο πρόστιμο.
Η πραγματικότητα: Ο Ααρών σε ηλικία 14 ετών δημιούργησε με μια ομάδα τις προδιαγραφές για τα RSS (Rich Site Summary, ή Really Simple Syndication) είναι το σηματάκι rss που βλέπετε σε πολλά site και δημιουργεί μια ροή ειδήσεων  από αυτό το site ή αν είναι agregator (αναμεταδότης) και από άλλα sites. Ήταν ο συνιδρυτής του Reddit, site που αναμεταδίδει ειδήσεις από όλο το κόσμο (agregator) φτιαγμένο από κοινότητα. Σε αυτό αν γίνετε μέλος παραμετροποιείτε ποιες ειδήσεις σας ενδιαφέρουν και τις βλέπετε να εμφανίζονται μπροστά σας την ώρα που δημιουργούνται, ή να αναμεταδίδετε ειδήσεις εσείς. Το χειρότερο έγκλημά του ήταν ότι έφτιαξε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό DemandProgress. Μια από τις επιτυχίες αυτού του οργανισμού ήταν ότι σταμάτησε το 2011, με διεθνή καμπάνια (αποσύρθηκε ο σχετικός νόμος που είχε εισαχθεί προς ψήφιση στην βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ), την πράξη νομοθετικού περιεχομένου SOPA (Stop Online Piracy Act) με τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να ελέγξουν και να λογοκρίνουν το internet. Το ίδιο έκανε και με το νόμο Protect IP με τον οποίο ήθελαν να φιλτράρουν τα αποτελέσματα των Search Engines.
Το FBI που είχε ερευνήσει μετά από εντολή του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου, τις υποθέσεις των κατηγοριών δεν είχε βρει κανένα στοιχείο και δεν του είχε απευθύνει καμία κατηγορία. Το MIT στο οποίο ανήκει το JSTORE δεν είχε κάνει μήνυση. Μόνο ο δημόσιος κατήγορος είχε “δει” αυτά τα αδικήματα.
Ο ιδρυτής και πρόεδρος του WWW, Sir Tim Berners-Lee,  έγραψε σε ένα tweet:
Ο Αααρών είναι νεκρός. Οι περιηγητές του κόσμου (internet) χάσαμε ένα σοφό γέροντα. Οι hackers είμαστε ένας λιγότερος. Όλοι οι γονείς χάσαμε ένα παιδί. Ας κλάψουμε.

«Information is power. But like all power, there are those who want to keep it for themselves.»
Aaron Swartz.

This entry was posted in Αταξινόμητο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.