Μοναδικός Ιστορικός κατάλογος

Μοναδικός στον κόσμο ο νέος πίνακας «Το χρονοδιάγραμμα της Εξουσίας στην Ελλάδα».
Περιλαμβάνει, σε απόλυτη χρονολογική σειρά, κυβερνήσεις, εκλογικές αναμετρήσεις, Δημοψηφίσματα, Συντάγματα, Εθνοσυνελεύσεις, Πολιτεύματα. Δίνει ολοκληρωμένη εικόνα της εξουσίας στην Ελλάδα από την επανάσταση του 21 μέχρι σήμερα.
Δεν γνωρίζω γιατί οι απανταχού φωστήρες της ιστορίας δεν έχουν φτιάξει κάτι παρόμοιο. Ενώ έχουν φτιάξει σωρεία επιμέρους πινάκων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιέχει ο κύριος πίνακας, χωριστά για το καθένα, δεν σκέφτηκαν την χρησιμότητα του κύριου πίνακα που θα συμπεριλάμβανε όλα αυτά; Δίνει καλύτερη εικόνα στον αναγνώστη για το πώς και αν εκλέχθηκαν οι κυβερνήσεις, με ποιο Συνταγματικό πλαίσιο λειτούργησαν, σε ποιο πολιτειακό καθεστώς; Ή μήπως αυτά είναι δευτερεύοντα γεγονότα μπροστά στις ιστορίες τους που σας σερβίρουν για διάβασμα;
Δικαιολογίες όπως τα έχουν όλα αρκεί να πετάγεστε από τον ένα πίνακα στον άλλο για να δείτε αν μεσολάβησαν εκλογές, πολίτευμα κλπ είναι αστείες. Εκτός αν απευθύνονται σε μαθητευόμενους ιστοριοδίφες και το βάζουν σαν άσκηση την εκ νέου ανακάλυψη της Αμερικής.
Δεν τους ενδιαφέρει η άμεση απόκτηση γνώσης, απάντηση σε απορία, ερώτημα κλπ. Δεν πληρώνονται, ακόμη και οι εμφανιζόμενοι αφιλοκερδείς για ένα πίνακα. Δεν ικανοποιούν τον εγωισμό τους ή τις φιλοδοξίες τους. Για να μάθετε, πρέπει να διαβάσετε την ιστορία/μυθιστόρημα που έχουν φτιάξει με τόση επιμέλεια, για να σας διδάξουν όχι ιστορία, αλλά αυτά που «πρέπει» να ξέρετε.
Παραδείγματα άλλο τίποτε. Ψάξτε τα Μαρασλειακά σαν γεγονός (σε έντυπα και Internet) έτσι για να ξεσκάσετε. Τηρώντας όλοι μόνο τα ονόματα και το βασικό γεγονός (κόντρα μεταξύ συντηρητικών και ανανεωτικών της εκπαίδευσης στις αρχές του 20ού αιώνα), ο καθένας τους δίνει την δικιά του διάσταση και χρόνο στο γεγονός. Αδιαφορεί πλήρως για τα συμβάντα και τον χρόνο που έγιναν. Σας δίνουν, σε όλους εσάς που είστε ανίκανοι να σκεφτείτε να βγάλετε δικά σας συμπεράσματα, τα συμπεράσματά τους έτοιμα. Έτσι αυθαίρετα, χωρίς τεκμηρίωση, με απόλυτη προϋπόθεση το αλάνθαστο του συντάκτη τους. Κατά τα’ άλλα μέχρι ψυχογράφημα μπορείτε να βγάλετε για τους συντάκτες του. Αυτό το αναφαίρετο δικαίωμά το έχουν διασφαλίσει με τον όρο οπτική, πως λέμε ποιητική αδεία, ζηλώνοντας δόξα Αμερικανικών υπερπαραγωγών σε μεταφορά ιστορικών θεμάτων. Άλλοι πιο σεμνοί ψιλοκρύβουν κάτι, ή το καμουφλάρουν, το μακιγιάρουν με τα δικά τους χρώματα και όταν τους λες τι κάνουν σε επιπλήττουν και σου επιτίθενται με το «δεν το ήξερα». Θυμίζουν οδηγούς που σε χτυπάνε και σου ζητάνε τα ρέστα με το «δεν σε είδα».
Δεύτερο παράδειγμα λίγο πιο σοβαρό. Πολύς ντόρος στις μέρες μας για τις δηλώσεις Φίλη και τις αντιδηλώσεις του προέδρου των Ποντίων. Και οι φυλλάδες, έντυπες και ηλεκτρονικές να το αναπαραγάγουν. Χειρότερα κι από το χειρότερο ντέρμπυ. Εθνοκάθαρση ή γενοκτονία; Να σε κάνουν να ντρέπεσαι που είσαι Έλληνας όχι μόνο για την οικονομική κατάντια της χώρας αλλά και για το πνευματικό της επίπεδο. Ναι ήταν εθνοκάθαρση. Οι Νεότουρκοι την υλοποίησαν με δυο γενοκτονίες: των Αρμενίων και των Ελλήνων. Οι έννοιες και το γεγονός είναι συμβατά όχι μόνο με την απλή λογική, αλλά και τον ορισμό που έχει δώσει ο ΟΗΕ σ’ αυτές τις δυο λέξεις. Και οι Έλληνες έχουν κάνει Εθνοκάθαρση, αλλά χωρίς γενοκτονία, με την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία το 1923. Μόνο οι Έλληνες με τους δυο λαμπρούς εκπροσώπους τους και βέβαια συνοδεία της κουστωδίας των ΜΜΕ θα μπορούσαν να τα κάνουν τόσο μυρωδάτα σε δυο τόσο ξεκάθαρες και σοβαρές έννοιες.
Γιατί τόσος ντόρος για την ιστορία; Οι ίδιοι οι ιστορικοί αναρωτούνται, πολλές φορές και με ελαφρά δόση ειρωνείας τι τον είχε πιάσει το Βενιζέλο, όταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι μετά την πολιτική του καρατόμηση από τον Κωνσταντίνο Α΄, μετάφρασε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη στην Νέα Ελληνική. Τι περισσότερο, πολυτιμότερο και καλύτερο θα μπορούσε να προσφέρει στους Έλληνες, αφού δεν μπορούσε να κυβερνήσει, από ένα κομμάτι της ιστορίας τους σοφοί σχολιαστές των έργων και ημερών του Βενιζέλου;
Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο, μεγαλύτερη τραγική ειρωνεία, από την άγνοια της ιστορίας των κατοίκων μιας χώρας με την αν όχι λαμπρότερη ιστορία, τουλάχιστον την πιο πολυκύμαντη. Άγνοια που δεν βασίζεται στην έλλειψη πληροφορίας, αλλά στην πληθώρα της παραπληροφόρησης. Άγνοια που χωρίς ίχνος υπερβολής έχει οδηγήσει αυτή τη χώρα στην σημερινή της κατάντια. Δεν είναι υπερβολή. Δεν φταίνε ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε τα κόμματα, ούτε τα υποχείριά τους. Αποκλειστικά εμείς φταίμε. Που αφήσαμε μέσα από ανοχές και χωρίς ενοχές με τον μανδύα του μοντέρνου, του δημοκρατικού δικαιώματος (στην Ιστορία δεν υπάρχουν τέτοια δικαιώματα. Κάτι ή είναι γεγονός ή όχι. Το παραποιημένο, στο παραμικρό, γεγονός, δεν είναι με κανένα τρόπο ιστορικό γεγονός. Ούτε καν περίπου.) να επαναλαμβάνονται και να ανακυκλώνονται τα ίδια ιστορικά λάθη.
Και για να επιστρέψουμε σ’ αυτόν τον πίνακα για τον οποίο κάνω τόση φασαρία. Καλά αυτόν δεν το είχαν σκεφτεί. Τους άλλους που έχουν φτιάξει; Που τους έχουν σκεφτεί; Που τους έχουν μελετήσει; Για να φανεί η διαφορά τον γενικό πίνακα «Το χρονοδιάγραμμα της Εξουσίας στην Ελλάδα» θα τον ακολουθήσει ο επιμέρους που θα έχει μόνο τις κυβερνήσεις. Τον έχουν όλα τα ¨σοβαρά¨ ιστορικά site. Φτιαγμένον έτσι που η παστή ρέγκα να είναι ζουμερή μπροστά του. Ο Σιμούν στη Σαχάρα να είναι γεμάτος δροσιά μπροστά στην ξεραΐλα, αυτού του πίνακα όπως και όλων των ιστορικών πινάκων μηδέ εξαιρουμένου του παρόντος. Θα μπορούσε χωρίς καμία προσθήκη στο περιεχόμενό τους να παρείχαν έως και 30% παραπάνω πληροφορία με την πρώτη ματιά χωρίς τις μοντέρνες τεχνικές (links popup κλπ. με την οποία άλλωστε θα παραβιαζόταν το «χωρίς καμία προσθήκη στο περιεχόμενό τους» αν και θα υπάρχουν.) αλλά με παμπάλαιο και γνωστό τρόπο.
Θα υπάρξει αρκετός χρόνος πριν την δημοσίευσή του. Οι πίνακες που θα ακολουθήσουν δεν είναι αυτοσκοπός ή τελικός στόχος. Είναι το πρώτο βήμα, από μια μακρόχρονη σειρά τέτοιων βημάτων, για να μπουν πολλά πράγματα στη θέση τους. Είναι ένας χορός που αν δεν θέλουν να τον χορέψουν οι σημερινοί συγγραφείς ιστοριών και ιστορημάτων θα βρεθούνε άλλοι που θα θέλουν.

This entry was posted in Αταξινόμητο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.