Αναδρομή στο παρελθόν αυτού του Ιστολογίου: 15 Νοεμβρίου

15/11/2011

Στο Χθες:

– Κατέφθασαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Οι ‘τρεις’ θα είναι εδώ την Πέμπτη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Χ. Ράιχενμπαχ με την Task Force του θα έλθει(;) τον Δεκέμβρη. Ο λόγος της αναβολής δεν διευκρινίστηκε.

– Διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ ο κ. Χατζηγάκης γιατί μίλησε για ‘ακροδεξιά σταγονίδια’ που πάνε να αλλοιώσουν την φυσιογνωμία της ΝΔ. Παραπέμπεται για διαγραφή του από το κόμμα. Μάλλον οι κομμουνιστές που φεύγουν από το ΚΚΕ δεν πάνε στο ΛΑΟΣ, την ΝΔ έχουν καταλάβει και κάνουν ότι θέλουν. Δεν εξηγείται αλλιώς η αντίδραση από το ‘απολειφάδι της Πολιτικής Άνοιξης’ όπως χαρακτήρισε την κατάντια της Σαμαρικής ΝΔ μετά την διαγραφή του. Συγνώμη για την ανάλυση αλλά πάντα μ’ αρέσουν οι αναπτυξιακοί διάλογοι, οι δημιουργικές ιδέες, οι ενθουσιώδεις προτάσεις, (όπως η αξέχαστη του κ. Μεϊμαράκη) ιδιαίτερα όταν διατυπώνονται από νέα , άφθαρτα, αγνά κα με καλές προθέσεις πρόσωπα.

Στο Η ισχυρότερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης:

Καμία σχέση με υπηρεσιακή Κυβέρνηση αυτή του Λουκά Παπαδήμου. Δεν τηρείται ούτε προσχηματικά ο λόγος δημιουργίας της (υπογραφή σύμβασης). Τι δείχνει ότι όλη η ιστορία δεν είναι παρά μια κομπίνα ώστε από την κυβέρνηση Παπαδήμου να παρθούν όλα τα μέτρα που δεν τόλμησε το ΠΑΣΟΚ να πάρει και δεν θα ήθελε η ΝΔ να χρεωθεί;
1) Βαρύ, βαρύτατο υπουργικό συμβούλιο με υπερπλήρη επάνδρωση.
2) Οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Παπαδήμου ολόκληρες, όχι πετσοκομμένες όπως τις έδειξαν τα κανάλια. Μέχρι για τον προγραμματισμό της ενεργειακής πολιτικής θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Και σαφώς για απολύσεις στο δημόσιο, για περιορισμό δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης (εξορθολογισμός δαπανών είναι η σύγχρονη φρασεολογία), αναπροσαρμογή του ΕΣΠΑ . Καλό θα ήταν να ακούσετε όλες τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Παπαδήμου γιατί δεν αφήνουν κανένα που να μην αφορούν.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ένα τρικ για χαζούς που αρχικά κρύβει την ιδιότητά της αλλά και τις προθέσεις των κομμάτων που την απαρτίζουν, ενώ σταδιακά θα απαλύνει ευθύνες και δυσαρέσκεια  προς αυτά τα  κόμματα, για θέματα που θα ήθελαν να κάνουν αλλά χωρίς να εισπράξουν την λαϊκή οργή. Στις παράπλευρες απώλειες είναι όπως το λέει η κ. Λαγκάρντ διορισμός πρωθυπουργών. Αρχίζει δειλά δειλά να επισημοποιείται  ο θεσμός των μη εκλεγμένων κυβερνήσεων. Οι παλιοκαιρίτικες χούντες επιστρέφουν με νέο πρόσωπο, εκμοντερνισμένο, προοδευτικό και νέες σχέσεις, άμεσης οικονομικής απόδοσης προς αυτούς που τις διορίζουν. Πάντοτε όμως με το ίδιο εύλογο πρόσχημα του διεφθαρμένου – ανεπαρκούς πολιτικού σκηνικού, που σε τελευταία ανάλυση η ύπαρξη και γιγάντωσή του είναι δικό μας μερίδιο ευθύνης.

15/11/2012

Στο Χθες:

– Πόλεμος στην Γάζα επίσημα με ανακοίνωση από το Ισραήλ και πρώτο κτύπημα τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Χαμάς.
Δεν είναι ακριβώς ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου. Αυτό που φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση είναι ότι δίνουν παράταση ζωής στον Άσαντ. Γιατί την δίνουν; Ότι υπόθεση και να κάνεις, έχεις τις ίδιες πιθανότητες λάθους. Θα δείξει αλλά όχι τις αμέσως επόμενες μέρες. Εκτός αν γίνει (στα πλαίσια του παραλογισμού) κάτι πολύ εντυπωσιακότερο από την Τουρκία (γενικευμένη εισβολή στο Συριακό έδαφος). Τότε αλλάζουν πολλά, ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Αν έχει τέτοιο τυχερό ο κ. Σαμαράς ίσως την γλυτώσει. Όλοι δικαιούνται να κάνουν όνειρα, ακόμη και αν είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά.

This entry was posted in Αναδρομή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.